Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Van egy HM8200 típusú ventilátoros hősugárzónk eddig jól működött, de tegnap óta nem melegít, nem izzik fel a fűtőszál. Bedugom a konnektorba és ahogy a bal oldalon a fokozat kapcsolót balra tekerem, hallok egy halk kattanást a piros fény bekapcsol, a jobb oldali kapcsolóval állítom a ventilátor sebességét, de hiába megy a ventilátor nem izzik fel a fűtőszál.
Fáziskeresővel megnéztem eljut az áram a fűtőszálig, vagy legalább is nem látszik, hogy a fűtőszál elszakadt volna. Igazából nem tudom hol a hiba, milyen alkatrészt kellene cserélni javítani ?
Hausmester, manapság sok háztartásban megtalálható !

Ventilátoros hősugárzó
Kompatk méretű ventilátoros hősugárzó
Állítható hőfokszabályozó
2 fűtési erősség (1000W / 2000W)
Üzemvisszajelző fény
Túlmelegédés elleni védelemmel ellátva
230V / 50Hz, 2000W
Mérd ki ellenállásmérővel a fűtőszálat. Lehet, hogy megszakadt valahol, ez lehet fűtőszál, de lehet a túlmelegedésvédő kapcsoló kioldása. Ezt általában kézzel kell visszakapcsolni, ha ilyen rendszerű és nem automatikusan kapcsol vissza. De az automata is elromolhat és nem kapcsol vissza.
Sziasztok!
Nekünk is ugyanilyen HM8200 típusú ventilátoros hősugárzónk van, és esténként használjuk ,amikor a babát fürdetjük, hogy jó meleg legyen a szobába. Működés közben csinál olyanokat, hogy pattan egyet és meleg levegő helyett hideget fúj egy ideig ,majd megint és ismét meleget.És szikrázik is olyankor a belsejében valami .Ez normális?Ez lehet a túlmelegedés elleni védelem?
Visszavittük a boltba, ők elküldték szervizbe ahonnan 1 hónap múlva visszakaptuk, de igazából semmi változás nem történt rajta.
Köszi, ha tudtok segíteni! :)
Üdv.

Nem lehet a hőfokszabályozót kellene magasabb állásba tekerni?
Próbáltad máshol is használni? Még az is lehet, hogy túl meleg van a fürdőben és azért kapcsolgat ki-be.

Ha szakaszosan ki-be kapcsol, akkor lehet a túlmelegedésvédelem is. Ez annyit jelent, hogy a ventilátor lassabban forog, mint kellene, nincs elég légszállítás a keletkező hő elszállításához. Ez lehet a ventilátorcsapágy szorulásától, a kenőanyag besűrűsödésétől, kopástól.
Üdv.Csak egy rövid kérdésem van. Mekkora hőbiztosítékok vannak a ventilátoros hősugárzókban általában?
Mire gondolsz, hőfokra, vagy méretre? Mihez kellene?
Hőfokra gondoltam, bocsi a pontatlanságomért. Van egy tescos hősugárzóm amit 5 éve vettem. Eddig nem is volt gondom vele. De aztán egyre nehezebben akart indulni. Szétszedtem. kipucoltam mert elég poros volt. Gondoltam ezért indult lassan. Meg is zsíroztam.Utána szépen el is indult de kb fél perc után megállt. Majd kb 1 perc múlva újra elindult, majd fél perc után ismét megállt. Fázisceruzával néztem meg hogy kap-e áramot. A hőbiztosíték egyik felén volt áram a másikon nem. Vettem bele egy másikat,találomra 152C fokosat mert a réginek nem volt olvasható a hőfoka. El is indult vele de fél percenként megállt majd újra indult.(itt persze egyből 2-es fűtési fokozatban indítottam el.) Kipróbáltam csak ventillátor módban, úgy ment szépen egy órán keresztül is.Egyes fűtési fokozatban is szépen ment órán keresztül.De mikor 2-be kapcsoltam ment sokáig de nagyon melegedett az egész háza. Az alján levő biztonsági kapcsoló kezdett már olvadni. Sok lehet az a 152C fokos hőbiztosíték bele?
Nekem nem tűnik soknak, sajnos nem találtam erről adatot. Elvileg úgy méretezik ezeket a ventilátoros hősugárzókat, hogy a ventilátor biztonsággal el tudja vezetni a fűtőtest hőjét legnagyobb fokozatban is, ha minden rendben van. A fűtőszálnál lévő hőfokszabályozó, hővédő kapcsoló csak arra szolgál, ha lecsökken a légáram - letakarják, korlátozzák a légáramot, vagy lelassul a ventilátor - akkor ne engedje felizzani a fűtőszálat, mert az tűzveszélyes lehet.
A ventilátor csapágyát nem szabad zsírozni, maximum néhány csepp finom műszerolajjal megkenni. A zsír hidegen lefoghatja a csapágyat, ezáltal a motort és nem tudja elérni a szükséges fordulatszámát a ventilátor. Ilyenkor léphet működésbe a fűtőszál védelem.
Én megnézném a motort újra, a legtöbb esetben ez szokott probléma lenni.
Sziasztok!

nekem egy Sencor SFH-9014 típusú hősugárzóm van. Eddig nem volt vele baj, de kb egy hete ha bekapcsoltam akkor azonnal kikapcsolt. Kicsit játszani kellett vele, de végül elindult. Ma ugyanígy próbálkoztam. Elindult, leállt s eztán már be sem kapcsolt. Kétszeres hővédelemmel rendelkezik.
tudna valaki segíteni, hogy mit tudnék csinálni vele? Mi lehet a baja?
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég