Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves fórumtársak!

Az alábbi problémám merült fel a tárgyi Samsung LCD TV-vel kapcsolatban.
Adottak a következők a vételhez:
- TECATEL MANDARINE 18 DB SZÉLESSÁVÚ FÖLDI ANTENNA
- koax kábel
- Samsung LCD TV (LE32B530p7w)

A kép minden bemeneten keresztül tökéletes (még az analóg adások vételénél is), csak amennyiben digitális adást fogunk rajta a kép zöldes vagy vöröses árnyalatban úszik. Alapjában itt is megtalálhatók a színek, tehát ami piros az pirosas, ami kék, az kékes stb. Normál beállításoknál, mindent visszaállítva a gyári beállításokra a kép zöldes, mintha egy halvány zöld színű fólia lenne a képernyő előtt és egy kicsit túl kontrasztos lenne a kép. A fényerő állításánál (növelésnél) 0-60 sávbeosztásig zöldes a kép (sötét részek zöldesek) 60-100 sávbeosztásig vöröses a kép (sötét részek vörösek). A kép és a mozgás tökéletesen folyamatos, nincs vételi gond, csak a színmegjelenítés, esetleg kontrasztbeli hiba lép fel. Nem tudom mi lehet a gond, mert médialejátszó rákötésekor tökéletes képet ad a tv. Véleményem szerint a tv DVB-T tunerjének digitális része lehet rossz vagy nem lehet rendesen beállítani, esetleg szoftver probléma. Próbáltam a menüben Németországot megadni országnak, de a kép ugyanolyan maradt. Nem tudom mi lehet a probléma.
Kérem, hogy aki találkozott már ilyen problémával vagy tudja mi lehet a baj, kérem ossza meg ebben a topicban. A válaszokat előre is köszönöm.
Helló!
A leírás alapján ez inkább valami szoftveres hibának tűnik, hiszen másik üzemmódban a színek helyesen jelennek meg. Tehát a megjelenítő panel jónak tűnik.
Próbáld ki még, hogy számítógépet/laptopot kapcsolsz rá, ha van rá lehetőséged. Lehetőleg HDMI (digitális) kábellel.

M
Szia!

Igen, már én is a szoftverre gyanakszom, ezért megnéztem a SAMSUNG honlapján (igaz nem a Magyarországin) az elérhető firmware támogatást a típushoz és ami jelenleg elérhető, illetve találtam, az fut jelenleg rajta. Nem tudom érdemes-e kipróbálni az egy évvel korábbi firmware-t, ami TV-ben lenne tárolva. Nem tudom, hogyan változott ezidáig a digitális adások kódolása, jelszintjei, érdemes-e "visszamenni az időben". Megnéztem a vételerősség a digitális csatornákon 80%. Nem tudom nem-e baj, hogy nem éri el a 90%-ot és ezért enyhén kontraszt hiányos a kép, de amúgy tökéletesen folyamatos. Köszönöm az eddigi hozzászólást!

g
Üdv!

Digitális adások esetén nem a jelszint, hanem a jel/zaj viszony a mérvadó, éppen azért, hogy a jelfeldolgozás során minél kevesebb átviteli hiba keletkezzen az eredeti tartalom megjelenítése során a feldolgozó egységben. Vannak hibajavító rutinok, illetve maga az adatátvitel is olyan, hogy a hiányzó értékek megfelelő módon a többi ismeretében előállíthatók. (Talán némiképp rossz példa, de valamikor a CD-t is így reklámozták, hogy egy karc esetén sincs az a fajta kattogás a hangban, mint egy bakelit LP esetén.)
Ezt általában a quality nagysága jelzi, minél alacsonyabb, annál rosszabb a helyzet. Az alap elfogadott érték valahol 66% körül van legjobb tudomásom szerint.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Helló!
A digitális jelfolyam valóban alkalmazhat hibajavító kódolást. De maga a formátum is úgy van kitalálva, hogy néhány képelem elvesztése nem okoz jelentős zavart. Ha a rosszabb jel-zaj viszony miatt kimaradnak, akkor pixelesedés jelentkezik. Teljesen másmilyen módon romlik el a kép, mint az analóg adásnál (utóbbi mákosodik, szellemkép, stb.)
Helló!

Csináltam a Tv-n egy USB forrásból telepítendő szoftver frissítést, de a kép még mindig zöldes. Azt nem értem, hogy mi köze a fényerő állításának (csak digitális adások vételénél, nézésénél történő fényerő állítás esetén) a zöldes vagy vöröses színek beugrásához/átváltásához. Kis fényerőbeni különbség megjelenik a 0-100-ig terjedő skálaállítás során, de miért vált át a kép ezalatt zöldesből vörösre. Ezt nem tudom megérteni, hogy pont a digitális adás vételénél. Hallottam, hogy valaki vett a TV-jéhez külső digitális dekódert (DVB-T) és úgy sem lett jó neki a kép. Mondjuk ezt valahogy még nehezebb elhinnem.
Köszönöm még egyszer a hozzászólásitokat!

Üdv,
g
Ezek alapján tényleg az a hiba, amit legelőször is felvetettél: a DVB-T dekóder/tuner hibája. A megjelenítő panel jónak tűnik, ha ezzel lenne baj, akkor más üzemmódokban is megjelenne a zöldesedés...

M
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég