Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözletem!

Olyan gondom lenne laikusként, hogy vásároltam egy fali lámpát és szerettem volna felszerelni.
Eddig csak a kábel végén volt egy foglalat és abban az égő.
A kapcsolószekrényben megkerestem a lámpát működtető kapcsolót, lekapcsoltam, a fény annak rendje és módja szerint el is aludt. Biztos ami biztos alapon a fali villanykapcsolóval is lekapcsoltam a lámpát. Mivel a falból kiálló vezeték kb 1m hosszú, nekem meg max 20cm kellett, így egy fogó segítségével méretre vágtam. És ekkor verte le a biztosítékot.
Ennek mi az oka?
3 eres réz kábelről van szó

köszönettel
K.CS.
Üdv
Ha villanyt szerelsz minden esetben célszerű a villanyóra előtt lévő biztosítékot (biztosítékokat) kikapcsolni. Odafigyelve hogy mondjuk egy társas ház közös villanyóra szekrényében van akár 6-8 villanyóra is és a lakáshoz tartozót kell lekapcsolni. Néha még a tulaj se tudja melyik (ek) az övé :)
Hogy mi a hiba ? Talán a villanyszerelő aki anno csinálta meg tudja mondani, mert lehet az is hogy a világítás külön biztosítéka a nulla vezetőben volt (ki tudja ki mit kötözgetett ) és a harnadik szál mondjuk egy föld volt, de az is lehet hogy az a 3. szál épp egy fázis valahonnan. Épp ezért ha műszerezettséged nincs is célszerű egy pár száz forintos fázis ceruzába beruházni villanyászkodás előtt, mert pl. egy öreg társasházban ki tudja honnan jönnek és hová mennek a drótok. A tesóm anno bérelt egy üzletet ami régen Ofotért volt egy társas házban és külön villanyórával. Brutális villanyszámlák jöttek neki így hamar át is lett vezetékelve az üzlet az órától kezdve. Már aznap jöttek a reklamáló társasházi lakók hogy a lépcsőházi világítás nem működik és a közös helységben sincs villany ezért a fagyasztóládák leálltak, valamint az ott ellhelyezett bojler sem melegít :)
2 éve, mikor a teljes hálózatot csinálták, arról volt szó, hogy külön körön lesz minden, így gondoltam, hogy a kismegszakító kapcsolója áramtalanítja azt a kört (a villany ugye le is kapcsolt, nekem mint laikusnak, ennyi elég is volt)
Ma veszek fázisceruzát, biztos ami biztos, mert ezek után már semmiben sem bízok...

A választ pedig köszönöm, majd beszélek a villanyszerelővel.
Üdv.
Csak azt a biztit vágta le amin a lámpa volt, vagy az ÉV relé kapcsolt le? Mert ha a földet és a nulla vezetőt rövidre zárod - akár van fázis, akár nincs -, az ÉV relé hibaáramot észlel és leold. A fogóval amikor elvágtad a 3 erű vezetéket, óhatatlanul rövidre zártad az ereket egy pillanatra.
Az ÉV relét vágta le.
Ezek szerint nem laikus vagyok, hanem tök hülye a villanyszereléshez :)
Mindenesetre a fázisceruzát megveszem.
De ezek szerint, (ha a ceruza is megerősíti) nyugodtan lehet szerelni, mert meg nem ráz, csak ne zárjam őket rövidre, mert akkor lekapcsol.
Némi elővigyázatosság után lehet szerelni. Vannak "mesterek" akiknek nem fontos a színkód, és a fázis másik érben van, mint kellene. Ezért nagyon hasznos dolog a fázisceruza.
Az ÉV relé úgy működik, hogy figyeli a bemenő és a kimenő áramokat. Ha ez egyensúlyban van, akkor nincs baj, de ha egy készüléknek nagy a szivárgóárama, vagy másfelé is folyik áram (pl. sérült szigetelés miatt), akkor ez az egyensúly felborul. Ha a bemenet és a kimenet között a különbség eléri a kapcsolási áramerősséget (10 - 30 mA), akkor lekapcsol az ÉV relé. Amennyiben a földvezetéket és a nulla vezetéket rövidre zárod (összekötöd), akkor a föld felé is folyik áram, így az ÉV relénél felborul az egyensúly, és működésbe lép.
Kellemetlen egy dolog szerelés közben sötétbe borítani a lakást (velem is megtörtént nem egyszer), de ha történetesen ez a különbségi áram rajtad keresztül folyna és az ÉV relé nem kapcsolna le pillanatok alatt, végzetessé is válhatna.
Üdv!

A leírtakból mindenesetre azt tűnik ki, hogy a szerelést végző szakember megfelelő munkát végzett.
Adalékként még annyit, hogy védő feladatot ellátó hálózatokba (pl. EPH) bármiféle bontó kontaktust - kismegszakító, kapcsoló, mágneskapcsoló érintkező párjai stb. - beépíteni, bekötni tilos, lévén a védelem így tekinthető folytonosnak, ill. folyamatosnak. Egyben jó példa arra is, miért kell a pl külső környezetben lévő fogyasztókat pl. terasz világítás, kétsarkú lekapcsolással szerelni.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm!
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég