Ezermester Fórum

Járművek, gépjárművek szerelésével kapcsolatos kérdések, problémák, tanácsok.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Rézcsöves fűtésem van 3 éves, egyik oldal 15-ös cső és 400X900,600X600 és 600X1300 (ide került az 1800-as) radiátorok.
Másik oldal 18-as cső és 600X1000, 600X1000 és 600X1300 radiátorok.
Feltettem, bekötöttem egyoldalasan (felül volt az előremenő) az alsó rész kb a fele hideg. Keresztbe kötötték 16-os ötrétegűvel úgy hogy beraktak valami közcsavart aminek a belmérete 8-as valamint feltettek egy ehhez való torlót amiben is van egy ugyanilyen szűkítés. Továbbra sem fordul meg.
A torló és az elzáró teljesen nyitva (leszedtem, be-ki tekertem tökéletesen nyit-zár), leürítettem a rendszert, átmostam teljesen, a visszatérőben lévő szűrő kitakarítva, a keringtető megy rendesen (a 18-as oldal se perc alatt megfordul) lefojtottam a többit, ez a fránya akkor se fordul meg.
Talán gyári hibás???
Az alapvető problémát ott látom, hogy az egyik oldal 15-ös, a másik 18-as cső. A víz meg arra megy, amerre kisebb ellenállásba ütközik, tehát a 18-as ágba legfőképp.
Azonos tömegáramokat kel létrehozni a két félben, hogy mindkettőben megfelelő legyen az áramlás, ezt csak szűkítéssel lehet elérni, viszont így sem lesz teljesen azonos a két ág, mert a 18-as csövekben több víz van, ezért lassabban fog mozogni, mint a 15-ös csövekben.
A torlókkal el lehet játszani, a kazánhoz legközelebbi radiátornál kell a legjobban lefogni az áramlást, majd a távolabbi radiátoroknál egy re kevésbé.
Próbáld úgy, hogy a 18-as ágat elzárod és beállítod a 15-ös ágat, hogy minden radiátor egyforma meleg legyen. Utána kezdd megnyitni a 18-as ág torlóit - miközben figyeled a 15-ös ág radiátorait - és ezzel beállítani ezen ág radiátorait.
Jó játék lesz. 8)
Ha ezzel sem tudod beállítani, akkor szét kell választani a két ágat hidraulikus váltóval és külön vezérleni.

http://portal.d-eg.hu/divat-e-vagy-hasznos-eszkoz-a-hidraulikus-kuplung-2/
Kipróbáltam úgy, hogy minden radiátor el volt zárva. A kazán (Ariston BS 24 FF) gondolom a hővédelme 30-40 mp-ként kikapcsolt de egy óra múlva sem fordult meg, majd fokozatosan kinyitottam ezt az oldalt, de a radiátor alsó fele továbbra is hideg. Ennek a helyén egy 1300-as volt, ami szinte egy-időben melegedett ezzel az ággal. A +500-nak ennyivel nagyobb az ellenállása? A kuplung jó ötlet, csak már többe kerül a leves mint hús...
Ja bocs, az új radiátor tövig nyitva volt, a "kuplung" meg természetesen a hidraulikus váltó :roll:
Hány fokra volt állítva a fűtővíz hőmérséklete a kazánon? A 30-40 mp-es ki-be kapcsolgatás nagyon sűrű, nem tesz jót a kazánnak.
Az 1300-as radiátor kevés volt?
Furcsa, ennyi növekedéstől nem kellene "lefagynia". Vagy valami gond, dugulás van a radiátorban, vagy lehet átlépte azt a határt, amikor a rendszer elég melegvízzel tudja ellátni a fűtőtestet, hogy még teljes felületén át tudjon melegedni.
A vízhőfok kb. 50/60 (ledek vannak csak, nem digitális). Az 1300-as nem fűtötte ki a szobát. A radiátort a torlónál ürítettem le, az előremenőnél meglazítottam a hollandert, hallottam a vákuumszívást, jobban meglazítva elég rendesen jött a víz a torlónál. Átmosás után a visszatérőn keresztül is feltöltöttem, nyitva hagyva a légtelenítőt, bár ez gondolom nem zárja ki azt hogy, a radiátor el van dugulva.
Szóval... teljesen tanácstalan vagyok.
Itt a link a kazán paraméteriről.
http://www.megatherm.hu/Shared/ProductF ... ikonyv.pdf
Jobb ötletem nincs, zárd le a 18-as csövön lévő radiátorokat és úgy nézd meg. Ha akkor is hideg marad az alja, akkor valami probléma lehet. A kazán teljesítménye bőven elégnek tűnik.
A kazán szivattyúja állítható sebességű? Nézd meg, ha lehet emelni a fordulatot, akkor először azzal próbáld ki.
Üdv.
Az ősszel volt egy rendszer bővítésem. Kettő radiátor lett rákötve az eddig meglévő rézcsöves rendszerre. Vegyes tüzelésű kazánom van. Az egyik radiátor tökéletesen működik. A másik ( ez lett a rendszerben az utolsó) teteje meleg/langyos az alja pedig hideg. Mikor ki lett próbálva a rendszer akkor működött és fűtött rendesen. 22cső volt alapból a rendszerben és 18as lemenő a radiátorhoz. A rakötést viszont 18as csővel oldotta meg és a radiátorba lemenő cső 15ös. Lehetséges, hogy a keresztmetszet szűkület miatt nem fűt az utolsó radiátor ? Várom a segítséget!
Ha van alsó "torló" szelep akkor azon kellene nyitni, ha nincs akkor a többi radiátoron kellene zárni hogy ide is bekényszerítse a vizet a keringető szivattyú. De ha fokozat kapcsolós a keringető akkor lehet az 1 el nagyobb fokozat meg is old mindent.
Vagy letapadt a radiátorszeleped belseje és nem nyit ki rendesen.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég