Ezermester Fórum

Régi idők Ezermester lapszámai az 50-es, 60-as, 70-es, 80-as, 90-es évekből.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Az 1976/10-es szám 11. oldalán vagy egy cikk, "Nyomtatott áramkör" névvel. Ebben a cikkben a szerző egy másoló lakkot emleget, melyről nem derül ki benne, hogy micsoda. Kerestem már pár helyen, de eddig senki sem tudta megmondani, miféle lakk lehet ez... Hallott már róla valaki ? Mi ennek a neve mostanság ?
Üdv!

Positive 20-as lesz az. Anno még gondot okozott a nyákok készítése, ez egy fotorezisztív lakk, ami UV fény hatására megváltoztatja anyagminőségét. A pontos használatának menete itt olvasható. A cnc világában jobban terjed, hogy a kisebb paneleken az egyes szigetelő sávokat egyszerűen kimarják, ez egyben költség hatékonyabb, és nem kell utána a klorid ártalmatlanításával foglalkozni. Amatőr gyakorlatban sokszorosításra kiváló megoldás lehet, ha az eredeti dokumentumunk megfelelő minőségű. Levilágításnál a nemáttetszőség gondot okozhatnak, mivel ott is megmaradhat a fólia, ahol nem kellene.

Sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm a választ..., azonban itt nem erről van szó! Ismerem a positive 20-at, de ez egy gyári termék, míg amit én kérdezek, az házilag készítendő el. S szemben ezzel a lakkal, amaz negatív lakk lesz végeredményben, hasonlítva a fényérzékeny polimerek többségéhez.
Tehát a kérdés továbbra is nyitott..., milyen lakkot(közönséges, "háztartásbelit") hívtak 40 évvel ezelőtt másoló lakknak ?? :)
Üdv!

Akkor sajnos nem tudok segíteni. Én elsőre erre gondoltam.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég