Ezermester Fórum

A lappal és az internetes oldallal kapcsolatos információk, közlemények.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Megújuló energia: Jelntkezzenek azok a fórumozók akik szívesen vennének részt az új témában, jelntkezőket, gyártók, kereskedők, szervizelők-től várom.
Üdv: Orosz Miklós
Üdv mindenkinek! A témába vágóan, információ érdekelne. Esetleg ha valaki már foglalkozott az energiarásegítés használatával, és gondolkozott azon hogy hogy is lehetne ezt házilag összehozni, kérem segítsen nekem. Egy szél-keréken töröm a fejem, ami áttétellel forgat egy autógenerátort, segítségével fel lehet tölteni egy akkumlátort egy töltésszabályzóval, majd egy elektromos inverterrel (feltranszformálóval) a 12V-ot, hálózati 230V-ra növelném kb 500W teljesítményre. Az ötlet megvan, csak maga az áramvonalas lapátok kivitelezése okoz gondot, milyen anyagból csináljam, milyen formára, hogy tudom ezt kiszámolni és esetlegesen lefékezni? A segítséget előre is köszönöm! :)
n_gaben írta: ... Egy szél-keréken töröm a fejem, ami áttétellel forgat egy autógenerátort, segítségével fel lehet tölteni egy akkumlátort egy töltésszabályzóval, majd egy elektromos inverterrel (feltranszformálóval) a 12V-ot, hálózati 230V-ra növelném kb 500W teljesítményre. Az ötlet megvan, csak maga az áramvonalas lapátok kivitelezése okoz gondot, ...

Üdv n_gaben!

Elektromos szempontból nehezen gondolom, hogy kifizetődő lesz. Bár egy barátomnak nem oly rég készítettem egy szélkereket, jóval kisebbet, gyakorlatilag egy széljátékot forgat meg egyelőre, nemegy egyszerű eset. Energetikailag mindenképpen réfizetésesnek tűnik számomra.
- a generátor feszültségszabályzásához valamekkora egyenáramú energia szükséges, viszont direktben sem képes tetszőleges számú akkumulátor töltésére, ami viszont a rendszerből kivehető teljesítményt erősen korlátozza.
- a mechanikai áttételek és kapcsolódások sem veszteségmentesek
- Az inverterek hatásfoka - még a nagy precíziós, FET-ekkel megépítettek is - mindössze 70-80% körül mozog, optimális esetben.
Gyakorlatilag 500W-hoz így legalább 700-800W kellene befektetni, vagy esetleg többet. Ehhez még az is hozzáadódik, hogy ehhez mekkora átmérőjű szélkerék szükségeltetik, ami ezt szolgáltatja, illetve ennek a mechanikai biztonsága, illetve a kellő magasságú tartóoszlop.
Illetve gondolni kellene arra, hogy a szél sebességtől és iránytől függően a lapát mindig az optimális állásszögben és irányba álljon.
Hát röviden ennyi. A lapát anyaga, meg valahol ezután. Egyébiránt nem légből kaptam ezeket én sem, hanem anno, mikor a közelben a tmiklósi széltornyot felállították, ill. építették, voltam oly pofátlan és odasomfordáltam. Ez nagyjából az, amit az építés vezető mérnökkel folytatott beszélgetésből bennem megmaradt. Ha valamit ferdíttem, vagy pontatlan voltam, hamu fejemre, én is csak ember vagyok, tévedhetek.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Itt egy lehetséges megoldás:

Ha lesz rá érkezésem, adhatok egy állítható kialakítást is, azonban az sokkal bonyolultabb

További sok sikert!

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv. Köszönöm a hozzászólásokat! A szélkerék elektromos részét egy régi jó barátom segítségével, és szaktudásával szeretném megvalósítani, persze az elfogadható anyagi körülmények között. Amiről több információt szeretnék az a lapátok kialakításának módja és anyaga, talán a szerkezet viharvédelme. (szeretném elkerülni ezeket az üvegszálfóliás-gyantás megoldásokat.) Talán könnyű fából, lemezből, esetleg PVC csőből. A jó, és tapasztalat alapján szerzett ötleteket szívesen fogadom, egy háromlapátos szélkerékhez. A hozzászólásokat előre is köszönöm:)
Megújuló energiákkal kapcsolatos hírek, érdekességek.

Környezetvédelemmel foglalkozó portál: http://www.megujuloenergia.eu/

A Természetvédelmi Világalap (WWF) legfrissebb jelentése szerint az utóbbi néhány évben is jelentősen romlott a Föld egészségi állapota. Részletek az aktuális híreknél.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég