Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2075 hozzászólás Oldal: 131 / 139
Így van ez, járatlanként a témában még kérdezni sem tudok jól. De majd igyekszem fejlődni.
A szóban forgó készülék ilyen: https://haxo.nl/uploads/webshop/4173193.jpg, tehát amit alapesetként említesz (ásott kútba lógatva). A szívócső a képen is látható gyári melléklet lábszeleppel ellátva. Hogy miként tudott kilyukadni a fedett aknában, nem értem, de ez kevésbé műszaki kérdés. A lényeg ott volna, hogy leírásod szerint a puffertartály nyomása spricceli a vizet a lyukon, és ez nem rendellenes. Tehát ha sikerül új csövet szereznem, a rendszer ismét működőképes? Itt sem világos, hogy a csap megnyitásával miért nem arrafelé jött inkább a víz.
Mielőtt a lyukat felfedeztem, valóban belevegősödött a szivattyú, és újratöltés után szívott is, tehát a motorral és a lapáttal valószínűleg nincs baj. Csak aggódom, hogy ne is legyen. Arra gondoltam, hogy a szívócső sérüléséért esetleg az ott rendellenesen kialakult nyomás a felelős.
Először a forgalmazó szervizénél próbáltam érdeklődni, de nem válaszoltak. Így most azt sem tudom, lehet-e külön ilyen csövet venni, vagy kénytelen leszek egyéb beszerezhető elemekből összetákolni. Ehhez csak annyi kiinduló ismeretem van, hogy a menetes csonk 1 collos.

Köszönöm a szakértést!
Hello
Hát igen, így már minden világos. Nincs annak a szivattyúnak semmi baja, egy normális szívócsővel fog működni. Az hogy kilyukadt valami gyártási hiba miatt lehetett, de ahogy elnézem nem is az örökké valóságnak készült. Nem javaslom ezt a gyári flexi szívócsövet, olcsó műanyag vacak. Én 32 es KPE csövet, rendes réz kosaras lábszeleppel a végén használok ha szivattyút építek le. Olcsó és jó. Igaz ebben a hidegben már makacsul ragaszkodik a feltekert alakjához így kicsit macerás lesz kiegyenesíteni. A rutintalanok be szokták ejteni a kútba szereléskor, már pecáztattak ki velünk párat :) A flexi csőnek akkor van értelme ha nincs a szivattyú fix helyen hanem hol az egyik hol a másik esővíz gyűjtőből majd kútból használod. Ez esetben viszont én biztos hogy szakboltban külön vennék rendes ipari tömlőt és azt szerelvényezném fel.
Kérdezgettem Google barátomat, most már tudom, melyik a KPE cső. Remélem, jól értelmezem a dolgokat: a szivattyú felőli végre egy műanyag hollandi csatlakozó kell 1 " mérethez, a kútba lógóra pedig egy réz KPE csatlakozó, amibe bele tudom csavarni a réz lábszelepet. Ha pedig a csőnek merevedése van, valami diszkrét melegítéssel (pl. forró vizes rongy) talán lehet hatni a lelkivilágára; az aknában kellene szűkebb sugarú hajlítás is.
Mindenféle idom van hozzá még hollanderes is, könyök is de én meneteset raknék menettömítve a szivattyúra, és ha a kanyar szűk akkor könyökökkel oldanám meg.
https://www.google.hu/search?q=KPE+idom&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjvub-itqrXAhXRCewKHdXLDU4Q_AUICigB&biw=1280&bih=647
Akkor még egyszer köszönöm az információkat. A következő öntözési szezonig lesz idő beszerezni és összerakni a hozzávalókat.

Üdv: belohin
Sziasztok!

Segítségeteket kérném, még mielőtt szétkapo otthon mindent...
A napokban vásároltam egy Gardena Classic 3000/4 Eco házi vízművet. (annyit érdemes tudni, hogy ősz elején vásároltam az adott házat, aminek a vizellátását ezzel szeretném megoldani. Tehát fúrt kút 15-20 méter között, lábszelep elvileg 4-5 méteren) Most jutottam el odáig, h rákötöttem a rendszerre, ami kész volt hozzá, KPE szvó oldal, és 5 rétegű 20-as cső, ami kb 3 méterre ágazik a kombi kazánhoz. Itt kapott egy golyós csapot is. Rákötöttem, feltöltöttem a vízművet a leírás szerint, Utána indítás, és szinte semmit sem szív, Amit még tudni érdemes, h kb 4 évig volt lakott az ingatlan. A kút adata a tulaj alapjáűn van, nekik is egy kis vízmű látta el a házat előtte.
Nah tehát hol érdemes elkezdeni a hibát? A szívó oldali csövet is fel kellene tölteni vízzel, lehet beragadt, megadta magát a lábszelep.

Köszönöm a válaszokat, és ha nem derült volna még ki nektek :), először intézek ilyet, panelos voltam eddig...
Kezdjük az alapoktól :
A szívócső folyamatosan emelkedjen a szivattyú felé és ne legyen tömítetlen. (mert te fogsz szívni csak)
Fel kellene tölteni vízzel a szívócsövet is ha van rajta lábszelep, nem csak a szivattyú házat. Ez leggyorsabban a szivattyú nyomó oldali csatlakozáson keresztül fog menni. Ha nem lehetséges akkor esetedben a szűrőház fedelet leveszed és onnan töltöd fel. Jobb ha azt a szűrőbetétet vissza sem rakod amíg nem működik minden jól mert csak 1 probléma forrás ha nem kristálytiszta a víz a kútból. Ha sikerült a töltögetés csavar vissza és működnie kell. Ha csak rövid ideig működik aztán elfogy a víz akkor vagy tömítetlen valami, vagy a kút sz@r. Az első indításokat részben nyitott nyomó oldallal kellene csinálni hogy ne egyből nyomásra kelljen dolgoznia szerencsétlen és félig levegős szivattyúnak.
Ha keserves a dolog akkor javasolt lepróbálni a felszerelést valami udvari és nagyobb vízzel teli edényből mielőtt a kútba építed le.
Az hogy az eladó felesküdött mindenre hogy neki működött az még nem biztos hogy úgy is van :)
Tehát fúrt kút 15-20 méter között, lábszelep elvileg 4-5 méteren

milyen mélyen van a víz ha áll a szivattyú ? Az a 4-5 méter elég kevéske, az nem lehet hogy csak 1 méter ér a vízbe az a szívócső aztán ha indul a szivattyú akkor pillanatok alatt leszívja lábszelepig és le is levegősödik ?
Először is köszönöm a választ.

Természetesen nem teszem rá a nyakam az eladó szavára. Tehát a nyomó oldalról fel tudom tölteni a szívó oldalt. Holnap azzal kezdem részben nyitott nyomó oldallal.

Megvan, hogy milyen mélyen van a víz, otthon feljegyezve, sajnos most meló van. Az utolsó kérdésed részleteznéd lécc, nem világos számomra.

Talán még annyi, ahogy jön a szívócső a melléképületbe, ahol van a vízmű, ott a behozatalnál van 2 könyök a KPE csövön. Ez nagyban lecsökkenti a teljesítményt? Sajnos folyamatos emelkedésűt nem tudok kivitelezni, mert a föld alatt jön a helységbe a cső, elfagyás miatt.

köszi.
Ha kisebb a kút hozama mint a szivattyú szállítása akkor a vízszint folyamatosan csökken a kútban egészen az egyensúlyi állapotig, vagy addig amíg eléri a szívómélység határát ( kb 8 méter). Innentől annyi vizet ad amennyit a kút ad neki. Értem ez alatt azt hogy a szivattyúd szállít kb 30 litert percenként bekapcsoláskor nyugalmi vízszintről és csökkenti a vízszintet a kútban. 125 ös cső esetén kb 10 liter/méter a tárolt mennyiség. Tehát ha semmit nem ad a kút akkor 3 méterrel kerül lejjebb a kútban a víz 1 perc alatt. Ha mondjuk ad 10 litert akkor csak kettő méterrel fog lejjebb menni mert a 30 hoz 10 et adott a kút. Mi van akkor ha csak 1 métert ér vízbe a szívócső és a kút csak 3 litert ad percenként ? Elvileg 20 másodperc alatt lefogy a víz a lábszelepig és le is levegősödött a szivattyú. És ha csak 50 centit ér vízbe ? Akkor kb 10 másodperc alatt fog lelevegősödni. És ha 10 litert ad 8 méteres üzemi szinttel 2 méteres nyugvószintről ?
Akkor a kezdeti 30 liter/perc mennyiséget követően kb 3 perc után már csak 10 liter fog kijönni a csőből percenként. Tehát amennyit a kút ad neki.
Tehát a kút az nem egy kifogyhatatlan és bármekkora hozammal terhelhető víztartály. Lehet hogy az előző tulaj 10-12 méterre lógatta be a szívócsövet, így ha lefogyott a víz 8 méterig akkor sem levegősödött le a szivattyúja hanem annyit adott amennyit a kúttól kapott. Aztán hogy ez az "annyi" az sok vagy kevés, semmi vagy elég majd kiderül.
Nah most itt tartok, h feltöltöttem a szívóágat vízzel, így már mükszik. 1.5 bárnál bekapcsol, max/eco módnak megfelelően kikapcsol. A nyomást tartja. Viszont nagyon sokáig dolgozik a szivattyú. Mérésem szerint 1.5 barrol hogy elérje a 3 bárt kell neki 3 és fél perc. Tehát nálam a szívás az tényleg az.
Ezen hogy lehetne javítani? Ha dolgozik a szivattyú akkor a szűrőházban 0 a vízszint, ami jön a kútból azt nyeli el. Ha már majdnem eléri a nyomást, akkor kezd megtelni vízzel. Gondolom ennek mindig tele kellene lennie.

Köszi.
No akkor haladunk !
3 dolog lehetséges de talán már ezt írtam is :
az egyik hogy gyenge szivattyút vettél amihez határra van állítva a kikapcsolási nyomás. Tehát ez a szivattyú papíron 4 bar nyomást tud, amiből levonandó a szívómélység (csak ezt már nem szokták reklámozni :) ) Tehát ha 7 méterről szívja a vizet és van némi veszteség akkor már ott is vagyunk hogy nyöszörögve fogja megnyomni a 3 bar kikapcsolási nyomást azzal a papíron 0,3 bar nyomás tartalékkal. Egyébként is illenék legalább 0,5-1 bar tartaléknak lenni mert könnyen "örökjárós" lesz a szivattyú. A szívómélység a szivattyú és a vízszint közti függőleges távolság ez mennyi is nálad ? És amikor megy a szivattyú és folyik a víz ?
a másik hogy tömítetlen a szívócső, nincs emelése a szivattyú felé és a beépített szűrő is részben eldugult.
Ugye normális szivattyú gyártók kifejezetten tiltják a szívó oldal szűkítését de mostanság valami marketinges kitalálta ezt a szívó oldali szűrőt és lassan minden házi erőlködő művet ezzel szerelve árulnak bízván abban hogy a fizika törvényei az ő termékükre nem vonatkoznak :)
A harmadik hogy nem sokat hallottunk a kútról
Tehát fúrt kút 15-20 méter között, lábszelep elvileg 4-5 méteren

Ebből én azt következtetem hogy van egy kicsövezett furat amibe bele lóg egy KPE cső aminek az alján (4-5 méteren) van egy lábszelep.
Ez a lábszelep milyen mélyen van a víz szintje alatt ha áll a szivattyú és ha jár a szivattyú és folyik a víz is közben ? ( a mérést legalább 10 perccel bekapcsolás után kellene elvégezni)
Milyen vastag a kútcső és milyen vastag a KPE ?
A kútcső 120as, a kpe 32es. A víz 5 méteren már jelentkezik, onnan meg kicsit több mint 1 méter a szivattyú.
Megtöltöttem egy 30 les ragasztós kannát. Onnan 1.5 bár ön bekapcsolt.majd 3 baron Ki, ehhez kellett kb 14 sec. Ez gondolom jó idő. Hogy a szivattyút teszteljem.
Ezt a labszelep mérést hogy tudom kivitelezni?
Megyek meglesem járó szivattyunal higy csökken a kútban levő víz.
Mérésem szerint nem csökken a vízszint nyitott csapnál.
Ez nem hangzik rosszul csak akkor valamit nem értek :
egyszer ezt írtad :
Mérésem szerint 1.5 barrol hogy elérje a 3 bárt kell neki 3 és fél perc.


most meg ezt :
Onnan 1.5 bár ön bekapcsolt.majd 3 baron Ki, ehhez kellett kb 14 sec.


Akkor mi is van valójában ?

Ezt a labszelep mérést hogy tudom kivitelezni?

Egyszerűbb mint gondolnád. A szívócső hosszából levonod a vízszint mélységét. A csőhossz elvileg ismert a vízszint pedig mérhető egy kútba lógatott spárgával.
De ha 14 másodperc alatt eljutott a kikapcsolásig elzárt csap mellett akkor nem kell méregetni semmit mert mert ez ennyit tud.
A 14 másodperc az ragasztós kannából mért.
Nah még van elállási jogom, visszaviszem nézek nagyobb teljesítményűt. Milyet ajánlanál ehhez a kúthoz.
2075 hozzászólás Oldal: 131 / 139

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég