Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Helló Szakik!

Én egy elektromos húsdarálót szeretnék csinálni.
Van egy 0,75kw-os villanymotorom, ami 2800-at forog.
Ennek a fordulatát szeretném lecsökkenten ékszíjtárcsával,
de sajnos nem tudom hogyan kell kiszámolni,hogy mekkora tárcsa kell.
Valaki tudna segíteni.
Előre is köszönöm. :roll:
Üdv!
Egyszerűnek mondható, az áttétel arányos az ékszíjtárcsák átmérőjének különbségével. Tehát minél nagyobb az ékszíjtárcsapár átmérője közötti különbség, annál nagyobb lesz az áttétel. Egy 5 cm átmérőjű ékszíjtárcsát 10 cm-essel összekötve, fele lesz a fordulatszám a nagy ékszíjtárcsán, mint a kicsin. Hasonló a lánckerékhez, ott fogszámmal, itt átmérővel kell számolni.
A kőr kerülete: K=2rπ, az "r" a kőr sugara, a "π" állandó együttható, értéke: 3,1415926...... általában 3,14-el számolunk vele. A szíjtárcsa átmérője d=2r, tehát a képlet egyszerűsíthető: K=dπ . Ebből látható, hogy az átmérő egyenesen arányos a kerülettel. Nekünk a kerület a fontos, mert ezen fut az ékszíj. Ha egy ékszíjtárcsa kerülete mondjuk 10 cm, akkor egy 20 cm kerületű tárcsával összekötve a kis tárcsa kettőt forog, míg a nagy csak egyet, hogy ugyanazt az utat fussa be az ékszíj.
Ez nagyon leegyszerűsíti a számolást, ahhoz, hogy a 2800-as fordulatú motor fordulatszámát 280 fordulatra csökkentsük, 10-szer akkora átmérőjű ékszíjtárcsa kell a darálóhoz. Ez elég hülyén fog kinézni, mert a motoron mondjuk van 4 cm átmérőjű ékszíjtárcsa, akkor a darálóhoz 40 cm átmérőjű kellene.
Érdemes lenne egy csigás, vagy fogaskerekes áttétellel a fordulatszám nagyját lecsökkenteni, és akkor a darálóhoz egy jóval kisebb ékszíjtárcsa is elég lesz, vagy két ékszíjtárcsa párral lecsökkenteni a fordulatszámot.
Üdv!

Én a magam részéről lemondanék az ékszíjtárcsáról. Egyrészt balesetveszélyessége okán és egyéb higéniás okok miatt. Azt mindenestre látványos lenne, hogy egy 40 cm-es tárcs kering a húsdaráló mögött, másrészt a többlépcsős ékszíjhajtások a slip miatt nyomatékvesztők. Az ékszíj esetén minden ékszíjnak van egy adott hajlítási sugara, és hossza, ami miatt kissé nehézkes lenne kezelni, másrészt a forgó alkatrészek miatt a ráeső bármilyen, oda beeső hús vagy egyéb darabot, apróságot szétdobálhat. Egy fogaskerék hajtás ennél kompaktabb módon elkészíthető, akár házilag is. Burkolás esetén viszont elég terjedelmes kialakítást eredményezhet, emellett a szíjfeszítésről is gondoskodni szükséges.

Általánosság egyébként a hajtások esetén az egyes ékszíjtárcsák fordulatámak aránya fordítottan arányos a fordulatszámaikkal, magyarán: n1:n2=D2:D1. Ez igaz a fogaskerékhajtásokra, fogszámmal értve. Viszont érdemes észben tartani, hogy a ékszíjhajtás iránytartó, míg a fogaskerekes irányváltó hajtás.

A csigahajtás lenne itt a legjobb, mivel nagy éttéli szám érhető el, kis méretben.

Anno ha nem tévedek nagyot, a Simson motor sebváltójának fogaskereit használták fel ilyen áttétel házakban.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
ékszíjtárcsák fordulatámak aránya fordítottan arányos a fordulatszámaikkal

Gondolom átmérőt akartál írni:

"ékszíjtárcsák átmérőjének aránya fordítottan arányos a fordulatszámaikkal"
Köszönöm a válaszokat.
Hupetiapa
Ha tárcsára vagy szíjra lenne valakinek szüksége, itt körbe nézhet:

http://www.mibim.hu/hajtastechnika/eksz ... rdasszijak
"Egy fogaskerék hajtás ennél kompaktabb módon elkészíthető, akár házilag is."
Tudnál erről bővebben írni, mert így elsőre az ékszíjtárcsa készítése tűnik egyszerűbbnek!(pl.keményfa, ebonit, stb.)
Köszi! :(
Üdv.
Egy 2800 fordulatszámu villany motort szeretnék vissza lassítani 1400 az fordulatra milyen ekszij tarcsara lenne szükségem? A meghajtótt furesz nek kell 1400 fordulnia
A motoron lévő tárcsa átmérője fele legyen a a fűrésztárcsa tengelyén lévő szíjtárcsának.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég