Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2259 hozzászólás Oldal: 151 / 151
Sziasztok. Új vagyok ebben a fórumban. Saját magam barkácsolok, építgetek, szépítgetek a kertemben, viszont most segítségre lenne szükségem. Adott egy fúrt kút, egy Elpumps 1500W-ost szívattyú, 2 körös öntözőrendszer, vízcsap a falon, ahonnan kézzel locsolok.
A kútról: 3 méteren van a víz, az egész 8 méter mély (jelenleg), vízhozama 1"-os csövön felszívva, 1"-os csövön kinyomva 15mp, 1/2" slaggal akár egész nap (5 órán át próbáltam)
A problémám a következő: Tavaly egész évben és idén júliusig rendesen működött az öntőzrendszer, 10-10 percet ment hajnalban mindkét kör egymás után. Augusztusban viszont arra lettem figyelmes, hogy a szívattyú az eddigi 1 perc helyett kb 25mp után bekapcsolgat. Nem nyúltam a tavaly beállított értékekhez a nyomáskapcsolón. Mi lehet az oka?

Illetve a gyakori kapcsolgatást szeretném egy + tartállyal megoldani. Érdemes lehet-e a lecserélt 150 literes bojlerem tartályát felhasználni?
Tartály nélkül nyomáskapcsoló vezérel ? Kérnék képet .
IMG_4717.jpg
2
IMG_4717.jpg (716.08 KiB) Megtekintve 663 alkalommal.
IMG_4715.jpg
1
IMG_4715.jpg (831.77 KiB) Megtekintve 633 alkalommal.
lalibatyo írta: Tartály nélkül nyomáskapcsoló vezérel ? Kérnék képet .

Szia,
nem szedtem szét, nem veszem le a tartályról, mert nehezebb lenne újra összerakni.
Felépítése: visszacsapó szelep, 1" szívócső, 2db előszűrő (50mikron, 10 mikron (júniusban cserélve)), szívattyú+tartály (24 liter), 1" elosztó (3/4" kivezetések), 1" nyomócső, 1" főszelep, 1" segédszelep/locsolókör, 25-ös KPE fővezeték, 6x16 LPE, 6x MP Rotator 2000.
Eddig csak percenként kapcsolt, most 25mp kb.
Több problémát is látok. Először is nem rakunk szűrőt a szívó ágba hanem csak a nyomóba. Nem látok nyomásmérőt ami alapján lehetne ellenőrizni a rendszer működését ki-bekapcsolási nyomását.
A kapcsolgatás oka a kép alapján tartály lesz mert kevés benne a a levegő vagy lyukas a membrán. Kiegészítő tartálynak jó lehet a villanybojler, ha nincs jobb csak abban 3-4 havonta levegőt kell nyomni mert a víz közvetlenül érintkezik vele így "meg is eszi" elég hamar. Már pedig levegő nélkül semmit ér az egész.
lalibatyo írta: Több problémát is látok. Először is nem rakunk szűrőt a szívó ágba hanem csak a nyomóba. Nem látok nyomásmérőt ami alapján lehetne ellenőrizni a rendszer működését ki-bekapcsolási nyomását.
A kapcsolgatás oka a kép alapján tartály lesz mert kevés benne a a levegő vagy lyukas a membrán. Kiegészítő tartálynak jó lehet a villanybojler, ha nincs jobb csak abban 3-4 havonta levegőt kell nyomni mert a víz közvetlenül érintkezik vele így "meg is eszi" elég hamar. Már pedig levegő nélkül semmit ér az egész.


6 éve működik így, eddig nem volt gond vele. A nyomásmérő nem erre néz, így nehéz lett volna lefényképezni. Gyárilag szerelték így a VB25/1500B-t, illetve mindegyiket. A nyomás valószínűleg gyorsabban esik, mint korábban, mert a beállított értékek között kapcsol. Azért a szívóágba tettem a szűrőt, mert a kút még 2 évvel ezelőtt is sok "homokot termelt". Gyakran kellett mosni a szűrőt. Nem akartam, hogy tönkretegye szívattyút. Amit észrevettem, hogy a tartály szájánál rozsda jelent meg, ahol valószínűleg levegő juthat ki, mert víz egyelőre nagyobb mennyiségben nem jelentkezett.

Gázbojlerből van a tartályom, viszont van benne egy cső a tartály tetejéig (ezen jött a melegvíz). Ha kivágom, memránt teszek bele (van 100-150 literes) az megoldás lehet? https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/termek/italtecnica-mem100-150nv-italtecnica-hidrofor-tartaly-gumimembran-100-150-l
Na jó, tegnap még 25mp volt, ma már 6mp után kapcsol. A nyomásmérőt most még nem néztem, de így valami nagyon nem jó. Megnézve az MP Rotator adattábláját, kb 1,1 liter után újra kapcsol. 2,5 bar 4db 90°, 2db 180° = kb 1 liter / 6mp....
Sziasztok!

Van egy Leo XJWm 90/55-ös szivattyúm, ezen egy Leo PS-04A áramláskapcsolóm. Most hozzá raktam a rendszerhez egy 80l-es hidrofor tartályt. A tartály környékén van egy nyomásmérő órám, ez alapján azt vettem észre, hogy amikor lesik a nyomás 1,5bar körülre akkro indul a szivattyú (ez az áramláskapcsoló gyári értéke) és szépen felnyomja a tartályt 4bar körüli nyomásig. Viszont itt nem áll le még percekig (10-15 min). Gondolom azért nem áll le, mert még van folyadékáramlás (gyári érték szerint 0,6l/min elég, hogy az áramláskapcsoló ne kapcsoljon le).
A kérdés, hogy ez így árt a a szivattyúnak? Érdemes lenne beraknom egy nyomáskapcsolót is ami mondjuk 4bar nyomásnál lekapcsolja a szivattyút?

Köszi a válaszokat!
Hát ugye vagy -vagy. Vagy áramlás kapcsoló, vagy nyomás kapcsoló. Eldöntendő kérdés , nem kombinálható a kettő. Az hogy 10-15 percet megy a szivattyú és a nyomás nem növekszik viszont probléma. Vagy rossz az áramlás kapcsoló, vagy a nyomásmérő óra a rossz de erre kicsi az esély . Esetleg nincs jól beépítve az az áramlás kapcsoló, mert a szerelési helyzete nem megfelelő.
Szia, köszi a választ!

Miért vagy-vagy? Ha sorba kötöm elektromsan, akkor mind a kettő üzemelni fog, bár az áramláskapcsolónak már csak a szárazonfutás elleni védelme lesz használva.

Tegnap lemértem pontosabban a helyzetet, 2 barról 4 bar-ig (kb 3,8bar) 1,5 perc alatt feltöltötte a rendszert majd itt még ment a szivattyú 4,5 percig (szerintem ez változó, de csak egy kört mértem). A nyomás valalmi kicsit változott, közben kb 3,8-ról felment 4,1-re. Szóval volt víz áramlás ezért nem kapcsolt le a szivattyú. Vajon ez árt valaminek is? Kaptam olyan tippet is, hogy a tartály gumi membránjának nem tesz jót a 2,5 bar ingadozás, jobb lenne neki csak 1,5 bar ingadozás.

Mit gondolsz?
2259 hozzászólás Oldal: 151 / 151

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég