Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2334 hozzászólás Oldal: 156 / 156
Tisztelt lalibatyo!

Van egy Sq1-80 szivattyúm, rajta egy pm2-es nyomáskapcsoló. 10-12l/perc vízhozamot szeretnék beállítani.
Kérdésem: a csapot, ami szabályozza a vízhozamot, azt a szivattyú és a nyomáskapcsoló közé érdemes/kell tenni, vagy a nyomáskapcsoló után?

Köszönöm válaszod:
Molnár László
Kedves László
A fojtócsap a szivattyú után van jó helyen a vezérlő előtt. Majd a vezérlő után jönne a nyomáskompenzáló tartály(ok) amik arra hivatottak hogy fél pohárnyi vízfogyasztás vagy csepegő csap wc szelep miatt ne kapcsolgasson a szivattyú. Nagyon komfortos házi ellátó rendszert lehet ebből a PM2 ből összerakni hiszen akár 1 bar ki-bekapcsolási nyomáskülönbséget is be tud állítani, viszont a kikapcsolás az a szivattyú max nyomása lesz majd tehát elég mélyen kellene lenni a víznek abban a kútban ami az SQ 80 at indokolja. Amire számítani kell még hogy az SQ széria lágyan indul és pár másodperc eltelik mire indulástól a max víz szállításig felpörög. Ez nagyobb vízfogyasztás közben kicsi kompenzáló tartállyal akár 1-2 bar viznyomás esést is eredményezhet a beállított bekapcsolási nyomás alá. Ha túl sok lenne az SQ 80 max nyomása mint kikapcsolási nyomás (ezzel a vezérlővel a max lesz) akkor egy nyomás szabályozó szelep a tartály után már stabil fogyasztó oldali nyomást tud tartani és tovább növeli a komfortot. Tehát gondosabb tervezést igényel a rendszer ezekkel az elemekkel de sokkal megbízhatóbb és komfortosabb.
Köszönöm mindenkinek a segítséget
teatv apk

download apk
Üdv házi vízművel kapcsolatban kérdezbém hogy meg nyitjuk a csapot s szakaszosan szívja a vizet levegőtlenitettük, vizzel feltöltöttük de semi
Elég szűkszavúan írta le a problémát, kérek képet és adatokat a kútról a HW ről mert 101 oka lehet annak hogy nem működik.
Tisztelt Hozzáértők!

Sok-sok kínlódás - és szakember - után végre működőképes lett a pázsitom öntözésére szolgáló vékonycsöves (hulladék) kút. Végső megoldásként át lett alakítva ragasztott pvc (szegedi-kút) szívó ágú, Gardena 5000 szivattyú+ mechanikus áramláskapcsoló + 8 literes puffertartály egyvelegére. Elvileg rendben is volna, de az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy a szivattyú - új, kb 20 órát ment idáig - úgy 6-8 perc után elég magas frekvenciájú fütyülő, sípoló hangot kezd el kiadni magából, amit egy leállítás-újraindítás megszüntet, de ismét jelentkezik pár perc után... Mi okozhatja ezt? Elég zavaró...
Kiegészítő információk:
- a hang nincs látható befolyással a nyomásra, az változatlan
- a kútban van elegendő víz, 2,7 m-ről szívja a szivattyú
- a nyomó ágon 3/4-es gumitömlő 1 m, azon egy 4-es Gardena elosztó, áganként változó hosszúságú 2,5-ös kpe csövek (3-15 m közötti hosszúságúak), azok végén egy-egy öntözőfej. Egyidőben egy fej működik, mindegyik másfajta, más rendszerű, más mennyiségű vizet szór egységnyi idő alatt. A háromból kettőnél megjelenik a sípolás, ezek kevesebb vizet szórnak, mint a harmadik, amelyik nem fütyülteti a szivattyút. Gondolva arra, hogy kevés a vízelvétel, rákötöttem egyszerre a két kisebb locsolófejet, de a jelenség változatlan
- szivárgás, csepegés nincs sehol
- a víz egyáltalán nem homokos, ellenben nagyon vasas
Lehetséges, hogy mégis a nyomóági alacsonyabb vízelvétel a hang megjelenésének az oka?
Előre is köszönöm a tippeket!!
Sziasztok!
Van egy gyari hazi vizmuvem.
Van egy nem nagy, de szintes hazam. Szeretnek a hazi vizellatoval, sorban beepiteni a mezei, membran nelkuli, kb 100 l-es hidrofor tartalyt, hogy a szivattyu ritkabban kapcsoljon be. Ha jol tudom, kell hozza valamilyen levegobeengedo szelep, mert a levego elkopik. Nem tudom, hogy hulye otlet, vagy keressek valamilyen motorinditot inkabb? Talan most tanacstalan vagyok.
Udv: Tibi
Tibi64 írta: Sziasztok!
Van egy gyari hazi vizmuvem.
Van egy nem nagy, de szintes hazam. Szeretnek a hazi vizellatoval, sorban beepiteni a mezei, membran nelkuli, kb 100 l-es hidrofor tartalyt, hogy a szivattyu ritkabban kapcsoljon be. Ha jol tudom, kell hozza valamilyen levegobeengedo szelep, mert a levego elkopik. Nem tudom, hogy hulye otlet, vagy keressek valamilyen motorinditot inkabb? Talan most tanacstalan vagyok.
Udv: Tibi
Van levegő betöltő szelep a HW tartályokon. 100 literrel kb 25-30 liter lesz a szivattyú indító kapcsolások közt kivehető vizmennyiség.
tartály.jpg
tartály.jpg (24.13 KiB) Megtekintve 1822 alkalommal.
2334 hozzászólás Oldal: 156 / 156

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég