Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
61 hozzászólás Oldal: 4 / 5
Üdv!

Abszolúte NEM. A feszültség kétszerező kondenzátorokba áttáplált töltések segítségével növeli meg a feszültséget, azonban akkora teljesítményt, mely egy motor működéséhez elengedhetetlen, nem tárol. Így halva született ötlet.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
"Ez a feltranszformálásos dolog csak akkor működik, ha az 1F-ről a transzformátor 3x230/400V lenne képes előállítani, de ilyen transzf. még egyelőre nem létezik." Akkor az a frekiváltó sem jó ötlet a 220/380 as villanymotorokhoz, ami bemenet 1x230 és kimenet 3x230?
Ha lenne jó ötletünk akkor mondanánk. Illetve egy volt is, hogy be kell kötni a 3 fázist ha azt a teljesítményt szeretnéd használni amit írtál.
marosit írta: Akkor az a frekiváltó sem jó ötlet a 220/380 as villanymotorokhoz, ami bemenet 1x230 és kimenet 3x230?

Üdv!

Ha nem lenne jó ötlet, akkor nem lehetne kapni. De a működése okán csak csillagkapcsolású motorokhoz alkalmas, a deltakapcsolásúaknál, nagyobb feszültégre méretezett a tekercselése, nem képes akkora feszültséget előállítani. Vegyük észre, hogy a frekvenciaváltó csak a kimenő jel FREKVENCIÁJÁT tudja megváltoztatni, a feszültségét nem. Futhatunk még egy pár kört, de szerintem már kicsit túl is ragoztuk a témát.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Ok. Rendben. Akkor még azt meg tudnák mondani, hogy 220as Evig és Imi villanymotorból hány kw-os lehet a legnagyobb, amit gyártottak?
Legalább akkor saccoljanak...
Sacc :)
Én 2,2 Kw nál nem láttam nagyobbat ezekből. A legnagyobb 1 fázisú amit valaha láttam 3,6 Kw volt emlékeim szerint valami olasz alu házas motor volt egy vontatható emelőkosaras szerkezet hidraulikáját hajtotta. Egyébként több motort össze is lehet kapcsolni ékszíj hajtásokkal, így a lehetőségek akár végtelenek is lehetnek, illetve amit még az automata elbír :)
Sziasztok vettem egy kasztali kőrfűrész amin van egy villanymotor 380/220 ami bekapcsolas utan egy fél percig megy utanna leall.
mire utalhat ez a hiba?
Hát azért valami kép pontos típus adattábla stb sokat segítene hogy ne csak találgatás legyen amit mondanánk. Elsőre olyasmi mikor beépített hővédelemmel rendelkezik egy gép és mivel vagy túlterhelt vagy rosszul van bekötve vagy menetzárlatos és haldoklik ezért melegszik és a hővédelem letilt, aztán ha megáll visszahűl majd indul a folyamat elölről .
Üdv! Lenne egy 3kw os villanymotrom (ha jól olvastam valami orosz csoda) sajnos az adattáblája már lekopott. Kérdésem az lenne hogy körfűrészre van rá szerelve de nagyon gyenge mi lehet a baj? Indító kondenzátor aki 2*16 mikros kondi van bekötve ami el is indítja de ha neki nyomom a vékony fát akkor leffullad nem vág csak melegszik a motor. 4 szálas bekőtése van u1-u2 z1-z2. Hogy kössem be hogy legyen ereje a motornak?
Egy 380 as motor 220 ról üzemeltetve kb a 40% át adja teljesítményben 1 fázisról, ha delta (háromszög) kapcsolásban van bekötve. Ha eleve csak csillag kapcsolásban köthető be a motor mert nincsenek a tekercsvégek ( 6 db) kivezetve a motorból akkor még annyit sem, hiába van bármennyi kondenzátor rákötve.

delta-connection-for-three-phase-motors.jpg
delta-connection-for-three-phase-motors.jpg (68.47 KiB) Megtekintve 7763 alkalommal.
Sziasztok.
Olyan problémával fordulok hozzátok ami kicsit bonyolult lehet így elsőre. De megpróbálom érthetően leírni. Szóval egy nagyobb cégnél dolgozom egy csarnokban ahol hulladékot dolgozunk fel automata rendszerrel. Néhány hónapja az egyik nagy (9,5 Kw-os) villanymotor leégett üzem közben. Na most ezt ujratekercseltették. De ma ismét elkezdett melegedni, füstölni. Valószínűleg ismét leégett. Annak ellenére, hogy van motorvédő - hőkioldója, aminek tiltania kellene ha túlmelegszik. Tisztán tartottuk amennyire lehet. Nem volt túlterhelve sem. Mitől tud mégis leégni? Nem olcsó mulatság sem ujratekercseltetni (legutóbb 200ezer be fájt.) sem újat venni (állítólag több mint 1 misi). És hát próbálják majd rám verni a balhét. Nem gondolnám hogy hibás vagyok abban, hogy tönkrement ismét. Persze ezt a főnökeim nem így látják majd. Szóval mitől éghetett le megint?
Előre is köszi a segítséget.
Rád akkor verhetik ha szándékosan tetted tönkre és ezt tudni kellene bizonyítani is. Ha "gondatlan" voltál akkor, ha ez valamilyen szinten a munkaszerződésedben és a munkaköri leírásban benne van, de akkor sem az egészet és hát szintén kellene tudni bizonyítani a hanyagságod, ha perre kerülne sor. Mondjuk hogy mitől 1 milla egy ilyen motor azt nem igazán értem ? Ezüsttel van tekercselve :) ? - vagy EU pályázaton vették ? :)
Egy villanymotor akkor ég le ha az szakszerűtlenül van beépítve vagy üzemeltetve. Tehát ha nem védett víz ellen, pára ellen de vizes párás környezetben használják ami pl nem az IP osztálynak megfelelő üzemelési körülmény. Ip osztály elvileg az adattáblán rajta van. Ezeknél a villanymotoroknál illene elektronikus védelmet beépíteni, pl ami a beállított áramfelvétel felett lekapcsol ( motorvédő kapcsoló) Illene és külön kellene kibiztosítani, és ha olyan helyen van ahol egy fázis sorrend csere gond lehet akkor ilyen védelemnek is kellene lenni, ill fáziskimaradás elleni védelemnek. Pl az én esztergámnál ha elmegy 1 fázis a 3 ból egyből megáll pedig ha menet közben csak kettőt kapna még menne. Tehát munka közben ha 1 fázis kiesik attól még megy a motor ( el nem indul de ha megy akkor nem áll meg) és ez túlterhelheti ha nincs védelem, vagy nincs jól beállítva méretezve. A másik ami inkább szokott lenni hogy az újra tekercselt motorok javítása nem igazán szokott a gyári minőségben megtörténni. Pl azért mert nem biztos hogy olyan szigetelésű és minőségű vezetékkel tekercselték ami az előírt hanem olyannal "ami van" vagy olcsón megvehető. No és a munka minősége sem biztos hogy olyan. Többnyire egy menetzárlat szokott keletkezni valamelyik tekercsen ami melegedésnek indul aztán ez szépen el is juttatja a halálba a motort. Megesik hogy alu tekerccsel is készülnek motorok transzformátorok amik szintén nem az örökkévalóság jegyében születtek.
Tartok tőle hogy ez a történet pár sebből vérzik azért. Ennyi infó birtokában ennyit tudok segíteni.
Köszönöm ismét. Van egy illető aki 52 e ért akar eladni egy új ipari 3kw frekvencia váltót,vagy egy ipari minőségű 3kw villany motort 55 e ért.

[url="https://get-vidmateapp.com/home/"]install vidmate[/url] [url="https://get-mobdroapk.com"]get-mobdroapk.com[/url]
Helo.
Elkelne egy kis segítség adott 1hajtómüves motor
3f üzemelt hogyan tudom 1f kötni ,ha 3 kivezetése van a kapocslécre ? 220/380v
61 hozzászólás Oldal: 4 / 5

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég