Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 153 / 157
Ha ennyire ért hozzá a szomszéd akkor miért nem ő csinálja meg ? :D
A nyomáskapcsoló beállítása alapvetően a szivattyútól függ. Az alp beállítása pedig ( 1,5-2,8) pedig azért van mert egyrészt a házi vízellátásra ez a nyomás tartomány elegendő, másrészt ezt a kapcsolót rakják az összes alap házi vízműre, arra is ami 3,8 bar nyomást tud maxban meg arra is ami 6,8 bar nyomást tud.
- Lehet kapni PM 12 őt is ami lényegesen magasabb nyomáson dolgozik meg olyant is amit be kell állítani a kívánt értékekre felszerelést követően. A lényeg : a kikapcsolási nyomás az a szivattyú max nyomásanál legalább 0,5-1 barral legyen alacsonyabb, és a max nyomásnál a szívó mélységet figyelembe kell venni Tehát ha a szivattyújuk adattábla szerint 4,7 bar-t tud és 5 méterről szívja a vizet akkor a max beállítható kikapcsolási érték 4,7- 0,5-0,5 = 3,7 bar.
A másik hogy egy szivattyú motor áramfelvétele alapvetően a fizikailag végzett munkától függ ! tehát ha teljesen elzárt nyomó oldal mellett járatja a szivattyút tehát max nyomáson préseli a vizet önmagában akkor kevesebbet fogyaszt mint ha teljesen nyitott nyomó oldal mellett nyomja a vizet ami a csövön kifér. Ha nem hiszi ajkkor meg kell nézni egy komolyabb szivattyú ( Grundfos) adatlapját ahol még ezt is megadják, de egy pár ezer forintos teljesítmény mérővel akár önök is ellenőrizhetik. Én több ilyen mérést csináltam, pl az Elpumps BP10 ami papíron 1400 watt teljes fojtásban 700-750 wattot fogyaszt, amikor meg jön a víz ami a csövön kifér 1100 watt körül.
- hagyják csak azt az öntözőst mert azon kevesek egyike szakmájában aki szerintem ért is ahhoz amit csinál ha a nyomáskapcsoló beállítást nézem.
Üdvözletem
Az lenne a kérdésem hogy egy furot kúton van egy Leó szivattyú 90 l/ perces teljesítménnyel (XJWm/10M.) Hidrokontrol vagy tartállyal és nyomaskapcsolóval összerszerelt hidrofort szereljek rá? Olvasgattam utána de nem találtam megfelelő válasz melyik jobb. Használatot nézve kert locsolás esetleg sterimob használat térkő takarításra. (Nem vasas a víz.) A kút bő vízhozamu Előre is köszönöm a válaszát.
Ezekhez a használati módokhoz én a hidrokontroll + tartály változatot javaslom.
Köszönöm a válaszát.
Üdvözlet!
Kérdésem :
A házi vízmű tartály belsejét hogyan lehet rozsdátlanítani?
Köszönöm előre is válaszát.
Nem javaslom mert "nyomástartó edény" ha korrodál elvékonyodik és jelentősen gyengül. Akár balesetet is okozhat. Javítás utáni házilagos nyomáspróba nem igazán kivitelezhető. Ennek ellenére ha van tisztító vagy bebúvó nyílás rajta akkor van aki neki esik drótkefével csiszoló vászonnal stb
Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni vízszivattyú ügyben.
Van egy fúrt kutunk, locsolásra használjuk,melyben elromlott a szivattyú, s ezért újat kellett vennünk, de nem jártunk sikerrel,mert bár 2 félét is vettünk, de egyik sem működik.
Amit tudnia kellene a szivattyúnak: minimális viznyomás: 4,5 bár
Úgynevezett "fektetett" kút, vizszintesen 1 m. Függőlegesen 15 m-ről kellene a vizet felvennie.
Tud valaki ehhez szivattyút ajánlani?
Segítséget előre is köszönöm!
Üdv.
Vica
Olyant kell venni amilyen előtte volt.
Amúgy azok milyenek voltak ( márka típus) amik nem váltak be ?
Lalibatyo!
Mi is azt szerettük volna, de mivel a vízszint jóval lejjebb ment, az már nem tudja olyan mélyről felvenni a vizet. Ha jól emlékszünk az Pedrolló szivattyú volt, s akkor még 7 méterről kellett felvennie a vizet.
Visszaolvasta úgy látom sok tapasztalata van a szivattyúk terén.
Esetleg az alábbi jó lenne?

Alfa Centauri AC-JET100M szivattyú mélyszívófejjel
Termékleírás
* 230V/50Hz, 750W teljesítmény
* H max. 45m, Q max. 42 liter/perc
* Max. szívómélység: 25m (mélyszívófejjel)
* Csatlakozás szívó 5/4”, nyomó 1"
* Bronz lapátkerék, ÖV ház
* Szívómélység növelésével csökken a vízhozam és a nyomás.

Gyártó
Alfa Centauri
Típus
Búvárszivattyú
Vízszállítási teljesítmény
2520 l/h
Max. nyomás
4.5 bar
Teljesítmény
750 W

Üdv.
Vica
Ha elment a víz akkor kár erőltetni a felszívó szivattyúkat, egyik sem lesz jó. Az ún "mélyszívó fejes" a fából vaskarika és általában szívni szokott vele aki megveszi, azt sem javaslom. Vannak speciális helyzetek és körülmények ahol működik (úgy ahogy) de ebbe ne menjünk bele mert ha épp olyan a helyzet most nálad és működik, nem biztos hogy holnap is majd az lesz. A búvár szivattyú a tuti , és nem a rezgős membrános, nem a csavarorsós, hanem a lapátkerekes. És persze kerülendő a piacos meg a noname netes szemét.
Tessék olyan üzletből vásárolni ami tegnap is volt és holnap is lesz és van ajtaja amin be tudsz menni. Ha olcsó kell akkor IBO alá nem nagyon kellene menni.
A megadott adatok alapján semmilyen búvárszivattyút nem tudtam azonosítani.
Sziasztok.van egy elpumps 1300 as házi vízműm ami egy fúrott kútra csatlakozik egy kpe fekete csővel...szívóágon a fennt a szivattyúnal van egy váltószelep, a nyomoágin pedig egy csap. A problémám az hogy bizonyos idő után elengedi a vizet a szivattyúm és mindig töltögetni kell újra...A szeleppel lehet gond?vagy inkább egy lábszelepet kellene felrakni?Köszönettel Zsolt
Mindenképp kellene lábszelep a szívócső aljára ebben az összeállításban.
Lábszelepet írtam annak a szívócső alján a helye. Más nem kell.
Üdvözlet.
Egy tanácsot szeretnék kérni tőletek.
Van egy pár éve fúrt 58m mély kút 110 es csőből.Nyugvó vizszint:82cm. Üzemi vizszint: 2,8 m
Van rajta egy kb 15 éves pedrollo 80 literes jswm 10 mx szivattyú.Újonnan vettem anno.
32 es kpe csövön szivja a vizet és 32 es kpe csövön nyomja.
A szivattyúnál kb 2 méter 32 es kpe cső plusz 20 méter háromnegyedes slagon 40 liter/perc.2bar nyomáson

100 méter 32 es kpe cső plusz 20 méter háromnegyedes slagon 30 liter/perc 2bar nyomáson
1 kérdés: Ez a szivattyú rossz lehet?Vagy ennyit tud?
2 kérdés. Milyen szivattyút vegyek,hogyha a 30 liter helyett kb 100 ltert szeretnék.2-3 bar nyomáson a 100 méter 32 es kpe cső végén lévő csapon. A terület gyakorlatilag vizszintes.
köszönöm.
A szivattyúk karakterisztika mellett dolgoznak, a gyártók pedig a karakterisztika két végét adják meg mert az néz ki jól :D
például :
JSW1.jpg
JSW1.jpg (98.11 KiB) Megtekintve 37498 alkalommal.

Tehát esetedben a 80 liter az az elvi max szállítás ami 0 méter szívómélységről 0 méter emelőmagasságra 0 méter nyomó vezetékkel értendő. világosabban fogalmazva sosem, mint az új autók megadott fogyasztási adatai :)
Esetedben kb olyan szivattyú kell ami a 100 litert kb 8 bar nyomáson tudja mert ugye a veszteségeket is kell kompenzálni többlet "teljesítménnyel" ami 32 es cső esetén már jelentős 100 liter/perc esetén 100 méteren 4 bar + a szívómélység.
Az már egy másik kérdés hogy a kút ezt fogja e bírni mert a kutak nagy részét a túlterheléssel teszik tönkre :!:
Attól tartok felszívó szivattyúban ilyen már nem nagyon lesz vagy úgy hogy be kell rakni egy nyomás fokozó szivattyút is ( tehát két szivattyú kell)
2344 hozzászólás Oldal: 153 / 157