Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
21 hozzászólás Oldal: 2 / 2
Üdv!
Köszönjük a hasznos infókat, így már érthetőbb a történet.
Ezek szerint a hosszvágó körfűrészemben nem érdemes finomabb - több fogú - lapot használnom. A bólintó, vagy gérvágóban már 40 fogút használók, az már szépen vág, nem szálkásítja az anyagot.

Az ilyen hosszvágó lapok max 24 vagy kevesebb fogszámúak, és általában fogásmélység határoló is található rajtuk.

Ez mit jelent?

Ne lenne kedved egy famunkákkal kapcsolatos 1x1-et írni, amiben az ilyen alapokat leírnád? Akár sorozatként, tudom nincs időd nagy lélegzetű művekre...
Szeretek fával dolgozni, de még sokat kell tanulnom. :)
Üdv!

Első blikkre ezt találtam. Igaz, hogy a fogszám 30, de mégiscsak 350-es lapról van szó. A fog mögött van egy "dudor", ami alacsonyabb, mint a fog maga, nem vág, voltaképpen a vágás ezen felütközik, ami a fogásmélység határoló szerepet tölti be. Az a szerepe, ami a neve, vagyis az anyag tolásakor nem engedi, hogy tetszőlegesen nagy előtolást alkalmazzunk, mert ez vagy megállítaná a motort, esetleg visszacsapást eredményezne, vagy törést okozna. Lehetne ragozni, de ennél többről nincs értelme. Szerintem.
A famunkákról nehéz lenne 1x1-et írni, annyira szerteágazó a téma. Amit ilyen néven illetnek ld. asztalosok 1x1-e, az leginkább olyan szabálygyűjtemény, amit illik betartani, a biztonságos munka érdekében. És hogy öt ujjal tudjuk kérni a sört a kricsmiben :). Ez leginkább egy fogás lenne.

Vannak fenn cikkeim, de elsősorban esztergálással kapcsolatban, de ez itt nem a reklám helye.
További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Segítséget szeretnék kérni!
Asztali körfűrészt készítek, amihez van egy 2,2 Kw 3 fázisú motorom 1420-as fordulattal, 80 mm ékszíjtárcsa van rajta. Van egy körfűrésztengelyem, amin 70 mm –es ékszíjtárcsa van. Szeretnék egy 400 –as vágótárcsát feltenni. Az a kérdésem, hogy ezekkel a paraméterekkel normálisan működik –e majd a gép?
Köszönöm.
Üdv
Kevés de talán nem használhatatlan. Persze nagyban függ a fogazástól és hogy mit akarsz vágni. Tüzifa vagy precíz vágások. Mankónak találtam egy kis okosságot :
http://www.korfuresz.hu/technologia.html
lalibatyo írta: Üdv
Kevés de talán nem használhatatlan. Persze nagyban függ a fogazástól és hogy mit akarsz vágni. Tüzifa vagy precíz vágások. Mankónak találtam egy kis okosságot :
http://www.korfuresz.hu/technologia.html


Köszönöm a választ. Általánosan szeretném használni, én is gondoltam, hogy kicsi lesz a fordulat.
Lehet teszek nagyobb szíjtárcsát a motorra.
Kimentem, lemértem a sajátom. 500 as tárcsa 30mm fogosztás 3 Kw 2880 as motor. Motoron 100-as a fűrésztengelyen 130-as tárcsa. Tüzifánál 40 hertzen a freki váltó ami 2250 es motorfordulat és ez kb 1750 tárcsa fordulatot jelent. Ha "szép" vágást akarok akkor 50-60 hertzre állítom a freki váltót így a motor fordulatot felviszem 2800-3400 környékére ami 2150-2600 tárcsa fordulatnak felel meg.
21 hozzászólás Oldal: 2 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég