Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Hozzáértők!

Átfolyós vízmelegítőnk valamiért nem melegíti forróra a vizet, pedig teljesen ki van nyitva a csap és a beállító gomb is maximumon van! Tudja valaki az okát?
Üdv!
Lehet, hogy elvízkövesedett a hőcserélő, de az is előfordulhat, hogy gyenge a gáz, a rezsicsökkentés miatti profitkiesést a gáz hígításával kompenzálják. :evil:
Mostanában nekem is feltűnt, hogy nem forráz le a kombi kazán, bár igaz a hálózati víz hőfoka is lecsökken a hideg évszakokban. Kicsit innen, kicsit onnan...és máris érezhető az eredmény. :roll:
üdvözlet!
Volna egy pár kérdésem!
Vásárolni szeretnék vízmelegítőt! Átfolyóst, 5l vagy 10l-t. Igazából nem sok meleg vízre van szükségem, de azért legyen. Szeretném kideríteni melyik érné meg nekem, de az a problémám, hogy nem tudom az átfolyósoknál (Pl: twister 3,5 vagy 5.5) mennyi áramot eszik? 3.5kw-t? Teljesítményhez az volt írva, hogy 1,7l/perc, de kwh semmi. És ezt óránként, vagy hogyan tudom, mert akár melyik átfolyós termékleírást nézegettem, számomra nem derült ki. Kérdeztem én az eladót is, de az se tudta nekem megmondani a tényleges fogyasztást.
A kevés meleg víz fogyasztás miatt gondolkodom az átfolyós vízmelegítőn, csak segítséget kérnék eligazodni a számok halmazában!
Előre is köszönöm! Attila
Üdv!
A típusnévben az elektromos fűtőteljesítmény szerepel, a fűtőtest teljesítménye: 3.5 ill. 5.5 KW, míg a másik adat, melegvízellátás teljesítménye, felteszem 60 C°-ra vonatkoztatva.

Különbséget kell tenni az átfolyós vízmelegítők között. a Twisternek gyakorlatilag nincs víztartálya, az átfolyó vizet közvetlenül és folyamatosan melegíti fel. Kisebb helyet foglal, de nagy elektromos teljesítménye lévén az elektromos hálózatnak is bírnia kell.

A másik fajta, aminek 5 -10 l-es víztere van. Ezeknek kisebb a fűtőteljesítményük, mert mint a bojlerek, nem az átfolyó vizet kell közvetlenül és azonnal a használatnak megfelelő mennyiségben felmelegíteniük, hanem a tartályban lévő tárolt vizet. Így lassabb, kisebb teljesítményű fűtés is elég, mivel a forró vizet tárolja. Mérettől függően egy-két mosogatásra, vagy több kézmosásra is elegendő forró víz áll rendelkezésre. Viszont ha kifogy a forróvíz, akkor várni, kell míg újra fel tudja fűteni. Nagyobb helyigényű a víztárolás miatt, fűtőteljesítményük viszont kisebb, gyengébb terhelhetőségű elektromos hálózatról is üzemeltethető.
Köszönöm!
Lehet, hogy akkor maradok az 5l hőtárolós vízmelegítőnél, mert nálunk 16A, 1,5 réz vezeték van beszerelve. És lehet, hogy nem bírná el, folyton lecsapkodná a biztit, de nem tudom, hogy elbírná-e? - Erre kaphatnék választ? Én legjobban arra lettem volna kíváncsi, hogyha kiengedek pl. 10l vizet mennyi áramot eszik meg az átfolyós, ill. a hőtárolós, ha teszem fel hetente ennyit engedek ki? De visszatérve, kezdek lemondani az átfolyósról, ha nem bírja a rendszerem.
Várom válaszát!
Köszönöm: Attila
Üdv
Elvileg ugyanannyit fogyaszt mindkettő ha ugyanolyan hideg vízből ugyanolyan meleget csinálsz ugyanabban a mennyiségben. 16 amperos biztivel és 1,5 ös dróttal én nem erőltetném az átfolyós bojlert. A nagyobbat el sem bírja, a kicsi pedig épp határeset, tehát ha megy a TV is akkor már csatt lesz a biztinek. Hőtárolós való oda.
Varga Attila írta: Köszönöm!
Lehet, hogy akkor maradok az 5l hőtárolós vízmelegítőnél, mert nálunk 16A, 1,5 réz vezeték van beszerelve. És lehet, hogy nem bírná el, folyton lecsapkodná a biztit, de nem tudom, hogy elbírná-e? - Erre kaphatnék választ? Én legjobban arra lettem volna kíváncsi, hogyha kiengedek pl. 10l vizet mennyi áramot eszik meg az átfolyós, ill. a hőtárolós, ha teszem fel hetente ennyit engedek ki? De visszatérve, kezdek lemondani az átfolyósról, ha nem bírja a rendszerem.
Várom válaszát!
Köszönöm: Attila


Hajdu FT típusnál az 5 és 10 literes bojler ugyanolyan elektromos teljesítményű, 1500 W-os (az újabb Aquastic 2000 W-os). A kisebb gyorsabban felfűt, de hamarabb kifogy a melegvízből, míg a nagyobb tovább bírja melegvízzzel, de ha kifogy , tovább kell várni, míg újra felfűt.
A ritka, rövid idejű vízhasználatnál a tartály nélküliek takarékosabbak, mert ott nincs veszteség használaton kívül, mivel csak a csap nyitásakor kapcsol be. A tartályosoknál akkor is jelentkezik veszteség, ha egyáltalán nem, vagy csak ritkán használ melegvízet, mert a tartályban lévő víz a szigetelés ellenére is folyamatosan hűl, amit a hőfokszabályozó visszafűt, hogy mindig bojler készenlétben maradjon.
Maradva a Hajdu márkánál, a készenléti energiafelhasználás 24 óra alatt 65 C°-os vízhőfoknál 400 W, a 10 literesnél 550 W. ekkor még egy csepp vizet sem használt el. Ezt lehet csökkenteni alacsonyabb vízhőfokot beállítva.
Tehát a ritka vízkivételnél a Twister lenne az ideális, de ha nem bírja az elektromos hálózat, akkor az 5 literes tartályos.
Nem tudom mennyi energiát használnak el 10 liter kifolyatásával, ehhez tudni kell a hálózati víz hőmérsékletét, és a beállított hőfokot.
Itt a víz fajhőtáblázata, lehet számolgatni, ha van kedve: :wink:
http://www.gepeszbolt.hu/simonyi/viz%20surusege%20es%20fajhoje.pdf
http://www.geo-solar.net/szamitasok/hotan.html
Köszönöm-köszönöm Plaszlo,lalibatyo!
Ez így már meg győző válasz volt. Nem akarok fölöslegesen vásárolni, a legjobb, és a célnak megfelelő vízmelegítőt akarok venni. A "nagy" boltban gőzük sem volt róla mi micsoda, megvenni meg nem mertem az átfolyóst, de még jó, mert nekem ez fel sem merült, hogy nem fogja bírni a hálózatom. Az 5l biztos elég lesz.
Köszönöm még egyszer!
Tisztelettel: Attila
ui.: A linknek is hasznát veszem, nem árt tudni egy két dolgot belőle!
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég