Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Szeretném tudni,hogy ki mit javasol fúrt kúthoz milyen szivattyút használjak?Jelenleg egy méregdrága házi ellátó szivattyúm van ami minden tavaszi nyári indításkor elromlik.Szeretnék valamilyen kútba lévő csőbe letenni olyan búvárszivattyút ami legalább 5 évig elmegy és nem kell ki be szerelgetni a vízaknából minden tavasszal és télen.
Tisztelt Fórumtársak!
Nem tudom itt mennyire lehet szivatyú-ügyben segítséget kérni de megpróbálom. (előre is köszönöm ha valaki segít)
Adva van egy robbanómotoros szivatyú (a képen látható) legalább 10 éve nem használtam most megint munkára akartam fogni, de nem szív illetve inkább nem nyom egy csepp vizet sem. Tele voltak a csövek lepedékkel azt kipucoltam de továbbra is semmi.
Amíg működött soha nem figyeltem hogy mi hogyan teszi a dolgát de most felfigyeltem a fedélen levő táblára (lásd a képen MAX 20 At) na ez az első ami nem tudom mire vonatkozik? a szivatyú teljesítményére vagy ide a fedél alá kell (lehet?) ilyen nyomást tenni.? Van benn egy szelep amit én 7.5 Bar-ra nyomtam fel ennyit tud a kompresszorom de ezután sem működik. Azon a csövön ami tölti (vizzel ...bármivel) semmi módon nem lehet átfújni; átnyomni ....stb. Merre keressek még hibát? Egyenlőre ennyi ha valaki tud segíteni és még kérdez részleteket akkor írok "többet".
Várom értő hozzászólásukat.
Üdv Q

Csatolmányok

Eléggé speciális darab ez, a hosszú állásban letapadhattak a szelepek szerintem. Azokba a kamrákba a levegő nyomása adja a szivattyú max nyomását tehát ha 7,5 bart töltöttél akkor 7 bar körül lesz a végnyomása. Egy szétszedés összerakás megold mindent, de a nyomás alatt lévő egységeket nyomás mentesíteni kellene szétszedés előtt.
Üdv (lalibátyó) !
Mostmár nem maradt más mint a teljes szétbontás, mert ha a "szívó" oldalra vezetékes vizet vezettem (nem teljes nyomással) akkor sem jutott át a víz a "nyomó" oldalra ...még a motor működése közben sem. A túlnyomásos szelencéről hasonló gondolatom volt hogy az un "maximális nyomást" állítja be, de nem voltam benne biztos.
Köszönöm a segítséget ...szétborítom atomjaira, bár most komolyabb problémám támadt szivattyú ügyben mert a mélykút szivattyúm (elpumps BP18/3) is rendetlenkedik (valószínű túlmelegszik mert állandóan leold a biztonsági kapcsolója).
Ezért ha eláll az eső azt kell kihúznom és "meggyógyítani" persze ha egyáltalán lehetséges lesz.
Köszi még 1x
Üdv Q
,
Ezeknek szokott olyan baja lenni hogy "elfárad" a hőkioldó és leold ha kell ha nem. azt hiszem 6 amperes van benne. Viszont ha jó a hőkioldó de mégis gyakran leold akkor hamarosan a kukában landol a szivattyú mert már bent a motorban a víz és az hamar el is intézi.
Üdv!
Olyan problémám lenne, hogy a szivattyúm bizonoyos időközönként elkezd hangosan sipolni, mondhatni nyig. Van hogy egyre hangosabban, van hogy ahogy elkezdti de abba is hagyja, de volt olyan is hogy miután nagyon hangos volt rántott egy nagyot az egész rendszeren a szivattyú és vissza állt normális üzem módba. Ha kikapcsolom és várok fél percet megint megy egy ideig a hang nélkül azátn ujra előjön. Mi lehet a probléma? Tudom itthon orvosolni? A szivattyúm tipus AL-KO jet 802. Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv
Csapágyas.
Tiszteletem!

Először is, köszönöm a befogadást.
Nemrég költöztünk új házba és most szeretnék kutat fúratni. Mind2 szomszédomnak van, de csak az egyik használja. 2 havi projekt lesz, mert csak így engedi sajnos a pénztárcám. Laikus vagyok és fogalmam sincs milyen szivattyút vegyek, de kinéztem magamnak valamit. Kb. 400 Nm a kert amit locsolni szándékozok és egyenlőre kerti slaggal locsolnék, mert nem ismerem a praktikákat. Hála istennek a szomszédomtól tudok hozni jelenleg is vizet és azzal locsolok. Nem tudja pontosan de kb. 30m a kút alja és már 4-5m-n van víz. Három részből áll a kert. 1/3-1/3-1/3arányban díszkert, veteményes,gyümölcsös+füves rész. A kert talaja főként feketeföld( imádom!!, de nyáron szikrázik rajta a csákány, ha víz éri sártenger). Ijesztgetnek a vasas és gázos vízzel!! Először a szivattyút szeretném megvenni, majd később a kutat fúratni.
Képes lenne e ez a kicsike ellátni az igényeimet? Napi 1-2 alkalommal való locsolás, semmi extra....

https://szivattyu.arukereso.hu/elpumps/ ... gJJfPD_BwE
Szia Lecso
Az egyik legnagyobb hiba amit el lehet követni ha a kút elkészülte előtt valaki szivattyút vesz. Nem ismert sem a hozam sem az üzemi szint ami mind mind komoly problémát jelenthet egy előre megvett szivattyú esetén amihez vagy sikerül olyan kutat készíteni ami jó neki vagy nem. Először kút aztán a mester adja meg a mért adatokat majd ha ez ismert akkor lehet menni a boltba.
lalibatyo írta: Szia Lecso
Az egyik legnagyobb hiba amit el lehet követni ha a kút elkészülte előtt valaki szivattyút vesz. Nem ismert sem a hozam sem az üzemi szint ami mind mind komoly problémát jelenthet egy előre megvett szivattyú esetén amihez vagy sikerül olyan kutat készíteni ami jó neki vagy nem. Először kút aztán a mester adja meg a mért adatokat majd ha ez ismert akkor lehet menni a boltba.Köszönöm a válaszodat, kifejtenéd ezt nekem bővebben? Azért szeretném előre megvenni a szivattyút, mert szeretném ha rászerelnék már a fúrás után a kútra. Bevallom, hogy műszaki analfabéta vagyok. Amúgy mi a véleményed erről a gépezetről?
Hát ha lessz időm kifejtem de ezt írtad magadról :
Bevallom, hogy műszaki analfabéta vagyok.

Azt kell mondjam így sok értelmét nem látom bővebben elmondani azt amit elmondtam mert úgysem fogod érteni miről beszélek, ha ennyiből sem értetted :
Kód: Egész kiválasztása
Az egyik legnagyobb hiba amit el lehet követni ha a kút elkészülte előtt valaki szivattyút vesz.


Nem szokott velük sok baj lenni, de alapvetően zömében kínai alkatrészekből itthon összeszerelt szivattyúról beszélünk ami mostanság árban már a középmezőnyben van. Egykor ár érték arányban jó választás volt, de ez már a múlt.
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég