Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
22 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Üdv!

Van egy SIGMA HRANICE 100 l még a 60-as években vásárolt házi vízellátónk.Kb. 3 hónaponként el kell hívni a szerelőt,hogy levegőt pumpáljon bele.Onnét venni észre,hogy kell hívni,mert ilyenkor a motor már sokkal gyakrabban és sokkal rövidebb ideig húz.Azt szeretném megkérdezni,hogy ezt laikus nem-e tudja elvégezni .Utána olvastam fórumokon,hogy van aki bicikli pumpával,helyetesíti a kompresszort és így tölti fel levegővel.Ez így reális?Tehát én mint laikus ráadásul nő megtudnám-e csinálni ezt egy bicikli pumpával?És ha igen mi a folyamata?
A választ előre is köszönöm.
Kedves Zsófi
Nyitott egy "új " témát ugyanazzal a névvel csak most nagy betűvel. Ha lesz időm a régi és nagyon sok hozzászólást tartalmazó témához át fogom rakni a kérdését és a válaszomat is.
Nagyon dicséretes hogy hölgy létére is figyel az apró műszaki részletekre. Valóban az a jele amit ír ha kevés a levegő és ez bizony sok férfi "ezermesternek" komoly nehézség hogy észre is vegye.
Tehát bárki aki tud pumpálni biciklit az tud tartályba levegőt is. Csak pumpa és megfelelő csatlakozás kell hozzá. No és némi gyakorlat sem árt mert ez mégsem egészen bicikli. Talán a legokosabb az lenne ha a következő alkalommal mikor pumpálnak önnek akkor elmagyaráztatja a mesterrel mit miért és hogyan kellene csinálni. Ez egy hagyományos tartály és teljesen természetes hogy a víz megeszi a levegőt idővel. Ha a legutóbbi pumpálás esetleg rossz emlékeket hagyott és már a későbbiekben egyedül szeretne pumpálni akkor azt kellene tegye hogy kikapcsolja a szivattyút, majd kiengedi az összes vizet ami ki tud jönni a tartályból. Elzárja a csapot majd pumpál és figyeli a nyomásmérőt amíg az 1,5 bart nem mutat. Ekkor ismét csapot nyit és ha a csapon jönne a víz után levegő is akkor már kész is minden. Ha nem jön levegő akkor addig pumpál és nyit amíg el nem jut oda hogy a levegő jön a csapon. Ilyenkor a tartályból az összes víz távozott és a helyét kitöltötte a levegő, tehát ismét van "rugó" a rendszerben. Elzárja a csapot leszedi a pumpát a szelepről és bekapcsolja a szivattyút és most egy darabig nem kell pumpálnia ismét. Ha ez már rutinból fog menni akkor próbálkozhatunk a tartály előtöltésével is de az 1 másik történet. Egy idő után már azt is fogja tudni hányszor kell azt a pumpát megpumpálni hogy jó legyen minden még csapnyitogatás nélkül is.Ráadásul nem is biztos hogy 3 havonta szükség lesz rá.
Üdv!

Először is köszönöm a választ.A mestert azért nem kérdeztem,mert ez,hogy 3 havonta nálunk van neki biztos jól jön anyagilag,viszont nekem nem.Ezért is szeretném én megoldani.Két kérdésem lenne még,az első hogy a házi vízellátón nem jó a nyomásméró a pumpán lévő nyomásmérő helyettesítheti a második:ha tényleg megpróbálom elronthatok valamit ?

Zsófi
Azért a nyomástartó tartályoknak illenék rendelkezni működő nyomásmérő órával, mert különben miből tudjuk hogy az 1,5 bar az tényleg annyi ? Elrontani kétféleképp lehet, vagy túl kevés vagy túl sok levegő lesz bele pumpálva. Tehát ha elkezded a pumpálást egy ideig növekszik a kivehető víz mennyisége két kapcsolás közt, aztán majd hiába pumpálsz több levegőt a víz egyre kevesebb lesz.
Sziasztok

Volna egy olyan problémám hogy van egy fúrt kutunk, benne a szivatyú, aramáskapcsolóval müködtetve. nincs puffertartály. A problémám az volna hogy a szivatyú folyamatos9an megy es nyolc nap alatt 12 ezer villanyszámlám lett. Es még nincs vége a hónapnak. Szivárgás csöpögés nincs a házban.
Köszönöm
Edi
Üdv
Ha minden jó akkor az áramlás kapcsoló a rossz, és ha "örökjárós" a szivattyú akkor sokáig az sem bírja majd.
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni:
Locsolásra használt vízrendszer:380 V szivattyú. hidrofor tartály .nyomás kapcsoló. mágnes kapcsoló .hőkioldó kapcsoló.
A hidrofor tartály kilyukadt kuka.Vettem egy áramlás kapcsolót (220 V). Bekötöttük a rendszerbe.A vezérlést a mágnes kapcsoló tekercsébe kötöttük (220 V) a nyomás kapcsoló helyére.Csak épp nem működik a rendszer .
Tanácsot szeretnék kérni, mit hibáztunk a bekötéskor?
Üdv
Valami képpel megtámogathatnád a kérdést. No meg a "nem működik" ez esetben kevés. Mi nem működik ? meg sem húz a mágnes kapcsoló ? vagy elindul de leáll vagy tiltásba megy, stb ? Milyen típusú ? Az áramlás kapcsoló sem csodakütyü, oda való ahol ha kinyitják a csapot akkor az nyitva is marad egy ideig.
Köszi a gyors reagálást!

Nem húzz be a mágnes kapcsoló ha kinyitjuk a csapot. A szivattyú bekötése rendben ha kézzel benyomjuk a mágnes kapcsolót elindul a szivattyú. Az áramlás kapcsoló(Leo PS-04A) ha kinyitjuk a csapot átmegy hibajelzésbe.
Az elképzelésem az volt , hogy ha kinyitjuk a csapot az áramlás kapcsoló jelet ad a mágneskapcsolónak és elindul a szivattyú.
Képeket este tudok készíteni.
Az elképzelés jó, viszont az áramlás kapcsoló vagy a bekötése rossz.
Az áramlás kapcsoló földelését bekötöttük a mágnes kapcsoló dobozában lévő földhöz.
A 0-lát a dobozban lévé 0-hoz.
A fázist a mágneskapcsoló tekercs csatlakozásához

Csatolmányok

Köszi a képet, nem egészen erre gondoltam.
Tehát az áramlás kapcsoló "line" csatlakozójára megy a 230 (fázis és nulla) Az áramlás kapcsoló "motor" csatlakozójára megy a a mágneskapcsoló 230 voltos behúzó tekercsének a csatlakozója. tehát ha működik minden be is kell húzzon. Ha behúz akkor indulnia kell a 3 fázisú szivattyúnak.
Ha ez nem így van akkor :
Az elképzelés jó, viszont az áramlás kapcsoló vagy a bekötése rossz.
Szép napot! Segitséget szeretnék kérni van egy Gardener hidroforom ami eddug tökéletesen müködöt,ezzel láton el a háztartásomat vìzel de egyik naprol a másikra gondolt egyet és ki nyom 1 litert utána kikapcsol kb fél óra mukva be kaocsol megint 1 liter víz jön ki. Mi lehet a baj? Furot kutam van jb 36 méteres. Köszönön a válaszokat.
Elég sok dolog okozhatja ezért kérnék képet a rendszerről hogy tudjunk tovább lépni.
Tisztelt Szakértők!
Segítséget kérnék: HW3500 II tipusú hidroforom szárazonfutás miatt tönkrement. Megvettem hozzá az alkatrészeket (járókerék + diffúzor és a szimering készlet), de a szimering készletnél nem tudom a helyes beszerelési sorrendet és irányt. Sajnos a robbantott rajzból (https://www.szivattyualkatresz.hu/custo ... PV1300.pdf)
sem derül ki, hogy ott az 5. sorszámmal jelzett tengelytömítésből melyik hova kerül és milyen irányban. Van egy rugós tömítés és egy kerámia/gumi tömítés, tehát ezek beszerelési sorrendjére és irányára volna szükségem. A motor felől az első dekninél melyik kerül a tengelyre?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Csatolmányok

22 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég