Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Tanácsot, segítséget szeretnék kérni egy műkörmös porelszívó készítésével kapcsolatban. A mostani csilli-villi méregdrága márkás porelszívók amiket a piacon lehet kapni kb semmit nem érnek. Egy napi meló után tiszta porcelánpor a lakás és az ideg szétver, hogy állandóan porszívózhatok és portalaníthatok utána.
Kitaláltam hát, hogy csinálok neki egy asztalba építhető porelszívót ami sokkal jobb hatékonyságú mint a piacon kapható elszívók.
A terv az, hogy az asztalba építve lenne egy elszívó lyuk ami terveim szerint 200as lenne, majd ez gégecsővel lenne összekötve egy különálló asztal melletti zárt szekrénnyel amiben lenne egy komolyabb több fakkos porzsák és az elszívó.

Neten nézegettem, más is feltalálta már a spanyol viaszt és kb horror áron árulják ugyan ezt a megoldást, de persze tanácsot, belső infot nem adnak ki, hogy milyen elszívót/ventillátort használnak a port elszívásához.

Legegyszerűbbnek azt gondoltam ki, hogy egy csőbe épített 200as ventillátort tennék ami 2-3 fokozatú. Ennek kb 600-800-1000 m3/h légmozgatása van, és kb 60W-70W-80Won üzemel. Ez tuti elszívja az összes port és a 40-45dB-es működési zaja sem vészes. A szekrénybe építenék egy porgyűjtő táskát ahova a szellőző lyukon befújt por/kosz gyűlne, és a megfelelő légkivezetés miatt a szekrény alsó oldalára tennék egy 100as lyukat ahol a maradék megszűrt levető távozhat.

A kérdésem az lenne, hogy milyen ventillátort tudnátok ajánlani erre a feladatra. A csőbe építhető ventillátorok ilyen esetben használhatóak por elszívásra? Nem fognak eltömődni, tönkremenni ha nagy mennyiségű port kell továbbítaniuk a be-ki meneten keresztül? Nyílván nem erre lettek kitalálva, de bírni fogják?
http://ventilatorok.hu/Haztartasi-venti ... 3-sebesseg
Ezt a típust néztem ki magamnak, de talán van hasonló teljesítményű olcsóbban is, lehet a rutinosabbak tudnak nekem ajánlani egy erre megfelelőt. A lényeg, hogy viszonylag csendes legyen, és hatékony(nagy légszállítása legyen).

Mit gondoltok erről, működhet ez a megoldás?

Előre is köszönöm a tanácsokat!

Üdv,
Kardi
Kedves Kardi!

Nem biztos, hogy ez a megoldás, de nézzük végig a lehetőségeket.
Por elleni védelem érdekében a ventilátor IP számát érdemes megkeresni, vagy megérdeklődni a forgalmazónál. Ez egy jelölés, melynek első számjegye a mechanikai a második a víz elleni védelmet hivatott jelölni. Esetünkben - ha a párát leszámítva más védelemre nincs szükség - az IP5x már megfelelő védettséget nyújt.

Azonban hozzá kell tenni, hogy a feltüntetett légszállítási adatmennyiség nagyban függ a beépítés körülményeitől. Ezek a ventilátorok alapvetően szellőztető funkcióra lettek tervezve, tehát ha ez törésekkel, szűkítésekkel vagy elzárásokkal van megtűzdelve a levegő útja, a szállított mennyiség drasztikusan lecsökkenhet, mi több, az elszívó funkció is legfeljebb néhány cm-es környezetre terjed ki, ez egy gyertyával pl. könnyen ellenőrizhető. A hagyományos porszívók szívóköre többlépcsős, éppen ezért, a faiparban használtak ugyan egy lépcsősek, azonban itt a megmozgatott légmennyiség+pl forgács jóval nagyobb teljesítményt is követel, és a végszűrő is ma már legalább Hepa10 vagy inkább 11. Minél nagyobb a Hepa szám, annál kisebb átmérőjű szemcsét fog fel. Lehet, hogy a jelenleg használttal is ez a probléma, mert ha egyszerűen átmegy rajta, és szétszórja a lakásban, másképp nem képzelhető el számomra. (Az oly divatos papírzsák nélküli porszívók is csodálatosak, amíg nem kell bennük a Hepa szűrőt cserélni, mert azoknak meg az a horror árúak.)
Elképzelhető, hogy működik az előző, asztalba építhető dolog, én még az életemben nem láttam ilyen elszívót, de elképzelhető, hogy a kialakítást követően egy "nesze semmi-fog meg jól" gyanánt fog működni, ld az előző szűrős probléma, ami nem megkerülhető, ha tetszik, ha sem.
Ellenőrizni kéne, hogy a most meglévőnek nem-e szakadt ki a szűrője, vagy nem-e vásárolható bele egy nagyobb számú, ami a kisebb szemcséket is kiszűri az elszívott levegőből.
A fentieket ajánlom megfontolásra, és ezek fényében, mi a gazdaságosabb, dönteni.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Szia!

Köszi a részletes és pontos hozzászólást! :)

Utána gondoltam kicsit.. meg még kutattam a neten és most kb még bizonytalanabb vagyok mint előtte :)
Az már tuti, hogy ha táska szűrőt szeretnék akkor F8 vagy F9eset kéne vennem az már a finom port is kb 95+%ban teljesen megszűri.
A másik, hogy IP5x de inkább IP6x-es ventit kéne használnom, mert hivatalosan azok a finom por ellen is védettek.

A csőventilátorról is úgy néz ki, hogy lemondok, mert ami normális lenne az kb 30ezer Ft, de "sima" axiálban 150-200asba már tudok venni 10-15ér hasonlót.
Egyébként a szűkítgetés és tördelés kb annyi lenne, hogy egy 150es vagy 200as cső lenne végig ami nagyjából 1-1,5m hosszú lenne és egy "fektetett L" alakban helyezkedne el. végig maradna a 150es-200as csővastagság tehát egyáltalán nem lenne szűkítve.

Gondolkodom még meg lehet majd konzultálok 1-2 ventilátor áruházzal, boltossal, hogy nekik mi a tapasztalatuk.

Köszönöm még egyszer!

Üdv,
Kardi
Üdv!
Nagy felületű autó légszűrővel még nem gondolkodtál? Akár többet is rakhatsz egymás után és a végére a ventilátort, ahol már nem nagyon lehet por. Mindezt egy kis szekrénybe építve, ami ott áll a műkörmös asztal mellett. Ha ügyesen meg tudod csinálni, akkor könnyű és gyors a cseréje, több réteg esetnén csak az első fokozatot kell gyakrabban cserélni.

Ilyesmire gondoltam, minimális a csövezése és helyfoglalása:
https://www.youtube.com/watch?v=VTR7XCQYCLU
Plaszlo,

Igen pont ezt akarom én is "lemásolni" házi megoldással.. mert ha én csinálom akkor kb fele annyiból kijön mint amit a készítője elkér érte.. Persze abban benne van a szellemi érték és a szép munka, de hát a jó magyar ott spórol ahol tud :)

Tettem fel egy képet ami az egyik vásárló osztott meg velem. A lényeg itt is ahogy a videón látható, hogy zárt szekrény, alul venti, cső és venti között F8/F9es táska szűrő.
Ez a megoldás tökéletes lenne számomra, csak 1 bajom van.. milyen ventit vegyek hozzá ami megfelelő szívó erőt generál?

Több probléma is felvetült bennem ezzel kapcsolatban. Vegyünk egy zárt szekrényt aminek az alján van a venti majd felette a szűrő. A szekrény felső lapja ki van vágva és ott megy ki a flexi cső ami a körmös asztal aljára csatlakozik.
Milyen erős ventilátor képes elég levegőt elszívni egy zárt térben úgy hogy felette helyezkedik el a szűrő és kb a szekrényből még nagyjából 1m flexi cső is van? Ha telik a porzsák akkor gyakorlatilag a szabad levegő áramlása is gátolva lesz ergo romlik a szívóhatás is.
Ahogy a képet elnézem egy jókora axiál ventilátor van beszerelve az szekrény aljára, ami gondolom alul ki van vágva, hogy legyen hol távoznia az "elszívott" levegőnek.

Kérdés: Mi lenne ha a szűrő/venti párost megfordítanám és a venti lenne felül alatta pedig a szűrő? Így is cserélhető/tisztítható lenne az, viszont a venti elszívását nem gátolná az eltömített szűrő. Kérdés, hogy az IP4x es ventit nem rongálja-e nagy mértékben a rajta áthaladó por.

Üdv,
Kardi

Csatolmányok

Üdv!
Az ellenállás az ellenállás amit a porzsák képvisel, sokat nem változtat az elhelyezése. Én semmiképp nem raknám közvetlen szívóoldalra, a porcelánreszelék biztos nem válik hasznára. Javítottam pedikűrös csiszológépét......nem egy épületes látvány. :(
Szerintem porszívómotor teljesítményű, vagy ahhoz hasonló kell ami megfelelő légelszívást eredményez. Viszont ez elég hangos és a motoron keresztül szívja a levegőt.
Ennél jobb megoldás az ipari forgácselszívók valamelyikét beépíteni a szekrénybe, az ára töredéke egy ipari nagy teljesítményű elszívóventilátorénak.
Ilyesmire gondoltam gondolatébresztő gyanánt:
RV_203.jpg
RV_203.jpg (64.08 KiB) Megtekintve 9151 alkalommal.


Vagy esetleg ha az elszívócsövet el tudod vezetni és a gépet valahová elrakni másik szobába, szekrénybe akkor ilyen is jó lehet. Kérdés a szűrője mennyire finom, de a motorja megfelelő lenne:
kh-1111_010_psd.jpg
kh-1111_010_psd.jpg (28.74 KiB) Megtekintve 9118 alkalommal.


Ezek az elszívók motorjai önálló hűtésűek, a ventilátor meg elviseli a beszívott reszeléket.
Én erre indulnék el keresgélni, szerintem ezekből is lehetne elszívót készíteni.

http://holzmetalshop.hu/RV-203
https://www.uni-max.hu/elszivo-kh-1111-plus/d/
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég