Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Lalibátyó!

A többi fórumozótól eltérően, én sajnos nem tudom szakszerűen megfogalmazni a problémámat, de remélem így is tudsz segíteni. 24 méter mély fúrt kutam van, 110 mm-es csőátmérővel, a vizet kb. 6-7 méter mélyről nyerem. 7 évig kifogástalanul működött benne egy NIMBUSZ 75QJD122-0,55 csőbúvár szivattyú (egy 50 literes hidrofor tartályra kötve), ami szombaton - mikor máskor? - megadta magát - Mivel vezetékes víz nincs, égetően sürgős lenne a csere, és a kérdésem tulajdonképpen itt kezdődik. Kinéztem egy Nimbusz 75QJD115-0,37-es szivattyút. A műszaki paramétereket összehasonlítva egyetlen lényeges eltérést találtam, a teljesítményt. Laikusként soknak találom a különbséget a két teljesítmény között, árban viszont ez bő 20.000.- Ft-os megtakarítást jelentene. Kis háztartásról beszélünk, egy családi ház tetőterében, a kút a háztól kb. 10 méterre van, a meleg víz gáz cirkóról üzemel.
Merjem megrendelni a 370 W-os szivattyút, vagy muszáj a legalább 550 W-ost megvennem?
A többiek sem tudják mindig, hogy mi fontos és mi nem :)
Azt kell tudni róluk hogy ez a sorozat a lépcsők számával változtatja a nyomást és nyilván a nagyobb nyomáshoz nagyobb teljesítményű motor szükséges. A lépcsők száma 15 ill 22 a két típusnál. Tehát a kérdést az dönti el hogy elegendő e vagy sem a 370 wattos szivattyú (új korában) 4,5-5 bar max üzemi nyomása vagy szükséges az 550 wattos 7 bar max nyomása. Ez pl mennyiségben úgy néz ki hogy a 370 es 15 litert tud ha 4 bar a nyomás míg a másik az 550 es a dupláját tehát 30 liter ha 4 bar nyomásra dolgozik. Ha valóban 6-7 méteren van a kút üzemi szintje és az alap beállítású nyomáskapcsolód volt (a kérdésből nem derül ki) tehát 1,5-1,8 közti bekapcsolási nyomás és 2,8-3,2 körüli kikapcsolási nyomás akkor az éppen még elég kategória a 370 es szivattyú egy kis háztartás ellátására. Ha ettől lényegesen magasabb ( 4,5-5,5 bar) körüli volt a kikapcsolási nyomás akkor már kevés a 370 es. Ha már "bele nyúltál a jóba" mindenképp ellenőrizd a tartály levegő nyomását és a membrán épségét mert annak is szép időnek számít ez a kor, sőt lehet épp a tartály hibája küldte halálba a szivattyút. Ekkora tartályból ha minden rendben akkor 15 litert ki kellene tudni venni kikapcsolástól bekapcsolásig.
Lalibátyó, nagyon köszönöm a gyors válaszodat! Tudod, nőből vagyok, így még csak próbálom megemészteni azokat a "szitokszavakat" mint ki/bekapcsolási nyomás, membrán (hol?), stb. Viszont nagyon igazad lehet a tartállyal kapcsolatban, t.i. ez már a harmadik tartályom. Az első behorpadt és kilyukadt, a második gyakorlatilag felrobbant, ez a harmadik pedig nem tartja a vizet. A vízszerelő a szivattyúra mutogat, a szivattyú meg a tartályra. Tény, hogy mielőtt jobblétre szenderült a szivattyú - nem is tudom, hogy írjam le a jelenséget - mintha "lélegzett volna. Nagy nyomással jött a víz, majd mintha megfordult volna az áramlási irány és jelentősen lecsökkent a nyomás. A villanyórába pedig napi 10 kW-ot termelt. Egy resettel a Brion sikerült normalizálni az áramfogyasztást, de a "lélegzés" nem szűnt meg, a végét meg már tudjuk. Akkor vajon melyik nyírta ki a másikat? Bocsánat, hogy ennyit nyaggatlak, de errefelé nem dúskálunk a szakemberekben, muszáj külső megerősítést kérnem.
Tipikus jele a jelenség a tartály problémának ill annak hogy nincs levegő a rendszerben. Ez ki-be kapcsolgatóssá vagy akár örökjáróssá teszi a szivattyút amit mondjuk egy jobb vezérlő azért érzékel és tilt a brio viszont nem az a fajta ezért aztán a szivattyút ki is végezte a tartályhiba, vagy tartály és vezérlő hiba. Ha szerencsés vagy akkor csak a kondenzátor unta meg a sok ki-be kapcsolgatást így nem kizárt hogy annak a cseréje életre kelti a szivattyút, de ezt megint csak hozzáértő és a helyszínen tudja "gyógyítani". Ráadásul ennél a szivattyúnál nem is nehéz hiszen a szürke dobozkában van a kábel végén a kondenzátor. Esetedben nincs nyomáskapcsoló a brio vezérel és ha jó is a vezérlő akkor a 370 wattos szivattyú is elegendő lesz neked ezen szerény igényekhez, de attól tartok az egyéb hibák javítása bőven viszi a megnyert húszast. Membrános tartályból is inkább két kicsi a jobb mert egyszerre biztosan nem romlanak el a membránok. Ja mi a membrán ? Hát egy gumi zsák amibe a szivattyú bele nyomja a vizet. Ez egy tartályon belül van amit levegő vesz körbe és mivel nem érintkezik a levegő a vízzel ezért elvileg nem fogy el a levegő ameddig nem lyukas a membrán. (Gyakorlatilag kellene ellenőrizgetni)
valami ilyesmi :
tartály.jpg
tartály.jpg (24.13 KiB) Megtekintve 1402 alkalommal.
Köszönöm, hogy ilyen érthetően elmagyaráztad, sokat segítettél!
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég

cron