Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Csiszológépeknél a rezgésszám vagy a telesítmny ( Watt) a meghatározó a munkavégzés erejében?

Akkus gépnél ugyanez a kérdés: melyik adatból tudom meg milyen erősen csiszol, a rezgésszámból vagy a Voltból?

Van ez a multifunkciós szerszám, amit én csiszolásra szeretnék használni meg fűrészelésre később. Szerintetek ez olyan mint egy marok-deltacsiszoló és excenteresen, kis körökben rezeg, vagy olyan mint egy sarokcsiszoló ami körbe forgatja simán a csiszolópapírt? Szerintetek elég erős ahhoz hogy pl ablakot meg bútorokat keltsek vele újra életre? 19 ezer a max fordulatszám. Vagy egy excenteres erősebb lenne?
DSC_0162.jpg
DSC_0162.jpg (619.82 KiB) Megtekintve 1661 alkalommal.
DSC_0163[1].jpg
DSC_0163[1].jpg (521.17 KiB) Megtekintve 1683 alkalommal.


A másik az egy deltacsiszoló, amit szintán az Aldiban láttam, az kábeles, 220 W- 13 ezer fordulat/perc üresjárati fordulatszámmal. Ez elég jó nem?
DSC_0161.jpg
DSC_0161.jpg (499.17 KiB) Megtekintve 1675 alkalommal.


Kinek van ilyen?

Köszi a segítséget!

két kép tartozik egy géphez-
Üdv!

Van egy jó tanácsom ebben a topikban, ha nem is teljes, de átgondolásra érdemes.
Vakargatom a fejem, hogy is fogjm meg, de nem találok fogást. De azért csak próbáljuk meg.
Ha más csiszolás. Ha egy 40-es papírral nekiállok dolgozni, biztos vagyok benne, hogy hamarabb lecsiszolok egy adott felületről adott vastagságot, mint teszem azt 120-as papírral. A felület minőségén vitatkozhatunk, de az eredmény - rövidebb idő alatt hamarabb - meggyőző.
A nagyobb teljesítmény <> (nem egyenlő) nagyobb csiszolási teljesítmény. Nézzünk egy példát. Vegyük ugyanazon gyártó hasonló pl. szalagcsiszolóit. A kisebbek teljesítményűek általában kisebb szalaggal, azaz kisebb felületen dolgoznak, míg a nagyobbak nagyobb szalaggal. Ha számítanánk a csiszolási teljesítményt, az mindkettőnél közel hasonló, ugyanakkora értékre adódna. Akkor miért van mégis kisebb? Mert van aki hobbiból, évente 2x 3x veszi elő használatra, míg más naponta, de van hogy le sem teszi. Nagyobb hangsúlyt kap csiszológépeknél a fordulatszám-szabályozhatóság, és általában csak nagyobb gépek nyomaték-fordulatszám görbéje adódik olyanra, hogy kisebb fordulaton is képes olyan nyomatékot biztosítani, hogy képes legyen a leszorítás ellenére megmozdítani a szalagot. Maradva a példánknál. Vegyük észre, kisebb sebességgel finomabb a megmunkálás, nem ég meg a felület!
Minél kisebb a gép befogója, annál finomabb, kisebb részletek megmunkálására teszi azt alkalmassá. Nagypapa régi sakk készletéhez való csiszolóval ne állnék neki egy kerti asztal rendbetételéhez. Erre jobban egy fíbertárcsás sarokcsiszoló a legalkalmasabb, kertben valahogy szeretjük, ha "rusztikus" a felület, nem tükörsima, mint amit a szobában megszoktunk.
A multigépek - tapasztalatom szerint - minél többet tud, annál kevésbé használható. Valaha volt egy olyan trend, hasonlóan a mostanihoz, még a Black'N'Decker korszakában, amikor a motor volt a úgymond hiánycikk, így egy fúrógép akkor volt igazán népszerű, ha minél több adapterrel és kiegészítővel volt ellátva, és nem csak fúrni, de darabolni, vágni, vagy akár -ha kis méretben is - de marni is lehetett vele. Maga volt a Mekka, szigorúan DIY szempontból. De a körfűrész adapter csak max 15 mm vastag anyagot tudott átvágni, marni is csak vagy egy 15mm szélességben lehetett... sajnos, megítélésem szerint, ezek a mostani multigépek is leginkább erre valók, mindenből van benne egy kicsi, és pont annyit is tud.
És mi a helyzet az akkus gépekkel? Voltaképp a barkácsolás szabadságát terjesztik ki, nem kell a hobbin egy százméteres hosszabbítón elvinnem az áramot a kert végében, ha meg akarok munkálni valamit. A teljesítményük is ennek megfelelően erősen behatárolt, hiszen a telep, az akku folyamatosan merül, Bár vannak tesztek, hogy egy töltéssel ezzel vagy azzal mennyit lehet fúrni vágni, de őszintén, ha le akarok csiszolni egy felületet, vígasztal-e a tudat, ha az utolsó 10 cm-en leáll a gép, pedig statisztikailag még 3 m2 benne van az aksijába?
A hivatkozott hozzászólásban is jeleztem, minden gépnek meg van a maga előnye és hátránya. Ennek a figyelmebevételével érdemes az adott célnak megfelelőt kiválasztani, átgondolni, jó-e annak, amire akarom használni, nem fogom idő előtt feltenni a polcra, vagy a Vate***ra kirakni, kihasználatlanság miatt.
Remélem tudtam segíteni, sok szerencsét a döntéshez.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég