Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Fórumtársak!

Azért nyitottam ezt a témát, mert nekem a ház és a veteményes teljes vízellátását CSAK ciszternával tudom megoldani és végigolvasva a " Házi Vízellátó " fórumot és rengeteg más oldalt, beszélve szivattyúbolt eladóval, nem találtam számomra kielégítő és megnyugtató válaszokat.
Elismerem, vannak szakmabeli hiányosságaim és lehet, hogy túl lihegem a dolgot, de nem egy 2 forintos rendszert szeretnék kialakítani mert hosszú távra gondolkodom.

Ezért szeretném kérni a segítségeteket.

Előre is köszönöm megtisztelő válaszaitokat:

Üdv: Sergio
Szia
Mi a kérdésed ?
Kedves Lalibátyó!

Örülök, hogy benéztél!

Írom is a kérdésemet, csak megvártam a moderátort, hátha nem kellett volna új fórumot nyitni.

A feladata következő:
A ház és a kert teljes vízellátását kell megoldanom – ivóvizet is! - de csak esővízzel tudom megoldani 2 főre, ciszternából.
Így nincs nyomásveszteségem mint a fúrt kutaknál.
A kertben nem locsolok slaggal, mert csepegtetéses öntözés lesz IBC tartályból - esőztetőt egyáltalán nem használok -, tehát nincs nagy igényem, de azért, ha kell, legyen víznyomás és vízmennyiség.
A ház vízellátása a szokásos elvárásokkal, tehát ahogy egyszer írtad a házban elég a 20l/perces vízhozam a kertben a 40l/perces vízhozam, 3-3,5 báros nyomással.
DE a házba egy 25 mikronos és egy 10 mikronos szűrőn keresztül megy a víz, ami mindenre jó csak ivásra nem.
Ivóvizet pedig egy fordított ozmózisos ( RO ) szűrő szolgáltatja. Ennek egyik követelménye a hidrofor tartály a másik, hogy minimum 3 bar, de max. 6 bár víznyomás kell – nagyon fontos! -, de ez megoldható egy nyomásfokozóval ellátott RO szűrővel.
Mivel hosszú távra kell a rendszer – bár néhány év múlva bevezeti az önkormányzat a vizet, de az csak vésztartalék marad -, így egy megbízható rendszert szeretnék kialakítani minőségibb összetevőkből.
Az első problémám az volt, hogy ráfolyással üzemeltethetem e a szivattyút, de meggyőztél, hogy bármi lehet, ezért vízszint fölé teszem. De ez felveti a fagyhatár miatti problémát, de a szívócsövet a pincében hozom fel a vízszint fölé. Ez a megoldás jó?
A szívócső és a gerincvezeték 32-es KPE cső, a házba és a kerti csapokhoz 25-ös KPE cső menne. Ez jó?
A szívócső végén lévő lábszelep működni fog vízszintes helyzetben, ha kell egyáltalán?
A házban mekkora csőátmérővel csináljam meg a vízvezetéket? 22-es? Vagy elég a 18-as?
Nagy dilemmám, hogy megoldható-e a rendszer, úgy ahogy a 4-es képen lerajzoltam?
Miszerint a szivattyú után lenne egy áramlásszabályozó ( esetleg frekvenciaváltó, mert nem igazán szeretnék nyomásingadozást ) és utána válna szét a vízhálózat a házba és a kertbe.
Mert így az IBC tartályok megtöltése folyamatos működés mellet történne. Ez az elképzelés jó, működik?
Szívem szerint vennék egy frekvenciaváltós szivattyút – Grundfos Scala 2 -, de ahogy egyszer írtad ez is elromlik majd és a javíttatása drága lesz.
A szívőcső 8 m 32-es KPE. A kerti vezeték hossza egyszer 20+35 méter, másodszor 20+40 méter, a telek 35 méteren 1 métert lejt a szivattyú felé.
Ehhez a rendszerhez egy 28-55 m emelőmagasságú és 5-70l/perces kapacitású szivattyút néztem ki.
Optimális munkapont: 40 l/p – 37 méteren. Sok, elég, kevés ???

Mellékelem a rajzokat, hogy jobban megértsd, és csak abban szeretném kérni a segítségedet, hogy véleményezd az elképzelésemet.
Mi a hiba a rajzon? Mit kellene változtatni, hogy jobb és stabilabb legyen a rendszer? Ha egyáltalán működik az elképzelésem.

Előre is köszönöm a segítségedet!

Üdv: Sergio

Csatolmányok

És még 2 rajz.
Remélem ez így szemléletes.

Csatolmányok

Hello
Látom komoly tervezésben vagy de én azt hiszem ez a lépték már nem a barkács kategória ezzel hozzáértő kivitelezőt kellene megbízni. Ide célszerszámok kellenek, tapasztalat és szakértelem. Igazából az hogy egy házi vízműves szivattyú ciszternáról vagy kútról üzemel annyit jelent hogy a szívásmélységből adódó kb 0,4-0,8 bar nyomásveszteség nem jelentkezik. Párszor már írtam hogy a szívócsőnek a szivattyú felé emelkednie kell, ez alól kivétel a ráfolyásos rendszer. Az nem ráfolyás hogy rá is folyik meg nem is. Vagy a tartály aljából elvezetjük a vizet, ami ráfolyik a szivattyúra, vagy bele lógatunk egy csövet ami onnantól hogy bele lógattuk emelkedjen a szivattyú felé mert időnként lehetnek problémák. "C" változat: teszünk egy búvárt a ciszternába aztán arra emelkedik meg lejt a cső amerre akar :) Visszacsapó mindenképp kell mert a víznyomás vissza menne a tartályba ha megáll a szivattyú. a frekvencia váltó nem csodaszer ha elolvasod a működését rá fogsz jönni, persze az sem mindegy milyen típust használsz, mi az amit tud, mit lehet rajta programozni stb. Ráadásul az is el tud romlani :) Ha ennyire kényes a nyomástartomány akkor nyomásszabályzó sem ártana a kényesebb helyekre ( vízszűrő), igaz mivel nyomás csökkentő így csak kisebb nyomást tud csinálni a meglévőből. A megadott csőméretek arra amit írsz bőven alkalmasak Ilyen nyomás mellett még a 25 ös KPE is tudja a 40 litert. Viszont ha hagyományos szivattyút használsz akkor szívócsőnek kell a 32 es KPE. A házban bent vastag csőnek akkor van értelme ha gyors öblítős a wc. ha nem akkor sok értelme nincs vastag csövekkel dolgozni. Én amúgy sem erőltetném ezt a kertbe 40 a házba 20 litert, mert ez csak bonyolít mindent. Bőven elég a 20 liter egy kertbe főleg ha csepegtetve öntözünk. És akkor ott a következő izgalom hogy a csepegtető nem bírja a nyomást, a szennyezett víztől pedig eldugul.
Viszont ezek a ciszternás tervek ott szoktak elbukni hogy a csapadék 2/3-a akkor esik mikor nem kell öntözni, az 1/3 pedig kevés lesz mindenre. Azért van amikor 4-6 hétig nem esik eső és bizony a napi 100 liter /fő vízfogyasztással 2 emberrel épp a házra lesz elég a tárolt mennyiség. De ha a másik felét nézem a 40 liter/perces kertöntözés az óránként majd 2,5 m3 tehát nagy duhajkodást csapni nem lehet belőle minden nap. 5-600 liter csapadék hullik hazánk azon részén ahol laksz, ez egy 100m2 tetőfelületről 50-60 m3 /év ha mindet el tudod tárolni. Ráadásul a nyári csapadék is nagyon egyenlőtlen elosztásban esik, mert vagy nagyon sok jön vagy nagyon kevés.
Ehhez a rendszerhez egy 28-55 m emelőmagasságú és 5-70l/perces kapacitású szivattyút néztem ki.
Optimális munkapont: 40 l/p – 37 méteren. Sok, elég, kevés ???
első olvasatban nem tűnik alkalmatlannak, igaz nyomáscsökkentőt nem kell hozzá használni, ami talán nem is baj.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég