Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok.Hogyan változtatják ebben a mixer motorban a motor forgásának sebességét? Látszik, hogy az állórészen van egy tekercs, ami transzformátorhoz hasonlít, azon pedig több kimenet, bemenet.

Van ez a fehér színű kapcsoló, amelyet kapcsolgatva lehet változtatni a motor forgásának sebességét.Ezt hogyan oldják meg?Mert azt értem hogy az állórészen a tekercselés feszültségét változtatják a kapcsoló pozicíók,de hogyan történik ez?
Itt vannak a képek:
https://www.kephost.com/image/EiLR
https://www.kephost.com/image/EiLz
https://www.kephost.com/image/EiLd
https://www.kephost.com/image/EiLx
Üdv!

Ez egy univerzális motor, melyet mind egyenfeszültségről, mind váltakozó feszültségről lehet működtetni. Az állórészen nem feszültséget, hanem a gerjesztő tekercs meneteinek számát változtatják meg. Az "univerzális" vagy "soros-kommutátoros" motorra keresve a neten rengeteg írás foglakozik ennek működésével, erre itt nem térnék ki. A lényeg: a menetszám csökkentésével nő a gerjesztő tekercs által létrehozott fluxus, mely indukciót hoz létre a forgórész tekercselésében, mely ezzel tart egyensúlyt, vagyis, ha az állórész meneteinek száma csökken (ld tápfeszültség állandó, de a gerjesztés nagyobb), a forgórésznek gyorsabb kell forognia, hogy a megnövekedett gerjesztéssel egyensúlyt tudjon tartani. Ez mindig egy állandósult fordulaton valósul meg, de nem ragozom. Még annyit adalékként, hogy ezeknél a motornál a forgás-irányváltás a forgórész bekötésének felcserélésével valósítható meg.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég