Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv!
Hozzértő segítségét kérem.
10+ éves noname (Haeger) sarokcsiszolóm furcsa módon romlott el. Bekapcsolásnál beindult, de további bekapcsolásra nem reagált. A billenőkapcsolójára gyanakodtam, szét- és összeszereltem és minden alkalommal az első bekapcsolásra beindult, de a továbbiakra soha. Mellékelek egy képet, erre a kondenzátorra is gyanakodtam, de lehet, hogy ez csak egy zavarszűrő.

Csatolmányok

Az a kondi egy zavarszűrő. Itt inkább az lesz a baj hogy :
- törött a kábelen belül a vezeték és hol érintkezik hol nem
- kontakthibás (rossz) a kapcsoló
- lekopott felakadt beszorult tönkre ment a szénkefe
Első körben ezeket a hibalehetőségeket kellene kizárni.
Volt rá példa hogy a konnektor volt kontakt hibás mert ezer éves alu vezetékes volt a ház villamos rendszere és meglazult a kötés a konnektornál.
Üdv lalibatyo!
A kapcsoló bemenetén és kimenetén is megmértem a feszültséget be és ki állásban. Jó volt.Ebből adódóan a kábelnek is jónak kellett lennie, bár nem mozgatgattam sem a kábelt sem a kapcsolót mérés közben. A szénkefék rendben vannak, néztem.
Az a kondenzátor nem játszhat mégis valamit? Szinte nincs is több alkatrész ebben a gépben, mint amiről eddig is szó volt.
Azt is az esetleges valamilyen kontakthibának tudod be, hogy összeszerelés után egyszer mindig beindult? Mellesleg a legutóbbi után már nem indult be.
Igen, kontakthibás. Attól hogy mérve ( terhelés nélkül) átadja valami az áramot az nem jelenti azt hogy terhelve is képes néhány ampert átadni. Egy lakatfogó és egy multiméter ezt egyértelműen megmutatja.
Hát akkor újra nekifogok és kontakthibát keresgélek majd. Kösz a segítséget!
Üdv!

Ha jó ideje használatban van, nem ártana ránézni a szénkefékre is, mert ha "éppen valamekkora" hosszúak, nem érnek hozzá a kollektorhoz. Ill. elképzelhető, hogy a forgórész maga valahol megszakadt, de ez általában körtüzet is okoz. Ha semmi hasonló nem volt tapasztalható, akkor az első megér egy próbát.

Jó keresgélést!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
O.K. kösz.
Újra szétszedtem, hogy kontakthibát keressek. Az alaposabb vizsgálódással a forgórészen találtam csúnyaságokat. Elfeketedés, beégés, kiálló vezetékszál. Mellékelem a képeket ezekről. Azt hiszem, a további keresgélés már tényleg mellőzhető.

Csatolmányok

És ennek nem volt körtüzes a kommutátora mikor ment ? Erősen kuka kinézete van sajna.
Nem, de sajnos tényleg kuka. Csak azokat az összeszerelés utáni egyszeri beindulásokat nem értem. De nem is vagyok hozzáértő, csak kidobás előtt próbálom megmenteni, amit lehet.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég