Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv.
Megoldást keresek 50 méter mély ásott kútba leeresztendő búvárszivattyú mozgatásához. Mivel a terasz alatt van a kút, adódik egy kézi csörlő felfüggesztési lehetőség a terasz gerendák aljára.
50 méteres drótkötelű kézi csörlőt nem találtam a neten. Esetleg más ötlete valakinek?
Gondolom nem naponta kell leengedni és felhúzni a szivattyút, ezért nem értem miért kell csörlő ? Két átlag fizikumú ember simán leengedi kötélen (persze ha átlag szivattyúról beszélünk ami 5-10 kg.
Másik javaslat ha ragaszkodsz a csörlőhöz hogy át kell kötelezni és mondjuk a 20 méter helyett 50 -et kell felrakni. Nyilván ez csak vékonyabb kötélből fér rá ami teherbírási kérdéseket vethet fel, de 3mm körüli drótkötél elég nagy súlyt képes elviselni. Viszont a drótkötél elég hamar korrodálhat is azt ne feledjük !
Esetleg egy kerekes kút szerű mozgató szerkezet nem jöhetne szóba ?
Köszike, a drótkötél rozsdásodásáról teljesen megfeledkeztem. A terasz alatti bebújást akarnám egyszerűbbé tenni, de tovább filózok.

:roll:
Üdv!
A kézi csörlővel is gondban lennél, mert a szivattyú felhúzásával együtt a slagot, meg az elektromos vezetéket is fel kell húznod, amit így már nem köthetsz a tartókötélhez, mert a csörlődobra együtt már nem férne rá. Egy ötletem van, a csörlő helyett csak egy nagyobb átmérőjű dobot rögzíts fel a terasz aljára, és a szivattyú vezetékeit átfűzve rajta, egyszerűen sétálva komplett az egészet fel tudod húzni. Tehát arra gondolok, hogy a dob 90 fokkal elfordítja a húzás irányát, így akár a kúttól távolodva is könnyedén fel tudod húzni a szivattyút, vagy magad felé húzva még mindig könnyebb, mint felfelé.
Drótkötél helyett használj inkább fonott, erős műanyagkötelet.
Plaszlo írta: így akár a kúttól távolodva is könnyedén fel tudod húzni a szivattyút, vagy magad felé húzva még mindig könnyebb, mint felfelé.
Drótkötél helyett használj inkább fonott, erős műanyagkötelet.
Köszönöm, ez kiváló ötlet!
Üdv.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég