Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
21 hozzászólás Oldal: 1 / 2
A segítségeteket szeretném kérni!
Van egy háti permetezőm, az a sárga 20 l-es fajta.
Nem jövők rá hol lehet a hiba, de az a gondom, hogy nem szór egyenletesen, szétterülően, hanem csak szinte egysugárban. A végén a szórófejben levő alkatrészeket, ezeket:
http://kepfeltoltes.hu/090714/74342217101_www.kepfeltoltes.hu_.jpg már kicseréltem, de nem segített. Van valakinek ötlete mit kellene még tennem?
Kedves stefan-5!

A képek alapján itt nem lehet a hiba, ha mint írtad, mindent kicseréltél a fejrészen. Meg kellene vizsgálni, hogy kellően nagy-e a nyomás, ami megjelenik a permeteződ végén. Ha nem jó a pumpád - vagy nem szív rendesen, vagy éppen nem nyom - akkor gyakorlatilag a kis nyomás miatt jelenik meg a sugár. Nagy 20l-es sárga alapján én a tiszakécskei hátira gondolok, annak rézben fut a dugattyúja. Önts némi olajat a dugattyú tetetéje, oldalt általában van két nyílás felül, ahol a gumidugókra juthat a kenőanyag, jobb tömítést és könnyebb járást eredményezz. (Ez minden permetezés előtt javallott) Ha ez rendben van, akkor a szívó részben keresd a hibát, lehet, hogy szíváskor éppen a szívőcső a melegben kissé összelapul, kis keresztmetszetet eredményezve nem tud elegendő folyadék bejutni a hengerbe, és az nem dolgozik megfelelően. Ha ez sem gond, akkor marad a dugattyú alján a szlep bevizsgálása, lehet nem zár teljesen, és egy része az anyagnak visszaáramlik a tartályba. Ekkor golyócsere, mivel ez általában vasból való szokott lenni új gépeknél, és főleg rezes szerek kissé megmarják.
Egyetemei székfoglaló helyett most egyelőre ennyi. Ha nem jutsz eredményre, jelezz. További jótanácsként, nem tudom milyen idős a szerkezet, esetlegesen egy alapos átnézés, A-Z-ig még segíthet.
További szép napot és sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm a tanácsokat!
A dugattyúnál a gumiharangokat/kúpos dugokat/ most cseréltem ezek újak. Amúgy az egész gép elég régen volt útoljára használva /4év/.
Annyi észrevételem van még úgy elsőre, ami nem tudom, hogy normál e, de lehet hogy ennek is köze van a gyenge szóráshoz:
még pedig, amikor még a földön van a gép a hajtókarral egy kicsit ekkor nagyobbat lehet mozogni és ekkor tapasztaltam azt, hogy a dugattyúnál a tetején mindig kifröcsköl az "anyag".
Lehet, hogy tényleg egy kis kenőolaj hiányzik csak?
Üdv!

Meglehet, de így biztosabbnak tűnik, hogy ott a gond. Ha újat vettél, akkor vigyázz, mert több méretben is létezik!
Ásványi olajjal mindenképpen finoman bekenni, a hengert is belül, így könnyű járásúnak kell lennie. Ha úgy tűnik, hogy megfelelően tömít, és nem "esik bele", akkor azzal gond nem lehet.
De a henger alján lévő szelepet is nézd meg, ezekután. Ha régen volt használva - mint jelzed - akkor előfordulhat, hogy némi piszok, szennyeződés leszáradt a szelep aljára és eseteleg nem zárhat rendesen. Ezt a lehetőséget is ke kellene zárni, ha mást nem, legalább szemrevételezheted, milyen állapotban van a szelepgolyó.
Ha egy jótanácsot még elfogadsz. Permetezést követően - különösen rezes szereknél pl. bordói lé - kevés vízzel öblítsd ki a tartályt, majd egy kevéssel tiszta vízzel töltsd fel újra, mosd át úgy a rendszert, mintha permeteznél. Permeteződ így tart örök életig, meg két nap. :D

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm agyors választ! Ezek szerint tényleg nem normál a kibuggyanó anyag!
Adok egy kis olajat neki, remélem segíteni fog. A szelepet ésa hozzá tartozó golyót meg felkutatom.
Köszi még egyszer!
Hello!

A dugattyú alján, egy nagy csavarhoz hasonló kialakításban szokott lenni, ott megtalálod!
Sikeres keresést!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Re.Háti permetező
Ha még mindig nem müködik,akkor azt is nézd meg,hogy a belsö ("nagynyomású tartályba menö")szelep jól müködik-e?
Még egy tanács:Gazdaboltban lehet kapni kerámiagolyót.Ha ezzel lecseréled mind a két szelepet,Akkor a letapadás megszűnik.Mindenesetre az előttem irt tanácsokat is érdemes megfogadni.
Üdv:OLDBOY
Üdvözlök minden kert barátot!!
A tél végének közeledtével át néztem a tavaszi munkákhoz szükséges szerszámokat, eszközöket,és a háti permetezőnél van egy problémám. Még a szüleimtől kaptam egy régi de megbizható permetezőt de ugy látszik rajta is fog az idő. Még 1978-as Vegyépszeres gyártmány .Szétszedtem teljesen megtisztítottam a dugattyú jónak tűnik minden többi alkatrésszel együtt csak a szelepgolyó van teljesen berozsdásodva .Szeretném kérdezni,hogy ilyen idős géphez lehet-e még golyót kapni mert ugy tudom sok méretű van és nem biztos,hogy a többi stimmelne??? Köszönöm a segítségüket előre is !!!
Üdv!
Szerintem gazdaboltban, vagy Hermész ill. hasonló boltokban - ahol permetezőgépeket forgalmaznak - lehet kapni ilyen golyót. Esetleg egy csapágyat flexszel szétbontasz amiben ilyen méretű golyók vannak és már van egy adag tartalékalkatrészed is. :D
Érdemes a továbbiakban tél előtt a szelepet egy kis szilikon spray-el, vagy olajjal leápolni.
Hello !
Ez alapcikk egy normális gazdaboltban. Múlt évben az első boltban amibe bementem kapható volt.
Üdv !
Köszönöm a tanácsot amint tudok ,első utam a Gazda boltba vezet. Egyébként mielőtt megkaptam a gépet már valószínű,hogy évekig nem használták,lehet,hogy ezért. Csoda,hogy a többi alkatrésze még jó!!
Az én témám is háti (sárga, 20 literes) permetezővel kapcsolatos. Ha vizet rakva bele pumpálom, olyan lesz mint a foci és nehéz tovább pumpálni. A dugattyú alatti szelepet kipucoltam, a másik általad említett szelepre csak tippelni tudok. Gondolom, hogy a légüstbe bemenő valamelyik ágon van. Nagy szürke hatlapfejű csavar mögött? Kérlek erősítsd meg, ha így van, addig nem akarom szétszedni, már csak azért sem, mert ekkora kulcsot vennem kell.
Üdvözlettel: Birck László (nem vagyok egy szerelő zseni.)
Üdv.

Van 1. 20 literes sárga háti permetezőm, úgy jártam vele, hogy be ragadt a golyó a légtartály alatt.
Kalapáccsal meg ütögettem de letört mindenestöl, ahogy pumpáltam.
Talán még lehet hozzá kapni üstöt, meg próbáltam szétszedni, de az üstöt nem birom kivenni,
lebontottam mindent róla, de nem mozdul sehova,segítséget kérnék, hogy miért nem jön ki.mi foghatja még.
Válaszokat köszönöm előre is.
2019 ben is lehet a régi Permetezőgépekbe (háti) ba légüstöt kapni.
Üdv!

Némi segítséget szeretnék kérni.
Van egy vegyépszer 20 literes piros - sárga permetezöm.

Valamiért nem akar mükődni.
A vizet sem pumpálja, van hogy a kart sem tudom lenyomni, ha igen akkor meg visszalöki.

A dugattyúház alján a golyót megnéztem, nem látok hibát rajta. Szép fényes is.


Nem tudom mi lehet a gondja.


Előre is köszönöm.
21 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég