Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Gyönyörű nagy-teraszos lakásba költöztem.
Növények beültetésével, és bútorozással kapcsolatban rengeteg szép dolgot láttam már, mégis tanácstalan vagyok.
Sajna pénz is nagyon kevés.
A terasz 25 m2-es, L alakban, nagyobb részen 6x2 m. 3 oldalról is kap napot, kelt-dél-nyugati.
Jó lenne örökzöldeket szaporitani, nagy cserepekbe ültetve. Tetszene egy oldalra valami féle rácsos tartó.
Szóval várom segítségetek!
Üdv!
Konkrétan mire gondolsz? Milyen örökzöldeket érdemes venni? Hogyan lehet szaporítani? Miben lehet nevelni?
Örökzöldek: rengeteg kertészeti honlapot találsz, ott kéne kiválasztanod melyik tetszik neked és utána megnézni, hogy szereti-e azokat az időjárási viszonyokat, amik nálad vannak. Teraszra a nem túl gyorsan növő örökzöldek valók, amik bírják a tűző napot is. Olcsón úgy tudod beszerezni, ha kicsi korukban - olcsón - vásárolod meg őket, és kivárod, amíg - sok gondoskodás árán - megnőnek. Nagyon napos teraszon nem érdemes műanyag cserépben nevelni, mert nagyon felforrósodik a földje és a legtöbb növény gyökere ezt nem szereti. Érdemesebb agyag cserépben, vagy faládában tartani.
Rácsos tartót készíteni lehet olcsón, de ahhoz gépek kellenek, amivel a fatelepen vásárolt gyalulatlan tetőléceket meg tudod munkálni. Ha erre nincs lehetőséged, barkácsáruházakban jóval drágábban, de gyalulva, méretre vágva kaphatsz léceket, amit csak össze kell erősíteni és UV álló festékkel lefesteni.Tudtam segíteni?
Üdv!

Nem tudom pontosan miféle tartókra gondolsz, de az bizonyos, hogy befektetés nélkül ne várj nagy eredményt.
Képként mellékeltem két egyszerűen elkészíthető virágtartó képét, az egyik ráadásul összehajtható is, így télen sem fog el nagy helyet, illetve könnyen áthelyezhető. Kreatív ötlet lehet a költözésnél használt papírdobozok alkalmazása, bútorlapokkal takarva, de valljuk be, van ennél jobb is. Arra kell figyelni, hogy dobozaik ne ázzanak el, akkor örök élet, meg még 2 nap. :D
Anyagbeszerzésben, vagy választásban osztom Plaszlo véleményét. Mindenképp megjegyzem, nekem van olyan ismerősöm, aki a szekrény mértű dolgokat ennél sokkal kisebb erkélyen állít össze, tehát az elkészítés helye is elvileg adott, csak egy kis kézügyesség, lelemény és talán egy-két egyszerű gép kell az elkészítéshez. Na és persze az anyag, maga.

Nem kenyerem a reklám, ódzkodom is tőle, itt egy honlap címe, ahonnan további terveket tudsz letölteni, némi szerénységgel bevallom, létrejöttükben magam is munkálkodtam egy keveset:
http://faesztergalas.info/tervek.html
Nagy része főként esztergálással kapcsolatos, de igyekeztem anno általános asztalos terveket is a gyűjteménybe csempészni. Innen a fentieket is méretekkel együtt letöltheted.

További szép napot!

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Szia.
A rácsos tartó elkészítése nagyon jó ötlet, csak nem vagyok "férfiból" , de barkácsboltban körülnézek és felkutatok valami mestert:).
A virágokat jó lenne majd erre a rácsra futtatni, esetleg örökzöldeket is.
Másik kérdés elhelyezéssel kapcsolatban. 8 méteres hosszúságban tégla fal teraszon, ennek tetején kb. 40 cm széles párkány, ami szürke lindab lemezzel van fedve , és még 20 cm-re felette egy vaskorlát. (elég pongyola vagyok, ugye?)
Na ide kellene valahogy - valamiből- virágtartókat rögzíteni, évelőt is, és egynyáriakat is.
Mindenképpen tudtál segíteni, köszi .
De majd küldök fotókat...
Üdv.avé
Szia! Pont ilyen tartókra gondoltam:)) Hát nagyon elfogadnám...
Egy nagy kartondobozt én is kiraktam, nagy nylon zsákkal körbefogtam, de volt egyszer akkora szél, hogy reggelre 20 méterre odébb találtam:)persze jó vizes is lett (dehát mint irtam előbb, "nőből" vagyok:)
KÉrdés: van az OSB lap (ugye jól írom) ezt mivel kell kezelni? Ez jó teraszra szekrénynek, stb.?
Üdv:vaé
Szia!
Tényleg jó lenne néhány fénykép, könnyebb lenne elképzelni.
Az OSB lap ugyanúgy festhető mint a sima fa, de nem lesz olyan szép, mert a "mintázata" faforgács ragasztva. Bútornak szerintem önmagában nem túl jó, nem is igazán szép. A faforgácslapok nem kifejezetten szabadtéri bútornak valók, sem esztétikailag, sem tartósság tekintetében.
Üdv!

OSB lap és a fa rétegelt lemez esetében is a legnagyobb gondot a széleken behatoló nedvesség okozza, ilyenkor néhány cm hosszban "megduzzad" a lap, és esztétikailag is sokat ront a látványon. Bár van a "impregnált" típusú, de ez csak az oldalára vonatkoztatható, hiszen vágáskor az elemi szálak átvágásra kerülnek. Főleg nagy teherbírása és olcsósága tetté kedveltté.
Viszont tudok olyan megoldásokról, leszámítva az induló kisboltok "bútorzatát", ahol betétként alkalmazva nagyon szép dekoratív jelleget ölt(het). Munkám során találkoztam már ilyennel.
Mellékeltem egy példát, azonban ez már egyszerű módon nem megoldható, kell hozzá némi tapasztalat, és gyakorlat is, de egyáltalán nem ördöngős. Az is megoldást jelenthet, hogy a a lapokat valamilyen módon, kőre, vagy más módon lábakra állítjuk, ami megakadályozza a vízfelvételt. Így, kiindulva, hogy a terasz álatálában védett hely, hosszútávon képes betölteni funkcióját.
Megoldásokat keresve elképzelhető egy lábakon álló fal, apácarácsos kivitelben, előtérben egy lépcsőszerű virágtartóval, de ezt már a következő órán vesszük. :D
Kezelésére sokan a ma is népszerű lazúrokat, kültéren elsősorban a vastag lazúr célszerű, alkalmazzák, de egyre több olyan termék jelenik meg, főleg olajok, viaszok, amik sokkal jobban fejtik ki védő hatásukat. Ezekre a neten, vagy a közeli barkács- vagy festékboltokban biztosan kapsz jó tanácsokat. Ezek közös nagy előnye, hogy sokkal könnyebb javítani az esetleges hibákat, és természetes alapanyagúak.
Lazúros kezelés előtt célszerű - és egyben ajánlott - a fát ún. fél olajjal előkezelni (2/3 lenolaj, 1/3 ht benzin keverék), és csak annak "megszáradása" után festeni.
Mint említettem már az elején, sajnos, filléres megoldás nem, vagy csak igen kevés létezik.
További szép napot!

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Szia Demene!
Ennyi profi és szép megoldást nem tudok ajánlani, mint Jmedvegy fórumtárs, de esetleg egy két praktikus ötlettel még szolgálhatok. Érdemes körülnézni padláson, szülőknél, nagyszülőknél, ismerősöknél, hátha vannak olyan régi, már nem használt bútorok, amiket - méretüknél fogva - el lehet helyezni a teraszon. Esetleg Vaterán, Teszveszen is lehet keresgélni.
A lényeg, hogy némi munkával, amit akár te is meg tudsz csinálni, a régi kopottas, csúnyának tűnő bútorokat lecsiszolva, kicsit átalakítva (felesleges, a célnak nem kellő részeket eltávolítva), majd szépen lefestve egészen új külsőt lehet adni nekik.
Például egy szép színű falazúrral átfesteni, vagy ha ez nem megy, akár színes festékkel, bohém, vidám külsőt adva neki, akár színfoltja is lehet a terasznak, szép növényekkel kombinálva.
Nem egyszer találkoztam olyan bútorokkal, amik öregesen, kopottan, idejétmúltan, csúnyán néztek ki, majd egy kis csiszolás, javítás után átfestve új életre keltek. Némelyiknél akkor derült ki, mennyire szép még mindig. Talán ez is megoldás lehet addig, amíg az ízlésednek megfelelő bútort meg tudod csináltatni.
Üdv!

Mellékelek még egy megvalósítható elképzelést, ez részenként és összességében is kivitelezhető. Viszont nem árt tudni, hogy az apácarácshoz sajnos szinte csak görcsmentes anyag alkalmazható, minden más esetben sajnos számolni kell, hogy a görcsöknél az anyag elrepedezik, ne adj isten, törik.

További szép napot!

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm a válaszokat, jó ötleteket adtatok.
Más:
Van egyik régebbi számban (1998/11) egy lambériából készült sarok virágláda, ami nagyon tetszik, csak nincs meg minden lépés fotója.
Ha valaki fel tudná tenni ide, esetleg van valami egyszerűbb ötletetek virágládához?
Köszönöm.
nem sikerül képet feltöltenem, túl nagy az "állomány" . :(
A terasz egyik része, ami "telepítésre vár"

1.jpg
1.jpg (59.61 KiB) Megtekintve 9593 alkalommal.


...és ide gondoltam a rácsos tartót.
Várom a terveteket!

2.jpg
2.jpg (62.97 KiB) Megtekintve 9624 alkalommal.Elnézést Dmene, a hozzászólásodat összevontam és a képeid méretét a jobb láthatóság miatt lecsökkentettem.
Üdv: Plaszlo
Üdv!

A kapcsolódó esetleges megoldást itt találod.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Szép nagy terasz :D . Ezt nagyon szépen be lehetne ültetni növényekkel, bár nem olcsó megoldás, de hosszabb távon is szép: faládákat készíttetni a a korlát mellé és abba ültetni a növényeket. A faláda ha keményfából készül időtálló és esztétikailag is élmény. A falak mellé Jmedvegy által megálmodott apácarácsos tartók mutatnának szépen. Egy kis édenkertet lehetne itt csinálni, akár a faládák méretével játszva, így nem olyan katonás.
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég