Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelettel kérnék tanácsot azzal kapcsolatban, hogy egy hétvégi ház vízellátását szeretném megoldani egy kb 20 méterre lévő 25 méter mély kútból. Villanybojlert, és ha van rá mód, egy automata mosógépet is szeretnék üzemeltetni.
Kérném a segítségüket, hogy egy olyan rendszert építhessek ki, mely biztonsággal üzemeltethető, és lehetőleg nem kerül csillagászati összegekbe.
Segítségüket előre is köszönöm..
Tisztelettel

Jani
Üdvözlet !
Kicsit kevés az információ a konkrét segítséghez, ezért kérdeznék :
Csőkút vagy ásott kút az a kút ?
Milyen mélyen van a nyugalmi vízszint ?
Milyen mélyen van az üzemi vízszint és mekkora vízelvétel mellett (m3/óra)
Mi az elképzelés a téli víztelenítés megoldására ill szükséges e vízteleníteni télen a rendszert ?
Csak a ház és lakóinak a vízigényét akarjuk kielégíteni vagy öntözni is szeretnénk a kertet ?
Kb mekkora a rendelkezésre álló költségkeret?
Üdv!
Sajnos ahhoz hogy jó minőségű vízhez juss ,ezt értem a mosásra is legalább 60méter de inkább mélyebb kútra lenne szükség.
Az olyan kutak amely 25méteres abban sok mérgező anyag is lehet és ami a mosást illeti ha nagy vastartalmú a víz akkor a gépet is gyorsan tönkre teszi.
Ha sajátkezűleg szeretnéd megcsinálni a rendszert akkor csak műanyag csőböl ajánlom mert ahhoz vannak olyan idomok amely gyorsan szerelhetőek roppanó gyűrűs csatlakozókkal.
Egy hétvégi háznak a vízellátását egy kicsi házi vízellátó is elbírja, locsolásra is alkalmas de csak kis vízmennyiségre számithatsz.
Mivel hétvégi ház gondolom télen fagytalanítani is kell, tehát egy alacsony pontot érdemes kialakítani ahol vízteleníteni lehet a csöveket, szereléskor mindent emelkedéssel kell szerelni akkor visszafolyik a víz.
Fagytanításkor minden szanitert,szifont, csaptelepet,bojlert fagytalanítani kell!!!!
Asztalos József
Szia Mindenkinek!
Hosszú idő után találtam kellő helyismerettel (bátorsággal) bíró kútfúrót aki elvállalja a Mátra nyugati lábánál fekvő telkünkön a "vízfakasztást" vagy legalább is megpróbálja.
Mivel még semmi infóm nincs a talpmélységről, nyugalmi-, üzemi-vízszintről etc. azon kívül hogy a fúrt kútba 150-es PVC cső lesz rakva, csak azt tudom, hogy mi az alapvető célunk ezzel a vízzel.
Fürdés, WC-öblítés ill. egy kis locsolás.
A kérdésem arra irányulna, hogy megoldhatom a ház vízellátását a kútból direktben anélkül, hogy a kútban kárt tennék (pl. sok rövid működés mondjuk hasmenéskor :lol: ) vagy jobb ha használok egy köztes tartályt (ciszternát)?
A házban nincs lehetőség "ejtőtartály" elhelyezésére.
Köszönöm előre is!
Először tudni kellene mire lesz képes a kút, de ez már csak a fúrás után fog kiderülni.
Ikoleszar írta: Hosszú idő után találtam kellő helyismerettel (bátorsággal) bíró kútfúrót aki elvállalja a Mátra nyugati lábánál fekvő telkünkön a "vízfakasztást" vagy legalább is megpróbálja.

Ebből arra következtetek, hogy nem lesz egyszerű eset, vagy nagyon mélyről jön a víz, vagy gyenge lesz a hozama, vagy mindkettő.
Direktben semmiképp nem ajánlatos rákötni a szivattyút a ház vízellátására, a szivattyú és a kút védelme érdekében. A szivattyúnak a gyakori indulás és leállás nem tesz jót a kútnak meg a gyakori, rendszertelen és rövid idejű vízkivétel. Ha nagyon megrángatja a szivattyú a kút vizét, felkavarhatja a hordalékot ami szintén nem tesz jót a szivattyúnak és a vízhálózatnak sem.
A megoldás egy nagyobb hidrofor tartály beszerelése, ezzel hosszabb, de ritkább vízkivétel valósítható meg. Ez egyszerűen mondva mindennek és mindenkinek jobb a pénztárcádat kivéve.
Részletekkel és konkrét tanácsokkal fordulj kútszakértőnkhöz, Lalibátyóhoz. :D :D :D
Persze hamarosan magától is tanácsokkal fog ellátni. :D
Sziasztok!

Egy elég összetett kérdésem lenne ezzel az egész "kútas" dologgal kapcsolatban: a párommal nem régen vettünk egy telket és fogadtunk fel egy építtetöt,h építse meg rá álmaink házát. A telken már van egy kút amiböl elég vizet nyerhetnénk,h az egész házat elláthassa, ezért az kértük a megbított cégtöl,h oldja meg nekünk ugy a rendszert,h mind a kútról, mind pedig a hálózatról müködjön (egy csappal lehetne váltni). Persze mivel semmi sem lehetetlen, ezért beválallták a dolgot és kaptunk is rá egy közel 300.000ft-os árajánlatot. A kérdés az lenne,h ez mennyire reális, ugyanis elkezdtük nézegetni mennyibe is kerül mondjuk egy szivattyú és már 70.000ft-ért is találtunk. Igy persze fel,merül a kérdés,h tényleg kell e még 230.000 ft a csövezésre?!!!
Elöre is nagyon köszönöm bárki segítségét!!!!

Üdv: Zs.
Üdv !
Hát szerintem részletes ajánlatot kérjél ami tartalmazza a felhasznált anyagokat árral + szerelési költség. Így már lenne mit mivel összehasonlítani.
Ha minőségi anyagokat, jobb csőszivattyút épít be akkor 3 kilo még az anyagra is szűken elég ha tescogazdaságos kivitelezést csinál a 2kilo is sok.
A képen látható szerelvények költsége kb 70 ezer HUF. 80 literes a tartály nyomáskapcsoló és mérő óra valamint 20 méter KPE cső van beépítve a kútba és minden idom réz. A szivattyú még + költség.
BIG_0008380110.jpg
BIG_0008380110.jpg (75.1 KiB) Megtekintve 10375 alkalommal.
Zsooky,
ha nem akarsz állandó kínlódást a vízellátással, kénytelen vagy minőségi alkatrészeket, gépeket beszerezni. Egy jól méretezett és kivitelezett házi vízellátóval nem lesznek nyomásproblémáid, hasonló lesz a hálózati víz használatához.
A víz finomszűrése is nagyon fontos, sok karos csaptelep garanciális kötelezettségvállalásának feltétele a megfelelő finomságú vízszűrő alkalmazása (pl.: Mofém csaptelepek) és a mosógép mágnesszelepét is meg tudja bolondítani a vízben lévő kiszűretlen szennyeződés.
Nagyon nagyon köszönöm a gyors válaszokat!!!!
Akkor most azt hiszem indulok és futok még egy kört árajánlat és alapanyag téren!:)
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 24 vendég