Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Keresnék egy ilyesmi faragógépet:
http://www.youtube.com/v/7Vs0KdsRJbE&hl=en_US&fs=1&
Csak kicsiben kellene a kulcsosbicskáim faragásához. ( http://kulcsosbicska.eu )
Ugyanis nagyon fáj a csuklóm, és a tenyerem a kis faragókésektől.
Igazi kis precíziós munkára kellene a gép.
Van valakinek ötlete, hogy hol érdeklődjek?
És nem ártana peszre, ha nem valami 500ezer Ft-os gép lenne.
Üdv!

Én már láttam ilyen gépet, egyik ismerősömnek megvan, de igazán olyan finom munkákhoz, mint amire a honlapod alapján használni akarod, szerintem nem igazán alkalmas. Érdemes esetleg a nagy hirdetési oldalakon szétnézni, vagy fafaragó fórumokban érdeklődni ezzel kapcsolatban, tudomásom szerint mivel idehaza nem volt nagy keletje, le is vették a termékpalettáról. Bár fafaragásban nem vagyok járatos, néhány hasznos tanács.

Nem tudom, hogy és miként élezed késeid, de főleg faragókéseknél nagy hangsúlyt fektetnek a fenésre. Régebben saját vésőimet vizes kövön fentem le, de nem olyan régen kipróbáltam a polírkorongos megoldást, ennek is van pro és kontra oldalai, nekem bevált, néhány perc alatt újraélezhetem a vésőim. A régi "borotválkozós" módszerrel ellenőrizve nagyon jó eredménnyel. Bár sok helyen látom, hogy kezd visszatérni a bőrön való fenés is, több fenőgépen jelenik meg egy bőrcsíkkal bevont korong. A köszörülésnél fontos, hogy egyetlen élszalag képződjön, minden más esetben nem képezhető egységes vágóél, ami a faragást csak nehezíti. Mindamellett az egyes kések anyaga is eltérő, ezért lehet kapni 8 db kést 3000 Ft-t, míg egy magasabb minőségi kategóriában 1 db 30000 Ft, ami az él tartósságára van kihatással. Az elsőnél - - hasonló feltételek esetén - 10 perc, a másiknál 10 nap.

Amennyire tudom, fafaragás előtt néhány órával az anyagot célszerűen petróleummal átitatják, lekenik a felületet, majd zacskóba rakva pihentetik, hogy könnyebben megmunkálható legyen az anyag. A petróleum miatt a rostok kissé megduzzadnak, eltávolodnak egymástól, így könnyebbé teszik a munkát. Akár légyen az tölgy vagy éppen kőris. Utána sem hagy nyomot az anyagon.

Egy jó faragóvéső - főként ha kézi - széles hátlappal van ellátva, hogy nyomáskor a tenyereddel tud átvinni az erőt az él irányába, ha közben még az ujjaiddal is szorítanod kell, akkor a nyél kiképzés nem megfelelő. A gyári nyeleket gyakorta leszokták cserélni, ha nem felel meg a használójának, ld illesztett nyél :lol: Illetve van a faragókés kategória, ami valóban úgy néz ki, mintha bicska volna, de azt valóban úgy is kell használni.

Végül az élezéshez visszatérve, más élszöget alkalmazunk kemény vagy puhafák esetén (Faesztergálás esetén az első 45 míg puhafánál 70 fok). Ha élszöged túl lapos, akkor kemény fa esetén az él berogyhat, törhet, ami lehet nem is veszel észre szabadszemmel, ami szintén nem 100%-os szerszámhasználatot eredményez.

Végül de nem utolsó sorban, ha nem is faragás, de még megoldást jelnthet a kis multigépek pl Dremel használata, főleg ilyen kis méretekben verhetetlenek. :D

Talán a kézfájásodon is segít, és ha van némi többlet, ami a gép beszerzéséig használni tudsz, már megérte a fentieket leírni.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
A Dremel géppel nem lehet igazán éles mélyedéseket vájni, inkább lekerekíti, ilyennel dolgoztam eddig.
Most a Pecsában voltam a kézműves vásárban, és a végén ott felejtettem, de mire visszaértünk, valamelyik raktáros emberke fantáziát látott benne.
Nem tudom, hogy képesek egyesek ilyenre, O.K., hogy már nem 40ezer Ft, olcsóbban is van már, de nekem alapvető a munkámhoz.
Most kölcsön kellett kérnem egyet amiatt, amíg nem veszek egy normálisat.
Na de most csak a harag beszélt belőlem, nem ide tartozik, elnézést.

inkább a faragógép irányában próbálok kutakodni, nagyon könnyűnek tűnik a kezelése.
Sikerült találnom ilyen gépet, és nagyn jó minőségben:
http://www.proxxon.hu/index.php?page=termekkereso
Bár még nem vettem meg.
Ez a link 0 találatot ad.
Üdv!

A link stimmel, azonban a 28.644 kódú terméket kell keresni, bár egy kép róla itt van.
Nem néz ki rosszul, én csak a megmunkáló szerszám éltartósságára lennék kíváncsi, illetve a megrendelhető tartozákok - ami 5 kés, mennyire lehet vele finom munkát végezni, illetve a gép teljesítmény valamilyen módon szabályozható-e? Egy másik kérdés, főleg az íves faragó betéteknél, az élszalag kiképzés köszörülés esetén. Ide igencsak biztos kéz kell, vagy megfelelő köszörű adapter.

Ha mégis megvételre kerülne, azért egy rövid véleményezésnek, már csak kíváncsiságból, örülnék. Előre is köszönöm.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Aha, így már én is látom. Nekem ez új terület, ezért nem volt evidens a leírás alapján a gép. Viszont kíváncsi voltam rá. :D
Plaszlo írta: Aha, így már én is látom. Nekem ez új terület, ezért nem volt evidens a leírás alapján a gép. Viszont kíváncsi voltam rá. :D

Na úgy látom, csak írnom kell valamit, és egyből megmozdultok :DDDDDDDD
Sajna egyelőre mivel a dremelemet ellopták, arra nagyobb szükségem van, annak az árát kell kitermelnem valahogy, utána jöhet ez a gép, szal egy ideig még tutira nem fogok tudni tapasztalatokat írni róla.
Hali. Nem tudom sikerült-e már szerezned faragógépet de ha érdekel én a Lidl-ben vettem egyet 6500 Ft ért 3 év garanciával 3 db késsel egy egyenes egy horony és egy kecskeláb. Ami neked hasznos lehet az a kis méret. Ha érdekelnek a részletek akkor itt a címem.
janovics.attila@gmail.com
képet is tudok küldeni a gépről.
A kihívásoknak szentelem a szabad időm......
Huhh de jó lett volna, ha a fórummotor értesít a válasz érkezésekor. Nahh anno (tavaly) vettem talán Skil gyártmányú hántolót, és nagyon jól lehet vele dolgozni, de inkább nagy nyárfa lapokra, sokat kell gyakorolni, és brutálisan rezeg, rezonál, szétrázza a kezemet.
Az oldal alján van egy ikon: "feliratkozás erre a témára" és akkor onnantól kapsz értesítést az adott témáról.
A saját magad által indítottra asszem alapból fel vagy iratkozva, de nem vagyok benne teljesen biztos.
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég

cron