Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
40 hozzászólás Oldal: 3 / 3
Üdv!

Járható út, Azonban tudni kell, hogy a csavarozó egy-egy emberes csavar behajtásához, ha rövid időre is, de több ampert, esetenként akár 10-12A áramot is felvehet a tápforrásból. Akkumulátor esetén ez nem probléma, azonban 220V-ról a transzformátornak és egyenirányítónak ezt a teljesítményt tudnia kell, ellenkező esetben a csavarozás megáll.
Hasonló módon használom a műhelyben a tönkrement akkumulátoros csavarozóimat is, egy autó savas akkumulátor a bázis, azonban ezt nem a hálózatról, hanem egy napelemtábláról töltöm fel. Itt szükség van még feszültség szabályzóra is, mivel a tábla nem az én igényimnek, hanem a napsütésnek megfelelően ad áramot. Némi plusz beruházás, viszont az akkumulátor okán nincs gond a kisgépek használatával. Viszont a használatot még az is befolyásolja, hogy milyen hosszú és keresztmetszetű vezetékkel szereljük, mert hosszú 10m> és 1,5 mm2 keresztmetszetű vezetékkel már lehet akkora feszültségesés, amivel számolni kell. Én 6m hosszon 2,5 mm2 kéteres vezetékkel oldottam meg, ami megfelelőnek bizonyult.
220V-os verzió esetén mindenképpen BIZTONSÁGI transzformátort illik és KELL használni, megfelelő egyenirányítóval. Ehhez mindenképpen kelleni fog hűtőbordák, diódák stb. de ez már egy másik történet. Érdemes kiszámolni, hogy anyagilag ez mennyibe kerül, és esetleg összevetni egy napelemes megoldással, már ha a lehetőségek megengedik.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv
A nagyon vigyázz a kábeles üzemeltetés során hogy fordított polarizációval még véletlenül se kösd be mert a fordulat szabályozó azonal tönkre megy. Javaslom egy védő dióda beszerelését a tápvezetékbe az ilyen problémák ellen. Ha nikkel kadmium cellás az aksi akkor sima 12 voltos aksi töltőről simán tölthető de csak odafigyelés mellett. Nem melegedhetnek a cellák és ajánlott egy árammérőt is beiktatni a töltő körbe a túl nagy töltőáram lehetősége miatt. Én az ilyen problémák kiszűrésére egy megfelelő teljesítményű 12 voltos izzót szoktam sorba kötni az aksival így az izző szabályozza az áramot tehát még rövidzár esetén sincs probléma, csupán teljes fénnyel ég az égő. Itt is fontos a polaritás helyes bekötés. NIkkel Kadmium de még a nikkel metálhidrid aksi is azt szzereti ha teljesen lemerítik és teljesen feltöltik ezért a saját építésű töltő esetén célszerű kiszámolni a teljes töltés idejét ha csak nem vagy járatos az elektronikában és tudsz automata töltőt csinálni. Akkus fúró az aksiról ér valamit hiszen épp a kábel nélküli üzem miatt van értelme használni. Ha kidöglik a méregdrága aksi akkor esetleg egy zselés cella egy övtokban és rövidke kábellel egybe kötve a géppel még lehet olcsó szükségmegoldás. Lítiumos aksit csak a gyári töltőjével szabad tölteni !
Üdv!

Köszönöm lalibátyónak a figyelmeztetést, a fordított polaritásra valóban fontos odafigyelni. A tény az, hogy még az átkosból rám maradt egy rakás törpefeszültségű csatlakozó+dugasz, ami aszimmetrikus volta szinte kínálta a felcserélhetőség ellen védelmet. Célszerű egy hasonló, jelenleg kapható csatlakozó párra kialakítani a táplálást.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Tisztelt jmedvegy. Tisztelt lalibatyo!
Elnézést ha az előzőekben kissé rosszul vázoltam fel az elképzeléseimet a csatlakoztatással kapcsolatosan. Most megpróbálom egy kép segítségével "érthetőbbé" tenni a gondolataimat.Tehát:
- van a gépem és van a hozzátartozó akku
- van a 220 V-ba közvetlenül csatlakoztatható 12 v-á átalakító (bocsánat de nem tudom mi a helyes elnevezése) transzformátor
- ezt kéne csatlakoztatnom a gép akkumulátor feltöltésére szolgáló talphoz, ami ugye nincs
- ezért, a hiányzó talphoz csatlakoztatható dugaljt levágva, majd a két vezetéket, az akku két polusára kötve működtetném.
Ez így megoldható?

sszekötés.jpg
sszekötés.jpg (375.14 KiB) Megtekintve 4897 alkalommal.
Üdv!
A töltő adapterben kell lenni egy elektronikának, ami az akku töltéséért felelős. Közvetlenül rákötve sosem fogod tudni, mennyire van feltöltve, vagy túltöltve az akku, így valószínűleg az akkunak is hamarabb vége lesz. Nem tudom a táp mennyit ad ki üresen és terhelve, de ha ehhez a géphez való, akkor többet, mint amit az akku szeretne. A felesleget a töltőelektronikának kell leszabályoznia.
Lehet kapni hozzá töltő adaptert, csak kérdés megér ez a gép ennyi pénzt? A régi B&D gépeimhez azért nem vettem új akkut, mert egyszerűen már nem érte meg az árát.

http://www.akkuk.hu/Akku-List/2.20.SKI.1,Skil%20Akkut%C3%B6lt%C5%91-szersz%C3%A1mg%C3%A9p%20Akku.html
Hát igen. Ez olyan, hogy van egy Philips körkéses borotvám, amin az egyik szita sérült, pótlása viszont csak a megrendelést követő, többhetes várakozás után lehetséges, ellenben ez majdnem annyiba kerülne, mint maga a gép.
Mindenesetre köszönöm a tájékoztatást.
Megyek a csere-bere oldalra, mert ott is "valaki" érdeklődik a gép után
Üdv
Üdv
Megoldható amit szeretnél de kell venni egy 1000 forintos kézi műszert azzal lehet mérni a feszültségét az aksinak a töltés során. No meg az adapter feszültségét is kéne pontosan tudni, az ami rá van ítva kevés.
Ezt adták a géphez vagy külön vetted ?
Egyébként ha NiMH vagy NiCD az aksi akkor sima aksitöltővel is lehet töltni az általam korábban javasolt áramkorlátozó soros izzó bekötésével a töltőfeszültség pontos ismerete esetén. Polaritás helyes bekötéssel tehát a töltö + az az aksi + ra megy ! Fillérekből lehet automata elektronikát is csinálni talán még szettben meg is lehet venni, de ide megint kéne egy alap műszer és némi elektronikai ismeret a forrasztópákán kívül.
Köszönöm a segítő tanácsokat de ez nekem már bonyolultabbnak tűnik és nem szeretném "elbarkácsolni" a szakmai ismeretek hiányában, inkább átadom a lehetőséget annak aki majd megveszi a gépet.
Mégegyszer köszönöm
Üdvözlet! Van több akkus fúró-csavarozóm (BCD 18 2B) Nos valamelyiknek az akkuja, vagy a töltője ment tönkre. Életre lehet kelteni őket? ez egy praktikos szerszám különben, csak ha lemerül az akkuja, egyre rosszabb.
Ezeket a használt akkus cuccokat azért adják el csábító áron vagy ajándékba mert horror pénz a döglött akku pótlása. Vannak cégek akik foglalkoznak aksi felújítással de hogy mennyire lesz tartós és melyik a jobb cég azt nem tudom. Amit tudok hogy a legtöbb aksi Kínában készül és azt írnak rá amit a kereskedő kér. Így aztán ceruzaelem méretben is van 10 000 mAó -ás akku ami a teszt során még 1000 mAó-t sem tud új korában :)
Ha megbízható helyen valóban márkás cellákat veszünk bizony mélyen a zsebbe kell nyúlni, cserébe fogja tudni azt ami a cellára van írva, sőt többet is.
A következőgond amivel a barkácsoló találkozik az akkupakk készítés hiszen nikkel szalagokkal ponthegesztéssel össze kellene kötözgetni a cellákat. Ha forrasztva szeretnénk ezt megoldani bizony könnyen járhatunk úgy hogy bele hal a cella a forrasztásba mert elég rosszul tolerálják a páka meleget. A legjobb megoldás ha sikerülne találni megfizethető és megbízható cellákat akkor azt vagy "forrfüles"en kellene megvenni, vagy pakkot csináltatni belőle azzal akinek van hozzá szerszáma is. A lítium pakkok pedig valóban hozzáértőknek valók hiszen elektronikos akku felügyelet is szükséges !
Sajnos a "regeneráló töltés" és más hókusz pókuszok többnyire hatástalanok vagy csak részleges és ideiglenes javulást eredményeznek.
Megfelelő eszköz cella teszter(pl Imax B6) és tudás birtokában lehet próbálkozni a rossz pakkok cellákra szedésével majd a még használható cellák kiválogatásával és pakk össze állításával. Viszont a hulladékokat nem a kukába dobjuk hanem elvisszük gyűjtőhelyre !
40 hozzászólás Oldal: 3 / 3

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég