Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
A régi nonem dekopírfűrészem megadta magát és így egy újat kell vásárolnom. Kinek melyik típus vállt be?? A régivel egy gondom volt, hogy a lap rendkívül könnyel elment a beállított függőleges szögből, mert a vezető görgőből könnyen kiakadt. Egy barátomnál láttam egy régi orosz típust, ahol a kés nem csak egy hátsó görgő megtámasztásával működött, hanem ki volt támasztva még két oldalról egy-egy bronz pofával. Ez nem is ment el a beállításból.
Üdv!

Nem tudom, mennyit kívánsz szánni a vásárlásra, és mennyit kívánod használni. Néhány adalék a vásárláshoz.
Logikusan végig gondolva, a lap elhajlását két alapvető dolog okozza. Az egyik, hogy maga a fűrészlap életlen, és a pl favágás esetén, ez a gyakoribb, fa erezete eltéríti a lapot, vagy a másik talán kézenfekvő, hogy túlságosan "tolják-nyomják" a gépet, és a kisebb ellenállás irányában fog dolgozni.
Tehát bármilyet is veszel, 3 dolgot tartanék elsődlegesnek.
Legyen állítható a vágólap előtolása. Nem mindegy, hogy milyen anyagot, milyen módon vágsz, azonos fordulatszám esetén értelemszerűen gyorsabb vágás érhető el nagyobb előtolás során. Idetartozik a fordulatszám szabályozás témaköre is.
A talp lehetőséghez mérten legyen merev, lehetőleg öntött alu, nem hajlik, az olcsób típusok hajlított lemeztalp elülső része könnyen elgörbülve oldalirányban visz el a vonaltól egy idő után, úgymond ellentartva kell dolgozni vele.
Vibráció. Nagyon fontos, hogy a gép ne éljen önálló életet kezedben, mert ez a vágás pontosságát is nagyban befolyásolja. Ha nagyon ráz a gép, akkor bizony a túloldalon lévő szabad fűrészlap is beremeghet, ami egészen sajátos vágásképet mutat, ha megfordítod a deszkát. :D Minél jobban ki van balanszírozva a lengető mechanizmus, mint kés a vajban, hasonlatosan lehet vágni.
A barkácsboltok nagyrészében kipróbálhatóak a gépek, ha vágni nem is, de a feeling-et tetten lehet érni. Általában a noname kategóriában is ki lehet fogni egy-egy hosszútávon is beváló darabot, tehát itt meg kell vizsgálni az elején, mennyire, mire és milyen gyakran fogod használni. Egy Dewalt vagy éppen egy Makita ilyen szempontból szinte kifogástalan, azonban évi egy vágásért?? Annak kissé gazdaságtalan.
Mindazonáltal nekem egy Makitám van, ami már lassan 5 éve nyúzok, és a mai napig is kifogástalan kondícióban van. Jó múltkor fogadásból végigvágtam vele 1 m hosszú léc-darabot, mivel elvileg nem lehet vele egyenesen vágni, állítják sokan. Hát nem pontosan olyan lett, mintha gyalulták volna a léc szélét, de azt meg lehetett nézni. Csendes, az ember kezében is csak rácsodálkozik, hogy jé... ez meg megy? De félretéve a tréfát, én nem csalódtam benne, de halottam már olyat is, hogy ácsgyerek a tetőről küldte le hasonló gépét, annyira nem volt megelégedve vele. Korok, házak, emberek....
Nézz szét a "piacon", és vásárlás előtt inkább aludj rá egyet, de ne ess bele a "ez csak egy ezressel drágább, de akkor már megvehetem már azt is ..." spirálba. Egy jó gép mindig csak a szükségszerűen "kell" felépítésű, a szuperszolgáltatások csak valami elfedésére szolgálnak, illetve az ablaktörlő-visszajelző kategóriába tartoznak.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!
Nekem ilyen van és mondhatom szépen dolgozik, mindazon dolgok figyelembe vételével, amit Jmedvegy is leírt.
http://www.szerszamkell.hu/catalog/product_info.php?cPath=23_51_125&products_id=1668
Elég sokat használtam, meg vagyok vele elégedve. Persze nem Makita, de annyit én nem használom, hogy profi gépet kellene vennem.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 30 vendég