Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
38 hozzászólás Oldal: 1 / 3
Tisztelt Mindenki!
Van egy 4éves felültöltős Whirlpool AWT2285 típusú mosógépünk, ami a mostani időkben furcsa dolgokat művel. A hibajelenség az, hogy mosás ciklusa közben hírtelen nagy fordulatra kapcsol (2-4 másodpercig) és „járja a táncát” oly annyira, hogy már a dob kilengésekor megnyomta az oldalsó burkolatot is belülről.
Valami tipp lenne valakinek, hogy a lengéscsillapító, programtárcsa, motor, stb... lenne a hiba oka :shock: ?!
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Üdv.:Kumman
Üdv.:Kumman
Valószínűnek tartom, hogy a vezérlő elektronika hibája lesz ez. Még ha mechanikus a programkapcsolója, akkor is valószínű, hogy a motor fordulatát már elektronika szabályozza és ennek a hibája okozhatja a hirtelen felpörgést (centrifuga fordulat) mosás közben. Az elektronikát csak cserével "javítják", ami nem olcsó mulatság, lehet jobban jársz egy új gép vásárlásával.
Az én mosógépem - szintén Whirlpool - mosás közben a szivattyúmotort rángatja, apró kis feszültségtüskéket küld a szivattyúmotornak, amitől úgy ráng, mint az áramütéses ember, néha ki is nyom egy kis mosóvizet is. Cseréltek már szivattyút, programkapcsolót, a hiba továbbra is megjelenik, de még nem tudtam rájönni mi idézi elő, teljesen rapszodikus. Próbáld meg a szervizt kihívni, ha horror árat mondanak, érdemesebb újat és más típust venni.
Üdv!

Mielőtt a programkapcsolót szétszednéd, és bevonnád a szervizt, egy kis adalék.
A régebben gyártott gépek Dahlander tekercselésű motor forgatta a dobot, ahol értelemszerűen a programkapcsoló zárta-nyitotta a motor kapcsait, állítva be a motor póluspárjainak számát, az az a fordulatszámot.
A jelenlegiekben majd mindegyikben kefés motor található, amit egy tririsztoros (triakos) vezérlés szabályoz. Mivel a folyamat véletlenszerűen következik be, a megadott időre, és utána "mintha mi sem történt volna", nagyobb a valószínűsége, hogy a szabályzó áramkör t esetlegesen valahogy víz érte, és rapszódikusan átvezett. Ezek sem egyszerű áramkörök, mivel rendre valamilyen professzor csücsül bennük, pl azért, hogy a motor fordulatszám változtatása előtt - centrifuga üzemben - megpróbálja valamilyen módon eloszlatni a dobon belül a ruhát, a terhelést figyelve.

A Te esetedben én inkább valamilyen beázásos, átvezetéses hibára gondolnék, célszerűen érdemes lenne e tekintetben a belső részekben szétnézni. Ha esetleg találsz gyanús részt, az adja majd magát, hiszen általában ott van vízkő vagy más egyéb jellegű elváltozás, az adott részt alkohollal kitisztítani, kiszáírtani, majd az adott részt akrilán vagy más színtelen lakk-kal lefújva, újra megszárítva, elvileg a hibának meg kell szűnnie. Bár más helyeken elég negatív kritikákkal illették, mind javítási, mind megbízhatósági szempontból, de kinek a pap, kinek a papné.

Aztán jöhet a szerviz, mert emberség ide, szociális érzékenység oda, kiszállási + hibabehatárolási díjat felszámítanak. Erről célszerű előtte érdeklődni, mi több esetleg becserkészni az adott szerviz.

Jelen szervizes rezsiköltségek mellett valóban kedvezőbb lehet egy új gép vásárlása. :(

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Nos, nem Dahlander tekercselésű motor van a régebbi mosógépekben, mert ennél a tekercselésnél 2:1 arányú lehet a fordulatszám változtatás. Mivel a mosógép nem folyamatos üzemű gép (a tekercsveszteségek nem annyira mérvadóak a célhoz képest) és a mosó és a centrifugaüzem között jóval nagyobb fordulatszám különbségre van szükség, így "2 in 1" motor van benne egy kétpólusú ( 2800 1/min) a centrifugaüzemhez és egy 16 pólusú (320 1/min) a mosáshoz, ami a segédfázis kondenzátor kapcsolásával két irányban tud forogni. Ezeknél a motoroknál a fordulatszám a tekercselés pólusszámához igazodva állandónak mondhatók, mechanikus programkapcsolóval rendelkező gépeknél alkalmazták.
A mostani gépekben valóban már kefés soros motorok vannak, ezeket elektronikával kiválóan lehet szabályozni. Elég egy főmotor a mosási és a centrifugálási üzemhez, valamint a köztes állapotokhoz, amikor lépcsőzetesen emeli a fordulatszámot a centrifugálás végső fordulatszámáig, így a ruhákból folyamatosan csapja ki a vizet, nem dobálja annyira a dobot.
A hiba minden bizonnyal az elektronika valamilyen hibájából, zavarából adódhat. Ez lehet kontakthiba az egyik beforrasztott alkatrésznél, egy instabil félvezető elemnél, stb. Az elektronika beázásához azért elég durva körülmények kellenek, mert a mosógép legtetején helyezkedik el, védve van víz ellen és az elektronika maga is lakkal szigetelt (esetleg műgyantával kiöntött), mivel vizes környezetre készült. Persze mindez mégsem zárja ki, hogy erről legyen szó.
Sajna nem mindig ilyen egyszerű a dolog, az én problémámnál cseréltek programkapcsolót (1 éven belül) és pár hét múlva megint jelentkezett a szivattyú rángatása. Arra ügyelek, hogy ne tudjon elázni, a fürdő viszonylag száraz és a hiba jelentkezését nem tudom egyelőre semmilyen konkrét jelenséghez, körülményhez kötni (majd talán télen, akkor lesz időm mellette ülni és figyelni).
Mindenesetre jó bogarászást, ha jutottál valamire mindenképp írd meg, mindig lehet tanulni. Régen az ilyen nehéz esetekre "specializáltam" magam, amikor a szervizesek már feladták és cserélni akarták a komplett vezérlést, pedig csak egy pici hiba, akár egy lelazult vezeték tudta a feje tetejére állítani a programot és a gép működését.
Tisztelt Kollégák!

A mai nap volt időm „babrálni” a fent nevezett mosógéppel. Beázási nyomoknak nyoma sincs. Sajnos csalódni kellett ebben a márkában is, mivel úgy van összerakva, hogy 1x szétszeded (ha nem vigyázz az ember) többször nem megy. A csatlakozók kialakítása a vezérlő alaplapjához „bóvli”, annyi kontaktot össze lehet hozni, hogy már nem tudja az ember, mi is volt az eredeti hiba :roll: . Visszatérve, a megszerzett szervizdokumentáció jól jött, mivel Ω-san fel vannak tüntetve a tekercsek fűtőszálak hideg(20C) ellenállásai. A tacho gen értéke a töredéke az előírtnak (68,7Ω→14,3Ω) :( . Most megmértem a mosási ciklusnak a 20-22 percében kezd elveszteni az „uralmát” a vezérlés. Véleményem szerint, ha eleve a fordulatszám érzékelő lenne a baj, akkor már az elején elkezdené a korábban jelzet problémát.
Összegezve, a hiba nem hárult el sajnos. A program logikájára gyanakszok főként, de ehhez a típushoz ezen egység 22.800Ft-ért lehet beszerezni. De mi van, ha tényleg a tacho-gen. idézi elő a hibát, akkor motorcsere lenne?!
Még nem döntöttem el, hogy mit is tegyek... alszom rá egyet.

Üdv.:Kumman
Üdv.:Kumman
Amit leírtál az leginkább melegedéses problémára utal. Egy ideig bírja, de a melegedő alkatrész miatt eltolódnak a munkapontok és labilissá válik a vezérlő áramkör, vagy maga a vezérlő elem. Persze ez lehet egy rejtett kontakthiba is, ami csak bizonyos idejű rázkódás után válik kontaktossá, vagy akár melegedés hatására. :shock: 8)
Jöhet a régi hibakeresés, hajszárító és fagyasztó spray, esetleg kocogtatás. :lol: :lol:
Hello László!

A melegedési gondolatmenetet követve, úgy döntöttem a vezérlő nyákon a „könnyen” cserélhető (tranyo, triak, elko) alkatrészeket kicserélem. Sajnos bontott tacho-generátort nem találtam, amit cserélni még lehetne.
Ha végkép nem megy, felajánlom a gépet bontásra… :(

Üdv.:Kumman
Üdv.:Kumman
Én először csak átforrasztanám és nézném, melegszik-e valamelyik alkatrész a mosás alatt. A motor vezérlő triac-ját meg tudod keresni, még hidegen mérj egy munkapontot a vezérlő lábán (gate) és amikor elkezd idétlenkedni, akkor is mérd meg. Így talán végig tudod keresni, melyik áramköri elem bolondul meg. Szkóppal a tachogenerátort is tudnád figyelni, ha az szórakozik.
Hello László!

A mai nap továbbléptem a Whirlpool AWT2285-ös mosógép javítása terén. Megvettem a főmotor és a kisebb TO-92 tokozású triac-okat. Kicseréltem ezeket, valamint a elkókat, zéner diódát, a tacho körben a szűrőkondit. A hiba továbbra is fenn ál sajnos :? . Az nyákon lévő alkatrészeken túlzott melegedést nem találtam, mértem 35C. Gyanítom, hogy mivel a programkapcsoló u.a. pont környékén veszti el a vezérlést (talán mm pontosan), a programtárcsa alatt lévő „érintkező-sor” lehet a probléma, pedig tisztítottam. Lehet, hogy a tárcsa alatt lévő érintkező sor olyan áramkört indít be ami hibás (nyák hajszálrepedés :?: ). A vezérlés java része smd technikával szerelt alkatrészekből áll, így el lehet szórakozni ezek méréseivel. Áthidaló megoldásként, a rokon mosógépéből kiveszem a vezérlő elektronikát és átteszem a mi gépünkbe és letesztelem. (Egy tálból cseresznyézünk :roll: ).
Ha a másik elektronikával jól üzemel, akkor vennem kell egy vezérlőt valószínüleg.

Üdv.:Kumman
Üdv.:Kumman
Próbáld a programtárcsa alatti érintkezők forrpontjait is átforrasztani, ha hozzáférsz. Az én gépemben már csak programválasztó tárcsa van, ami nem mozog a mosás alatt, mégis idétlenkedik néha a szivattyúval. :(
Sajna ezeket nem javítják, csak cserélik, ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy vannak akik a kiszerelt programkapcsolókat meg tudják javítani és fogsz találni jól működő, bontott programkapcsolót.
Ezt nézted már?
http://bolthely.hu/orczy/
Hello László!
Elektronikát cseréltem.
Még mielőtt kipróbáltam volna a másik elektronikát, megmértem a másik gép AWT2288/3 a tacho hideg ellenállása 55Ω, a mi gépünknek 14,3Ω AWT2285 névre hallgat (szervízdoksijuk szerint 68Ω-nak kellene lenniük :shock: ). Nos, nem tudom, hogy a széria az ellenállás érték eltérése, vagy tényleg probléma lehet a tacho tekercsével annál is. Átszereltem az elektronikát (az Orczy web áruházban AWT2288/3 elektronikát kínálták nekem a 2285-höz), ott ültem a gép mellet és figyeltem. A mosási ciklusnak a végső részén volt 3-4 forgatási ciklus, ahol egyértelműen észre lehetett venni kissé nagyobb indítási fordulatszámot :(. Egyesek szerint az awt motorjaik gagyik, ez igaz lehet. A tachoról megpróbálom lepattintani a műanyag védőburkolatot,( még az elején próbáltam, de nem tudtam igazán leszedni ezt a mü.a. burkolatot, nem akartam letörni) megnézem a mágnes rögzítését.
Egyenlőre ennyi...
Üdv.Kumman
Üdv.:Kumman
Az a néhány kissé nagyobb indítási fordulatszám mennyivel tért el a normálistól és az előző programkapcsolóhoz képest?
A motor gagyiságáról nem tudok mit mondani, az enyém rendben müxik, furcsa, hogy csak a mosási ciklusban rendetlenkedik, máskor nem. Feltételezem, a tachogenerátor hibája a centrifugálásnál is jelentkezne, és öblítés alatt is. A mosási ciklusban lehet valami, mert az én gépem szivattyúmotor rángatózása is csak ott jelentkezett eddig, sehol máshol. A programja lenne instabil??
Hello László!

A fordulatszám, sacc szerint még a kritikus határon belül van, kb.1,5* normál 52rmp(gépkönyv folyamatábrája szerint). Sajna tényleg furcsa :shock: . Feltételezem, hogy a program hibája okozhatja, de csak nem hagy nyugodni a tacho-n mért érték :!: . A memória tartalmat megpróbálom megszerezni és beíratom. A tacho-hoz is félve merek hozzányúlni, mert a műanyag alkatrészek rögzítő elemein az anyagfáradás (rövid életre tervezett élettartam) jelei látható. Apropó, a rokonomnak a gombokat tartó „szerelőlap horganyzott lemeze” ajtó felöli része erőteljesen rozsdásodik. A két mosógép élettartalma közel ua. Érdekes nem :roll:

Üdv.:Kumman
Üdv.:Kumman
Ez inkább szomorú, mint érdekes. :( :(
A memóriát nem tudod kiolvastatni? Amikor a programkapcsolót cserélték, üres programkapcsolót hoztak és itt töltötték fel. Pár perc volt az egész.
A családban több Whirlpool mosógép volt, átlag 5 év élettartammal. :evil:
Tisztelt Kollégák!

Elnézést, hogy csak most írok a témában említett mosógép életéről.

Amihez hozzányúltam azok a következők:
A motor forgórészén lévő tacho generátor szerves részét képező mágnest és műanyag gyűrűt leragasztottam.
Valamint, biztos ami biztos alapon, a programkapcsoló alatt lévő fésűs érintkezőket megtisztítottam. Ezek után jött a próbamosás és jónak bizonyult. A mai napig is használjuk és már több mosáson van túl a készülék. Csak el ne kiabáljam :) .
Köszönöm mindenkinek aki e témához hozzáírt :wink: .
Remélem tudtam segíteni ezzel a jövőben ehhez hasonló hibával előforduló eset orvoslását.

Üdv.:Kumman
Üdv.:Kumman
38 hozzászólás Oldal: 1 / 3

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég