Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Festékszórót szeretnék vásárolni. A TV-ben megy egy hirdetés a Topshopban. Valami hasonlóra gondolok. Van valakinek tapasztalata róla? Köszönöm a segítségeteket.
Üdv!

Nem kívánom minősíteni a TV shop-ot, vagy a hozzá hasonlókat, talán csak annyit, kinek a pap, kinek a papné... :D Biztosan nagyon jó, én azért másban bízok.
Egyébiránt amit keress, azt összefoglalónéven HVLP (High Volume Low Pressure) rendszerű festékszóró pisztoly(ok)nak nevezik, amelyek aránylag alacsony nyomáson és nagy teljesítménnyel dolgoznak. Eleddig a trend a nagy nyomással dolgozó pisztolyok voltak, nagy nyomással porlasztva egyenletes felület volt elérhető, viszont az anyag előtt kellett indítani, és utána befejezni, így sok volt a veszteség a szép felület ellenére.
A HVLP már 3 bár nyomásnál teljesen rendben dolgoznak, az alcsony nyomás okán kevés a veszteség. Állítható a festék-levegő arány, így a teríthető csík szélessége is.
Felidézve, ha emlékeim nem csalnak, anno jóanyáméknál is dolgoztak hasonló módon a szobafestők, poszívó-fújós megoldással, csak azt akkoron a klasszikus hajlakkszóró elven működött, és elég szépen lehetett dolgozni vele, annak ellenére, hogy a levegőáramot én kezeltem :D :D .
Ezek a pisztolyok, most hadd ne említsek márkát, annyira nem vagyok benne, aránylag még elérhető áron, 10-12 eFt-tól elérhetők, és ha egyszeri befektetés is, gyakorlatilag elég jól lehet velük dolgozni. Egyáltalán mire lenne használva, mert azért az is szempont lenne.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Nem tudom mit árulnak a topshopban, elvből nem nézem. A HVLP pisztolyokhoz kompresszor kell, ilyen van? Lehet hülye kérdés, de tényleg nem tudom mit hirdetnek a TS-ban. :D
Dolgoztam Jmedvegy barátom által javasolt, de mini kivitelű pisztollyal, nagyon szépen dolgozott, pedig noname másolat volt. Viszont még ez is eléggé megizzasztotta a kompresszort, a végén már köpködte a vizet. Nagyobb volumenű munkához vízleválasztó is szükséges meg egy nagyobb tartályú kompresszor.
Megnéztem végül miről is van szó. Ilyen rendszerűt már láttam nevesebb gyártók termékei közt is, de nem túl elterjedtek.
Egy kis olvasni való:
http://www.ezermester.hu/articles/article.php?getarticle=1365
http://www.bosch-do-it.hu/boptocs2-hu/Bark%C3%A1cs/Szersz%C3%A1mok/HU/hu/hw/Fest%C3%A9ksz%C3%B3r%C3%B3%20rendszerek/105727/index.htm
http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__barkacsolas__922677-bevalt-a-paint-zoom-festekszoro

A márkás társa jóval drágább, kérdés mennyi időre, vagy munkára kell:
http://www.ebolt.hu/category3687.html?PPP=20&OrderBy=Price
Köszönöm a válaszokat. A felhasználás hobbi szintű lenne. Kerítés, székek, padok. Vagyis lazur, zománc festék felhasználására kellene. A Bosch festékszóróit én is láttam. Valószínű azok az igaziak.
Tavaj megvásároltam a telesohpos festékszorot nagyon megvagyok elégedve vele.Azt tudja amit igérnek egy nagyon jó a motorja bírja a hosszú munkákat.
A festék vizkozitására érzékeny ,könnyen tisztántarható.
Üdv Ezermesterek!

A minap vettem egy 24l-es 110l/perc kapacitású kompresszort, és (bár csak tömlőre és kerékfújatóra volt szükségem) egy "sűrített levegős szerszámkészletet", mivel így olcsóbban jutottam hozzá, mintha külön megveszem eme két terméket.
Ez a készlet tartalmaz festékszóró pisztolyt is. Felmerült bennem, hogy a melléképületem oldalfalait evvel fújjam le (lazúrral).

Kérdésem az volna, hogy egy ekkora kompresszorral lehet-e/érdemes-e nekiállni kb 30 m2 deszkafalazat lefestéséhez?
Ha igen, hogyan kell beállítani a pisztolyt? Van erre valami "előírás", vagy próbálgatás útján megy a beállítás? A kompresszort mekkora kimeneti nyomásra kell állítani? Visszább kell egyáltalán venni a 8 Bar-ról?
Üdv!
Tapasztalataim:
Lazúrt fújva nagyon pocsékolós, rengeteg mellé megy köd formájában, jobban jársz ecsettel, bár nem annyira haladós. Feltűnően sokat kellett utántöltenem a festékből és nem haladtam ennek megfelelő tempóban. Volt ahol ennek ellenére kompresszorral festettem, mert a minőség fontosabb volt a takarékosságnál, de a szaletli tetejének festésénél már csak a fa mély repedéseit, illesztési hézagait fújtam ki kicsi javító pisztollyal (nem olyan naggyal, amit a készletbe kaptál).
Lehet ekkora kompresszorral is festeni, de elképzelhető, hogy időnként folyamatosan fog járni a kompresszor. Nekem 6 literes a tartálya, ezzel is tudtam festeni.
A pisztoly dobozán elvileg kell lennie ajánlott maximális nyomásnak, de ha nincs próbáld 4 (max. 6) bar nyomással. Elvileg a pisztolyon kell lennie levegőmennyiség és festékmennyiség szabályozónak. Ha mégis szórás mellett döntesz lehetőleg ne nagy levegőárammal fújjál, mert jó része elmegy mellette. Persze ez függ attól is, mekkora fúvókája van a festékszóródnak, lehet ömleni fog belőle a vékony lazúr, akkor vedd vissza a festékmennyiség szabályozót.
A készletbe adott festékszóró csak favágó munkákra alkalmas, sokat ne várj tőle.
Igen, van a pisztolyon levegő- és festékmennyiség szabályzó. Az elején szerepel egy szám (1,5), gondolom ez jelentené a fúvóka átmérőjét. Ez vastagnak számít?
Magán a dobozon mindössze a készlet tartalmát írták ki 6 nyelven, de azt kétszer is! :) Benne meg pláne nincs semmiféle leírás, urambocsá' használati útmutató. :P
Na de végülis nem esek kétségbe, ha nem lehet vele "normálisan" festeni, hiszen ez számomra (jelenleg legalábbis) csak járulékos kiegészítő.

Köszönöm, hogy megosztottad velem tapasztalataidat! :)
Igen, a 1,5 a fúvókaátmérőt jelöli mm-ben. Nem lebeszélni akartalak, nekem ez a tapasztalatom, de próbáld ki, hátha neked jobban működik függőleges felületen. A festék és levegőmennyiség szabályzással elvileg beállítható egy optimális szóráskép.
A lazúr ajánlását is nézd meg, van amelyiknél nem ajánlják a levegős festékszórást.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég