Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv Mindenki!
A felől érdeklődöm a tapasztaltabbaktól, hogy hogyan lehet vízköteleníteni az olasz bojlereket?
Nekem Hajdu bojlerem van, azon már 2-szer megcsináltam, semmi probléma nem volt, viszont most egyik ismerősöm kért meg, hogy tisztítsam ki. Megnéztem viszont ennek az alján a fedél alatt, nincsenek alaplapfelfogató csavarok. A hőfokszabályzó egy nagy, anyával van felfogatva, azt meg nem mertem lecsavarni. Más lehetőséget nem láttam.
Előre is köszönöm a segítő válaszokat.
lapro1
Üdv !
Látom már 2x is beírtál, de sajna nincs jó tippem mert én is csak magyar bojlert tisztítottam. Talán ha mellékelnél képeket és konkrét típust akkor talán használható ötletek is lennének. A fűtőbetétet nem lehet valahogy kiszerelni ? Ott azért valami nagyobb lyuknak kellene lenni szerintem.
Hello!
Jaja, ugy gondoltam, hogy az elektronikánál nem tudják annyira...
Biztam benne, itt inkább ide passzol :)
Képet jelenleg nem tudok küldeni, de az a gond, hogy nincs rajta nagyobb lyuk. Körülbelül akkora az alaplap, mint a magyar bojleren, csak nem csavarokkal van felfogatva, hanem mintha be lenne hegesztve, és középen van egy nagy csavar, kb 30-as, az fogja sztem a fűtőbetétet..., mert az alatt van a hőfokszabályzó. Ha tudok képet küldeni fogok.
Köszi a segítséget :)
Típust, márkát is küldjél.
Sziasztok!
Tegnap szedtem szét egy ilyen olasz csodát. A termosztátot csak egyszerűen le kell húzni a sarukról, nincs külön csavaros rögzítése. Miután lehúztad, a 8-as rögzítő anyát kell lecsavarni. Ja természetesen a bojler már üres... Miután lejött a rögzítő csavar, az általa szorított fémlemez is lejön. Ezek után valamilyen műanyag szerszám nyelét odaszorítva a lemez aljához, végzel néhány kalapácsütést, és előbb-utóbb az alaplemez megbillen. Tulajdonképp a víz súlya préseli oda a bojler aljához a kúpos gumis alaplapot. Miután megbillent, már ki tudod játszani valahogy, és indulhat a tisztítás:)
Üdv!

Gomes
Köszönöm szépen a választ, így már neki merek rugaszkodni a dolognak.
Tisztelt Fórumtársak!

Órákig kutattam 8 éves, soha nem tisztított olasz Elnett ENSH 50 villanybojlerem karbantartási/tisztítási leírása iránt, de semmit nem találtam ezen az egy fórumon kívül. Remélem, tudtok segíteni nekem.

A lényeg, hogy a bojler tisztítása elkerülhetetlenné vált, mert a házi vízműből sok iszap került bele. Elkezdtem szétszedni, a termosztátig sikerült szétszedni (az már kint van), de itt megakadtam, mert egyrészt egy szürke műanyag, leszedhetetlen palást van a bojler alján, másrészt pedig egy 55-ös kulccsal lehet csak lecsavarni az egyetlen "anyát", de eddig nem találtunk olyan szerszámot, amivel meg lehetne fogni, így az 55-ös villáskulcs beszerzése folyamatban van.

A kérdésem, hogy hogyan haladjak tovább? Lecsavarjam a képen látható 55-ös anyát? Utána hogyan tudom kiszedni és kicserélni a fűtőbetétet és az anódot, továbbá hogyan férek hozzá a bojler belsejéhez, hogy kitisztítsam az iszaptól? Tehát hogyan tudom leszedni a bojler alsó fém palástját?

Itt feljebb olvastam egy hozzászólást erről, de abban 8-as csavart emlegetnek a termosztát kiszedése után. Nekem semmiféle 8-as csavarom nincs.

Aki szedett már szét ilyen bojlert, az kérem, segítsen nekem! Köszönöm szépen előre is! Képek az alábbi linken láthatók:
https://goo.gl/photos/4dbFzGt6Zg7PR5iN9

Péter
Üdv!
Nem akarlak elkeseríteni, de "hivatalosan" csak a hőfokszabályozó cserélhető, maga a bojler olyan "olcsó", hogy vegyél újat. :evil:
https://www.youtube.com/watch?v=fu_FD7gqSWY

Hosszú keresgéléssel találtam fűtőbetétet hozzá, meg hőfokszabályozót a Heilmann-nál, oszt kalap, kabát.

Mivel ember rakta össze, szét is tudja szerelni. Szerintem kár venni 50-es kulcsot, ha tudsz szerezni egy méretes franciakulcsot kölcsönbe. Arra készülj fel, hogy ha nagyon sok a trutyi az aljában, nehéz lesz kicsavarni a fűtőszálat. Jobb ötletem nincs, mint slagot beledugni a bojlerbe és addig mosni, amíg kosz jön ki belőle.

Ha szükség lenne alkatrészre:
http://heilmann.hu/spd/3010-c/Olasz-futobetet-5-4-menetes-1200-W-eredeti-gyari-k
Kedves Laci!

Köszönöm a válaszod és hogy próbáltál segíteni!

A használati utasítása is utal rá, hogy az anód és a fűtőbetét cserélhető, illetve a Praktikerben is kapható hozzá tömítés, anód és fűtőbetét, valahogy tehát biztosan szét lehet szedni.

Az 55-ös kulcsot egyelőre kölcsön kérjük, tehát én sem akarom megvenni, de ha szét tudom szedni, akkor a jövőbeli tisztításhoz szerintem érdemes lesz vennem egyet.

Az ajánlott videóval én is találkoztam már, köszönöm, de ez sajnos nem mutatja meg, hogyan lehet szétszedni, a műanyag palástot feszegetni meg nem akarom jobban, mert vagy ragasztva van, vagy a bojlerbe is benyúlik.

Ha sikerül kicsavarni az 55-ös anyát, akkor utána fellazul az alsó lemez? Vagy hogy lehet szétszedni, hogy hozzáférjek az aljához? Te szereltél már ilyet? Hihetetlen, hogy Hajdú bojlerrel tele a net, de erről az olaszról SEMMI nincs fent!!! Még idegen nyelven találtam semmit!

Köszönöm!
Üdv!

A videót csak azért raktam fel, mert ott közlik, nem javítható, cseréld le.
Nem hiszem, hogy a műanyag lemezt le kell szedned, szerintem alatta is csak a vaslemezt, a bojler tartályát találnád. Itt az egyetlen karbantartási módszer, leszereled a fűtőtestet a csavarral, kimosod a bojlert, majd vissza. Ez egy használd és dobd el termék. :(
Nem csináltam még ilyet, de a képek és a neten talált (nem talált) infók alapján gyanítom.
Valamennyire lehet trutyitalanítani ha üzemi helyzetében a meleg oldalon nyomod be a vizet szakaszosan és a hideg oldalon hagyod szabad kifolyással távozni. Sok választásod nincs vagy kicsavarod azt a csavart és ott picivel nagyobb lyuk lesz amin keresztül kipucolod vagy marad az ami van. Nem kizárt hogy makacskodni fog a menet, ezért lehetőleg ne villáskulcsot használj mert le fogja sarkalni a csavart. A megindítása is elképzelhető hogy csak úgy fog menni ha leveszed a bojlert és stabilan rögzíted egy masszív munkalaphoz asztalhoz. pL spaniferekkel átkötöd. Csőkulcs vascsőből akár házi kovácsolással is készíthető, igaz előtte kell csinálni belső hatszög mintát.
Tisztelt Fórumtársak, Látogatók!

Megvan, hogyan lehet kitisztítani az olasz bojlert. Nekem sikerült és ideírom másoknak is, hátha segít. Pontosan ugyanúgy szét lehet szedni, mint bármilyen más bojlert. A lényeg, hogy az alábbi képeken ismertetett szintig könnyen el lehet jutni, ez nem bonyolult:
https://photos.google.com/share/AF1QipN ... pfMEVVUHNn

Ide úgy lehet eljutni, hogy a palástot leszeded (két csavar tartja), utána széthúzod az elektromost csatlakozásokat, felírva vagy lefényképezve hogy mit honnan húztál ki (persze semmi nem lehet áram alatt). A termosztát ezután simán kihúzható belőle, és ekkor tárul eléd az a kép, amit a fenti albumban látsz.

Azt az anyának látszó valamit kell kicsavarni. Én rengeteget küzdöttem vele, hogy ilyen-olyan kulccsal szétszedjem, még vásároltam is hozzá, de azzal sem tudtam, mert nagyon rossz a hozzáférés. A lényeg, hogy kell hozzá egy 55-ös csőkulcs, ez nem kerülhető meg. Budapesten alsó hangon 8 ezer forintért találtam 55-ös csőkulcsot, ezért a nyugdíjas édesanyámat megkértem, hogy ingyen utazzon le Győrbe vonattal 3500 forintért megvenni az alábbi csőkulcsot:
http://citybike.hu/spd/5449BUZ/Csokulcs ... z-BUZZETTI
A bolt Győrszabadhegy vasútállomáshoz nagyon közel van, gyalogosan is könnyen megközelíthető.

Ezzel a csőkulccsal - és jelentős fizikai erővel!, célszerű a földön, fektetve végezni - szokásosan, az óramutató járásával ellentétesen csavarva kitekerhető az anódbetét a bojlerből, ez után a bojler a szokásos módon kitisztítható, igaz, erre csak ez az 55-ös lyuk áll rendelkezésre. De ez bőven elég.

A bojler hőfokmérőjére figyelni kell a feszítés közben, hogy nehogy úgy forgasd a bojlert, hogy az legyen legalul, mert akkor a mérő bereped vagy megsérül. Sőt, a falról történő leszerelés előtt mindenképpen ki kell engedni a bojlerből a vizet a flexibilis bekötőcsövein át, tehát azokat nem a bojler felőli végén kell leszerelni, hanem a másik végén, ami a falba megy. Lavór legyen alatta. Először nagyon sok jön ki, de utána is hagyni célszerű még órákig, mert még ki fog belőle csöpögni két lavórnyi víz, amivel a bojler könnyebbé válik, amikor le kell szerelni.

Ha kimostad a bojlert belülről, döntésed szerint tehetsz bele új anódot, de ha jó még a régi, akkor visszateheted azt is. A tömítőgyűrűt azonban minden szétszedés után célszerű kicserélni, én pár száz forintért a Betrol Kft.-nél vettem többet is, Budapest XI. kerületében (a régi gyűrűt vidd magaddal mintának!):
http://www.betrolkft.hu/bojler-alkatres ... olasz.html

Amikor újra összeszereled, az 55-ös anyát célszerű nagyon meghúzni. Miután a bojlert összeszerelted, készen vagy és újra működni fog.

Remélem, ezzel a részletes leírással sok amatőr barkácsoló társamnak segítettem, mivel én anno semmilyen leírást nem találtam az olasz bojlerek szétszedéséről. Egyáltalán nem kell eldobni, nekem 9 éve megvolt már tisztítás nélkül is, és teljesen jó állapotban találtam a belsejét, amikor végre szétszedtem. Szétszedhető, kitisztítható és sokáig használható utána is.

Sok sikert kívánok mindenkinek!

Esetleges kérdésekre szívesen válaszolok.

Üdv.: Péter
Küzdök egy Idropi nevű olasz bojler kibontásával. Az áramtalanítás megvolt. A víz még benne van,mert a biztonsági szelepen nincs semmi megnyitási lehetőség. Nincs is ötletem, hogyan jön ki a víz, hacsak nem azon a 35 mm-es lyukon, ami majd feltárul, ha megkapom a megrendelt célszerszámot hozzá. Az is kétséges, hogy egy ilyen szűk nyíláson az fűtőszálat és az anódot hogyan fogom kivarázsolni. Csatolok képeket, hátha valaki felismeri, és tanácsot tud adni. Előre is köszönöm szépen.

Csatolmányok

Nem oly nagy varázslat ez, a fűtőbetét ki fog férni ha kicsavarod azt a hatalmas csavart ami nem lesz egyszerű csőkulcs nélkül. Ha nagyon tele van vízkővel akkor azért némi mocorogtatás kell neki :)
Ha lekapod a hideg bekötésről a csepegőt akkor ott szépen ki is jön a víz, főleg ha a meleg vízcsapot is megnyitod hogy tudjon levegőt szívni.
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég