Szerző:
petyesz » szomb. okt. 07, 2017 2:36 am
Tisztelt Fórumtársak, Látogatók!
Megvan, hogyan lehet kitisztítani az olasz bojlert. Nekem sikerült és ideírom másoknak is, hátha segít. Pontosan ugyanúgy szét lehet szedni, mint bármilyen más bojlert. A lényeg, hogy az alábbi képeken ismertetett szintig könnyen el lehet jutni, ez nem bonyolult:
https://photos.google.com/share/AF1QipN ... pfMEVVUHNnIde úgy lehet eljutni, hogy a palástot leszeded (két csavar tartja), utána széthúzod az elektromost csatlakozásokat, felírva vagy lefényképezve hogy mit honnan húztál ki (persze semmi nem lehet áram alatt). A termosztát ezután simán kihúzható belőle, és ekkor tárul eléd az a kép, amit a fenti albumban látsz.
Azt az anyának látszó valamit kell kicsavarni. Én rengeteget küzdöttem vele, hogy ilyen-olyan kulccsal szétszedjem, még vásároltam is hozzá, de azzal sem tudtam, mert nagyon rossz a hozzáférés. A lényeg, hogy kell hozzá egy 55-ös csőkulcs, ez nem kerülhető meg. Budapesten alsó hangon 8 ezer forintért találtam 55-ös csőkulcsot, ezért a nyugdíjas édesanyámat megkértem, hogy ingyen utazzon le Győrbe vonattal 3500 forintért megvenni az alábbi csőkulcsot:
http://citybike.hu/spd/5449BUZ/Csokulcs ... z-BUZZETTIA bolt Győrszabadhegy vasútállomáshoz nagyon közel van, gyalogosan is könnyen megközelíthető.
Ezzel a csőkulccsal - és jelentős fizikai erővel!, célszerű a földön, fektetve végezni - szokásosan, az óramutató járásával ellentétesen csavarva kitekerhető az anódbetét a bojlerből, ez után a bojler a szokásos módon kitisztítható, igaz, erre csak ez az 55-ös lyuk áll rendelkezésre. De ez bőven elég.
A bojler hőfokmérőjére figyelni kell a feszítés közben, hogy nehogy úgy forgasd a bojlert, hogy az legyen legalul, mert akkor a mérő bereped vagy megsérül. Sőt, a falról történő leszerelés előtt mindenképpen ki kell engedni a bojlerből a vizet a flexibilis bekötőcsövein át, tehát azokat nem a bojler felőli végén kell leszerelni, hanem a másik végén, ami a falba megy. Lavór legyen alatta. Először nagyon sok jön ki, de utána is hagyni célszerű még órákig, mert még ki fog belőle csöpögni két lavórnyi víz, amivel a bojler könnyebbé válik, amikor le kell szerelni.
Ha kimostad a bojlert belülről, döntésed szerint tehetsz bele új anódot, de ha jó még a régi, akkor visszateheted azt is. A tömítőgyűrűt azonban minden szétszedés után célszerű kicserélni, én pár száz forintért a Betrol Kft.-nél vettem többet is, Budapest XI. kerületében (a régi gyűrűt vidd magaddal mintának!):
http://www.betrolkft.hu/bojler-alkatres ... olasz.htmlAmikor újra összeszereled, az 55-ös anyát célszerű nagyon meghúzni. Miután a bojlert összeszerelted, készen vagy és újra működni fog.
Remélem, ezzel a részletes leírással sok amatőr barkácsoló társamnak segítettem, mivel én anno semmilyen leírást nem találtam az olasz bojlerek szétszedéséről. Egyáltalán nem kell eldobni, nekem 9 éve megvolt már tisztítás nélkül is, és teljesen jó állapotban találtam a belsejét, amikor végre szétszedtem. Szétszedhető, kitisztítható és sokáig használható utána is.
Sok sikert kívánok mindenkinek!
Esetleges kérdésekre szívesen válaszolok.
Üdv.: Péter