Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy egy mosogatógépet hideg vagy meleg vízre érdemes bekötni? Végzett már valaki erre kalkuláciot?
Amit tudni lehet: a meleg víz max 60C-os lehet a leírás szerint. És távfűtés van nálam.
Köszönöm!
Szia Markov!
Sima hidegvizes mosógépet nem tartom ajánlatosnak melegvízre kötni a következők miatt:
- Nem szabályozható a víz hőfoka. A melegvízre felkészített mosógépek bekeverik a szükséges hőfokú vizet, így nem fordulhat elő, hogy 40 fokos mosásnál 60 C fokos víz zúdul a kényes ruhára.
- a mosáson kívül pazarlás és szükségtelen az öblítést is melegvízzel végezni, itt már veszteség keletkezik a melegvíz magasabb ára miatt.
- a mágnesszelepek és a csövek nem biztos, hogy hosszú távon is elviselik a meleg vizet (ez persze függ a bevezetendő víz hőfokától is). A melegvizes mosógépeknek külön hideg és melegvizes rendszerük van (mágnesszelep, vízcsövek).
Ez akkor lenne kivitelezhető, ha csak előmelegített 30-40 C fokos vízzel tudnád a mosógépet táplálni, a különbözetet a gép fűtené fel. Így csökken a mosási idő - ami nem minden esetben kedvező - és az energiafelhasználása. Ehhez valamilyen hőfokszabályozós keverőszelepre lenne szükség. Sokan próbálkoztak ezzel, de a tapasztalatok azt mutatták, csak alacsony hőfokú melegvízzel, inkább langyos vízzel - amit például napkollektorral állítottak elő -, érte meg.
A hálózati melegvizet egy az egyben ráengedni semmiképp nem javaslom, vagy ülhetsz a gép mellett, cserélgetve a befolyócsövet a hideg és meleg vízcsap között.
Szia!
Köszi a választ. Fontos hangsúlyoznom, hogy mosogatógépről van szó (tehát nem mosógép!).
Amit tudok, hogy a kiskönyv azt írja, hogy hideg vagy meleg vÍzzel is be lehet kötni (vagy egyik, vagy másik). A meleg víz nem lehet melegebb, mint 60C. Ez nem is gond, mert nálunk 56C-os a melegvíz, épp nemrég szavaztunk róla...

Vannak mindenféle mosogatási programok. Nem tudom, hogy mindegyik 60C-osra melegíti-e fel a vízet. Amennyiben igen, gondolom az jó lenne, mert akkor csak kb 4C-ot kéne melegíteni a vízen. Viszont mondjuk 40C-os vízet nem nagyon tud csinálni a gép, feltételezem. :D

Egyébként már be lett kötve hideggel, amikor most elkezdtem agyalni, hogy hátha ez hiba volt.

Köszi
M
Bocsi, tényleg mosogatógép. :oops:
Akkor viszont nem lehet gond, a 40 fokos mosogatás energiatakarékos program, kevésbé szennyezett edényekhez. Itt nem lehet probléma a magasabb vízhőfok, max. nem kell ráfűtenie, az edények nem gyűrődnek meg.
Nincs a közelben melegvíz vételi lehetőség? Túl hosszú csővel nem érdemes bekötni, amire odaér a melegvíz, már lassan le is áll vízvétel.
A kalkulációt te is el tudod végezni, pár ezer forintért már lehet kapni fogyasztásmérő kütyüt, amivel megméred a leggyakrabban használt mosogatási program teljesítményfelvételét. Ezt ismételd meg hideg vízzel is - ha lehet ilyet vele -, a kettő közötti különbségből megkapod mekkora teljesítmény kell a víz felfűtéséhez. A vízfogyasztást a műszaki adataiban megtalálod, vagy leméred a vízórával, utána már csak osztani, szorozni kell. 8)
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=1114014&pid=125333
Örömmel jelentem, hogy elvégeztem a számítást, íme itt jönnek a részletek!
Javítson ki bárki, ha valami lényegi hiba csúszott a dologba!

Áram egységára: 21,03 Ft/kWh = 0.005833 Ft/KJ
Víz fajhője: 4183,232 J/(kgK) 20 °C-on = 4.2KJ/kgK
Fogyasztás: 10l/mosogatás -> 10kg

Feltételezés:
  • A hideg víz 15°C-os
  • 15°C-ról kell felfűteni a vizet, dT = 45K

Egy mosogatás

Felfűtés ára villannyal:
10kg*45K*4,2KJ/kgK*0.005833 Ft/KJ = 11,025 Ft
És ehhez még persze hozzájön a hidegvíz ára.

Meleg víz használata esetén:
Épületrész melegvíz készítési célú hődíja (távfűtés, Budapest 3. kerület):
3.069,00 Ft/GJ = 0.003069 Ft/KJ
10kg*45K*4,2KJ/kgK*0.005833 Ft/KJ = 5,8 Ft
Sőt kicsit több, mert télen pl. kint most -5C-ról kell felfűteni...

Mindkettő elég alacsony szám. Létezik, hogy egy mosogatás a mosogatógéppel energiafogyasztás szempontjából csak ennyibe kerülnek?
Mert persze ott van még a tabletta, egyebek, maga a gép... :D
Mindig ezzel érvelnek, hogy a mosogatógép, ha megfelelően használják, kevesebb vizet és áramot fogyaszt, mint a folyóvizes mosogatás. Hihetetlennek tűnik, de a mosogatógép tényleg kevés vízzel dolgozik, nem szabad a mosógépből kiindulni (mint ahogy nekem sikerült a kérdésedre válaszolnom), vagy ahhoz hasonlítani.
Remélem jól számoltál, annak nem néztem utána. :wink:
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég