Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv Mindenkinek!

Valaki megtudja mondani nekem, hogy ami van a fent említett gépben röpsúlyos vacak, az pontosan mi célt szolgál? Annyi az értelme, hogy a rugó tudja húzni a pillangószelep karját? Előre is köszönöm.

U.i.: Ha valakinek van hozzá alkatrésze, kérem írjon!
Üdv!
Ha jó adatokat adtál, akkor ezen a gépen Centura 55 TLX Techna motor van, amit nem ismerek, ezért csak feltételezem, hogy az a röpsúlyos vacak ott fent (a motoron) a fordulatszám-szabályozó lesz. Ez biztosítja a motor egyenletes fordulatszámát a különböző terhelési viszonyok között. Érthető módon, ha csak egy állandó gázállás mellett használnánk a gépet, akkor laza talajon szaladna a gép, kötött talajon meg lelassulna, vagy lefulladna. Ennek a röpsúlyos vacaknak ez a feladata, helyettünk szabályozza a gázt, nem teljesen jó, de jól érthető hasonlat: mint a gépkocsiknál a tempomat.

Ennek ékes példája volt a kétütemű kapagép, amin a hűtőlevegő sebességét érzékelő fordulatszám-szabályozó volt, ami nem ért túl sokat. A talajtól függően hol elszaladt (szó szerint) a gép, hol meg elsüllyedt és lefulladt a motor. Ezután a nyomatékos négyütemű motoros kapagéppel dolgozni maga volt a mennyország.

Ha mégsem erre gondoltál, fényképezd le és rakd fel ide. Alkatrészt szerintem a Robix márkaszervizében kaphatsz hozzá.
Helló! Igen, ugyan arról beszélünk. Lényegében a második kérdésre is megkaptam a választ. Valamiért nem jó ez a vacak, és leállítja a gépet, de ha egy kicsit tartom kézzel, akkor szépen jár. Megpróbálok rugót cserélni, hátha már gyenge, ha ez sem jön be akkor állítok rajta. Állítással kapcsolatban tudsz esetleg valamit írni? Szakszervíz picit drága.... alsó felső reteszékért 1000.-ft-ot akartak kérni.... kicsit sokallom. Üdv, és köszi a segítséget!
Mielőtt rugót cserélsz, nézd meg, nem ugrott-e szét a szabályozó. Ha kiakad a röpsúly, vagy a rugó akkor nem működik rendesen. Ha gyenge lenne a rugó, akkor jóval alacsonyabb fordulaton tartaná a motort, mert hamarabb leszabályozna, viszont ha teljesen kiakadt a rugó vagy törött, akkor elképzelhető, hogy már alapjárati fordulatot is magasnak érez és leszabályoz.
Helló!

Állítottam a dolgon, most már egész jól megy. Viszont hiányzik a szivató pillangószelep visszahúzó kis rugó, így néha bezár magától és elkezd pöfögni meg köhögni meg fulladni :D
Üdv!

Kis segítségre lenne szükségem.

Van egy Robi 156 T (tecumseh centura 50 vagy 55 motor) amin a karbit szeretném beállítani. tudnátok segíteni, hogy mi az ideális beállítás? mennyire tekerjem ki vagy be a csavart?


köszi!

Gábor
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég