Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok
Kutakkal kapcsolatos témákban várunk kérdéseket javaslatokat ötleteket.
Hozzászólás szerkesztéseHozzászólás törléseHozzászólás jelentéseFelhasználó figyelmeztetéseInformációHozzászólás az előzmény idézésévelRe: házi vízellátó
Szerző: bipeti » pén. jún. 17, 2011 7:38 am

Sziasztok,
Új vagyok a fórumon, üdvözlök mindenkit.
A napokban vásároltunk egy házat, amit szeretnénk felújítani és hozzáépíteni. A ház mellett található egy kút, ami fölé szeretnénk építeni. A kútról közel semmit tudok, két alternatíva előtt állok most:
1. Betemetjük a kutat.
2. Megtartjuk a kutat. (A ház alá pince, v. szerelőakna.)

Én a 2. felé húzok nagyon erősen, mert van/lesz kert, aminek az öntözéséhez biztosan tudnánk hasznosítani, amennyiben van elegendő víz a kútban. De ezt nem tudom és ehhez nem is értek, ezért jöttem ide.
Nyilván nem szeretnék fölöslegesen szerelőaknát építeni oda, stb., illetve ha tudnám azt, hogy nem használható, akkor az is meg lenne oldva, hogy hova tegyem a sittet... De hogyan tudnám megállapítani, hogy érdemes-e megtartani a kutat? Feltételezem, valamilyen "próbaszívást" kellene tartani, de van-e erre valamilyen ajánlás, hogy milyen eszközzel, hogyan, meddig?
Azt nem tudom megmondani pontosan, hogy mikor használták utoljára a kutat, az bizonyos, hogy az elmúlt években (min. 5 év) nem használták.
És mivel a témában abszolút kezdő vagyok, még egy kérdés: a fentiek alapján szerintetek kb. mekkora költségekkel tervezzek, ha a fenti "nem ismert" kutat a jelenlegi 0 eszközzel szeretném alkalmassá tenni arra, hogy slaggal locsolni tudjak vele a kertben? (Illetve halkan kérdezem, hogy nagyon bonyolódik/drágul-e, ha öntözőberendezést is szeretnék rákötni?)
Minden segítő infót, útmutatást köszönök!
Üdv.,
bipetiÜdv

Ha teheted tartsd meg azt a kutat mindenképp,mert egy érték. Ha többet elárulsz haogy ásott e vagy fúrt minyen mély miből készült milyen mélyen van a víz többet is tudunk segíteni.
Esetleg képet is tehetnél fel.
Csatlakozom az előttem szólóhoz.A kutat feltétlenül tartsátok meg a mai ínséges időkben.A segítség adásához mindenféle képen több infóra van szükség.
Amiben segítségedre lehetek az a kút tisztítása-ásott kút esetén,öntözéshez tippek,javaslatok-automata locsoló berendezés tervezés,telepítés.
Első lépcsőben-ásott kút esetén-szerezzél egy búvár szivattyút és próbáld meg teljesen kiszívatni a teljes mennyiséget,utána talán meg lehetne állapítani,hogy mi is van az alján és kb milyen mély.A visszatermelt mennyiségből lehetne következtetni a víz hozamra.Locsolásra mindenféle képen jó lesz,de lehet,hogy bevizsgálás után fogyasztásra is,vagy WC ,fürdő vízellátására.Arról nem is beszélve,hogy építkezni sem lehet víz nélkül!Kell a beton keveréshez és az üdítő és görögdinnye hűtésére!
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég