Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni. Hol lehet vásárolni itthon csiszolóhengert?
Kép
Kép
Üdv!

Vanni van, csak az a kérdés mennyire vagy felszerelve, hogy kialakítsd.

Előrebocsátom, mindketőnek van egy kis szépséghibája. Az elsőnél több mint valószínű, hogy a csiszoló hengert is szintén meg kell hozzá venni, és ha elkopik, ugyanazonnal lehet pótolni, és ha kifogy, akkor lehet utána rendelni. Ha egy durvább után kell egy finomabb, és nincs, akkor lehet gondolkodni, hogyan tovább... A másodiknál viszont a befogató tengely 30 mm, ehhez készítettni kell egy adaptert, hogy oszlopos fúróra illeszteni lehessen.
Hát én ugye alapvetően fából indulok ki.
Találtam egy szóbajöhető megoldást, amit magam is szeretnék elkészíteni, bár időhiányában nem fogtam még hozzá. Kicsit macerás, de utána tetszőleges csiszolóvászonnal használható. Megkeresem, és legkésőbb holnap felrakom ide. Elsőkörön faesztergára van adaptálva, de átalakítható oszlopos fúrógépre is, mint ahogy a lenti képen is látható. Pusztán a befogatás módja változik.
Másik megfontolandó, hogy adott felülethez adott sebesség, így adott teljesítmény tartozik. Nagy érintkező felület ->nagy teljesítmény. Ha a sebesség kicsi, vagy az anyag lassan mozog, egyfajta becsíkozódás jön létre a felületen. Erre találták ki az oszcilláló hengercsiszolókat, amik ezt a mellékhatást kiküszöbölik. Ilyen van faesztergálásnál is, itt pusztán az anyag forog, míg a csiszoló anyag áll.
Majd jeletkezem az újabb adalékokkal, addig türelemet kérek.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
köszi!

Nekem főleg azért lenne szükségem egy ilyen csiszolóhengerre, mert eddig kézzel csiszoltam, de nagyon fárasztó.
A marás után az ívek csiszolásához használnám.
pl adott egy ilyen gitártest körbemarás után:
Kép
Üdv!

Hát akkor a mellékelt megoldás.
Alapját két, síkbagyalult egyforma vastag keményfa (bükk, kőris, esetleg tölgy) alkotja, melynek közepébe asztalba fogott R=6 mm gömbmaró segítségével egy nútot kell marni. A két felet a szélein kissé felhigított faragasztóval - de csak ott!! - valamint a beillesztett tengellyel összeragasztjuk. Célszerű méretre vágott menetes szárat használni, mert a későbbiekben csavanyával, ellenanyás kötés révén kellően rögzíthető a tengelyhez. Nem kell megvárni a teljes megkötést, 4-5 óra múlva már kellő szilárdságú a további megmunkáláshoz. Esztergapadon henger kell esztergálni, és az oldalakat a látható kúpos szorításhoz szükséges alakban kiesztergálni. A beszúrás ne történjen meg a tengelyig a sérülések elkerülése miatt. A két felet éles vésővel szét kell választani, a felesleges részeket fűrésszel levágni. A két fél egymáshoz két kisméretű zsanérral nyitható szét. A felületet mindenképpen érdemes parafával, nemez, filc vagy gumicsíkkal fedni. A zsanérral átellenes oldalon rövid, levágott fejű kárpitos szeget érdemes használni, mely a csiszolóvászon elcsúszását és befogatását hivatott biztosítani. A zsanér és a csiszolóvászon helye asztalba fogott felsőmaróval vezető és ütközők között végzett módon lakítható ki. A széleken lévő görbületet pedig egyszerű vésővel lehet kiigazítani.
A rögzítésnél mindenképpen kúpos alátétet kell használni, mert csak így nem repülnek szét a különálló darabok, a zsanér a két fél egybefogatását biztosítja. Oszlopos fúrógépnél, mivel itt általában MK1 vagy MK2 befogatással készülnek, az alsó, asztalba illeszkedő rész is célszerű kúposra alakítani, mert a kúp az oldalirányú terhelést nem képes fogadni, a tokmány kilazul, vagy rosszabb esetben kirepül a befogó patronból. Ezekhez általában a kivételhez jár egy ékformájú illeszték a tokmány leválasztásához, vagy cseréjéhez.

Lehet hogy kicsit tömény, és első olvasatra talán bonyolult, a valóságban 3-4 óra alatt és kellő szerszámozottsággal elkészíthető.

A csiszoláshoz némi adalék. A Pattantyús könyv alapján a csiszolási teljesítményszükséglet 6kW/m 4 m/min előtolási sebességet alapul véve (hengercsiszolóra vonatkoztatva), amiből a képet látva 450-550W teljesítménnyel már lehet valamit kezdeni. Ennél kisebb sebességgel nő a becsíkozódás lehetősége, persze a teljesítmény igény is csökken.

Ha szükséges, ezt a tervet el tudom küldeni, ha kapok egy email-t, lévén Sketchupban került megrajzolásra, ott át szerkeszthető, módosítható. Ez a kivitel 8 cm szélességű csiszolószalaghoz készült.

A felmerült esetleges kérdésekre szívesen válaszolok. 1 év múlva. :D :D :D

Addig is minden kedves fórumozónak, beleértve a moderátorokat és a az admin-t is:

NAGYON BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!!!

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Tiszteletem!

280db csiszoló vászon eladó olcsón!
Áron alul , vállalkozásból maradt!
2méretben!
50*2500-as és 200*2000-es, 40-es szemcse.

Érdeklődni itt vagy emailben: soforszolgalat@citromail.hu
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 63 vendég

cron