Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok,jó napot mindenkinek!
Valaki tudna nekem segíteni?
Cirkulára milyen lapot vegyek kemény és galyfa vágásra?
A gép einhell 1500w-os,a lap méret 250x30x2.4 mm-es
Köszöném ha valaki tudna segíteni!
Üdv!

Hát nem is tudom honnan kezdjem.
Mindenképpen keményfémbetéstes lapot javasolnék. Hogy váltott vagy egyenes fogazással, fogszámot tekitve akár már a 24 fogas is megfelelő.
Ezek már eleve egy fogásmélység-határoló fogazással készülnek, tehát nagyot "harapni" igazándiból nem képes.
Ami azonban aggályos.
A lap vágásmélységét az alkalmazott csapágy, csapágyház és az asztallap vastagsága befolyásolja. Jó esetben az átvágható vastagság megközelítőleg 75 mm, jobb esetben a 90mm is elképzelhető. Ha a belső elrendezés megengedi, felrakható nagyobb átmérőjű lap is, pl. 315 mm-es, azonban hogy a vágás megfelelő legyen, a motor teljesítményének is ezzel arányban kell állnia. Az említett 1,5 kw, még megfelelne, de ennek határán kell dolgoznia a gépnek. Ne feledjük, nagyobb erőkaron kell dolgozni!
A 2,4 vastgaság a gyakorlatban megközelítőleg 3 mm vágás-szélességgel számolható, így a vágásnál jelentős fűrészpor is keltkezik, ami - ha nincs rá megoldás, főleg télvízidején a füstölőket leszámítva - szintén veszteség, kazánban, kályhában nehezen, csak nagy füttel és üggyel-bajjal égethető el.
Másodrészt, nincs pontos típus megjelölés, de ha az alkalmazott motor kefés, akkor máris feledhető a hosszútávú működtetés. A kefés motorok alapvetően rövid távon, nagy teljesítménnyel dolgoznak. Ezt csak az aszinkron motor képes megfelelően kiszolgálni.

Összefoglalva: Csak vékony ágakat, szigorúan egyes kialakításúakat leszel képes átvágni. A görbe vagy íves kialkításúaknál "szambázhatsz", hogy illeszd a fűrész fogai elé. A keményfa jelentősebb ellenállást fejt ki, nagyobb lappal a motor túlmelegedését kockáztatod, illetve hosszútávon kefés motorral nem tudsz folyamatos munkavégzést végezni, azaz 4m3 fa felvágásá akár napokat is igénybevehet.
Egy azonos vagy egy kicsivel kisebb teljesítményű, 400-as szalagfűrész sokkal gazdaságosabb, és hatékonyabb.
Ha nincs más, hiszen szegény ember is csak vízzel főz, elképzelhető megoldásként, azonban a fenti hátrányokkal lehet számolni.

Ha nem is mindent, de remélem a lényeget sikerült megvilágítanom.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Sziasztok! Régen jártam már a fórumon, de most segítséget szeretnék kérni. Körfűrészlapot kell cserélnem a fűrészgépemen, de sajnos a rajta lévő és a cserélendő lapoknak nem azonos a lyukátmérője.
Kérdésem az, hogy szerintetek létezik-e olyan illesztőgyűrű, amivel a mostani 30 mm-es tengelyre rá tudom tenni az új 32 mm átmérőjű fűrészlapot. Ez gyakorlatilag egy 1 mm vastag (átmérőbe) és 2-2,5 mm széles gyűrűt jelent. Mivel elég nagy (450x32x2,4) fűrészlapról van szó, jó lenne a pontos illeszkedés.
Minden segítséget előre is köszönök
Egy esztergályos 5 perc alatt megoldja a a problémát szerintem.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég