Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
18 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Tisztelt Mindenki!
Adott egy Whirpool AWT2287/3-800 mosógép programkapcsolója és a hozzá való villanymotor (gépből kibontva). Elvileg mindegyik működőképes, viszont szeretném hasznosítani. Valamilyen barkácsgép meghajtáshoz "jó lehet" címszóval. Elsődlegesen a centrifuga funkció 2 fordulatszámára lenne szükségem, de elakadtam a programkapcsolóval. Valami blokkolja az egészet és nem tudom forgásra bírni a motort.
Amennyiben Valakinek lenne ötlete, hogy az adott tipus programkapcsolójának mely érintkezőit, hogyan kellene kötni ahhoz, hogy a centrifuga funkció két fordulatszáma elérhető legyen, azt nagyon megköszönném.

Köszönettel: Zebu
Üdv!
Itt a kapcs rajza, ebből kiókomulálhatod a bekötést, de a programját szerintem át kellene írni a programkapcsolónak, hogy használni tudd, vagy a fordulatszámszabályzó elektronikát kiműteni belőle, esetleg újat készíteni hozzá. Vedd figyelembe, ezek motorok nem folyamatos üzemre készültek, nem tudom mire használnád. A régi Hajdu elöltöltős mosógépnek volt fűnyírónak is használható motorja.

Whirpool AWT2287 kapcs rajz.jpg
Whirpool AWT2287 kapcs rajz.jpg (110.29 KiB) Megtekintve 19503 alkalommal.

Whirpool AWT2287 kapcs rajz2.jpg
Whirpool AWT2287 kapcs rajz2.jpg (105.19 KiB) Megtekintve 19462 alkalommal.
Hali!
Kedves Plaszlo köszi a rajzokat és a tippet.
Az alapötletem az lett volna, hogy a prg.kapcsolót "érintetlenül fixen" (meghajtó motor kiműtve) hagyva, csak a centrifuga programot használva lenne egy két fordulatszám tartományban működő motor. Próbálkoztam a kivezetésekkel, de az eredmény mozdulatlan motor és néhány automata lecsapás volt. Ezt az ajtó biztonsági retesz kivezetéseivel értem el, egyenlőre. Valami még blokkolja a motort, amire még nem jöttem rá. Tovább próbálkozom a rajzok alapján azon, hogy kiderítsem mi lehet a tettes. :?:
Esetleg ha lenne egyéb ötleted, szívesen venném.
Üdv
Üdv!
A tachogenerátor vezetékeit is bekötötted? A motor üzemi fordulatszámait elektronika vezérli, lehet szüksége van a visszacsatolásra. A nyomáskapcsolót sem ártana egy kapcsolóval helyettesíteni.
Lehet jobban járnál, ha építtetnél egy fordulatszámszabályozó elektronikát, jobban használható, mint egy teljesen másra készült programkapcsolóval és programjával küszködni. Nem egy bonyolult kapcsolás, hozzáértő hamar összedob egy ilyet.
Hahó!
Tachogenerátor??
Passz. ott még nem tartok. Próbálkozok, mint a kiskutya.
Elképzelhető, hogy az üzeneted végén levő javaslatod lesz a nyerő, attól függ, a család meddig bírja cérnával az időszakos áramszünetket.
Üdv!
Semmi különös, a tachogenerátor a fordulatszámmal azonos jelet küld az elektronikának, hogy ne csak vakon szabályozzon. A különböző terhelési viszonyok miatt ugyanolyan kimenő vezérlés esetén más és más fordulatszámmal pörögne a motor, ezzel viszont tudja az elektronika, hogy mit csinál a vas és ezek szerint korrigálja a vezérlést. Az első rajzon, a motoregységben T-vel jelölt egység.
szia , meg van még programkapcsoló?nem adod el??pont ilyen kellene a mosógépemhez: awt2287/3-800
Azt szeretném kérdezni hogy milyen villanymotorhoz milyen kondenzátor kel. pl.1kw.
Üdv!

Alapvetően 1F motorhoz, és konyhaképlet vagy gyakorlat alapján 35-40 uF kell kW-ként.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdvözletem mindenkinek :!: Ebben a bekötésben tudok segíteni ha még kell segíteni benn, és a gyári kapcsolója teljes kihagyásával és sima kapcsoló beiktatásával, ellehet érni azt hogy folyamatosan unagyazon a fordulaton, azaz centifugaüzemmódban dolgozzon a motor!! nálam 3 ilyen gép dolgozik, az eggyik 1 régi Ati motor, a másik kettő pedig Wirhpoll motor, mindkettő így van bekötve, teljesen üzembiztos, és nemcsapkod le semmit, nálam még nyáron a 30fokos melegben is van olyan mikor órákon keresztűl mennek, és eggyáltalán nem melegednek, ugyanis 2hűtőventillátor van rajt, de nálam az eggyiken van még 1 külsőventillátor is, ő a legfiatalabb az állományban, de teljesen jólműködik ő is, ha lehetséges a Facen is elérhető vagyok, Hollósi Maximilián Üdv. :)
Sziasztok!

Van egy Siemens mosógép (bontott) motorom és van rajta 6 db narancssárga kivezetés. Melyiket hova kell kötni ill. összepárosítani, hogy müködjön?
Kell-e hozzá még más alkatrész estleg, pl. kondi, kapcsoló, stb.

Köszönöm előre is a segítségeteket.
Kép
Kép
Kép
Kép
Üdvözletem!

Adott egy hajdanvolt Miele mosógép motorja, melyet szeretnék egy asztali körfűrész meghajtására használni. A motorból kifelé van 5 vezeték, melyből 2 (kék-fehér, piros-fehér) a kondenzátorba megy, 3 (kék, barna, zöld) pedig ugye az áramellátásról gondoskodik. A motor a kék és barna vezeték bekötésével pörög, mint a veszedelem (gondolom centrifuga fordulat). Viszont nem tudom, hogy a kondenzátorból kifelé drótokkal mit kezdjek? Illetve van valami mód, hogy lassabban pörögjön a motor?

https://onedrive.live.com/redir?resid=DF779863D46BFA55!2807&authkey=!AL5yt4DEk8qJ9Xc&v=3&ithint=photo%2cjpg

https://onedrive.live.com/redir?resid=DF779863D46BFA55!2731&authkey=!AERb3G9Y5goRsoI&v=3&ithint=photo%2cjpg
Üdv
Ezek a mosógép motorok annyira picike teljesítményűek hogy fűrész meghajtására teljesen alkalmatlanok. Estleg pár miliméteres furnér vagy farost lemezek vághatóak vele. A bekötésük műszerrel kibogozható de lehet hogy van itt valaki aki kapásból tudja majd hogy mit mivel kell kötni hogy a több fordulatú üzemmódot használni tudd.
Sziasztok
Szeretnék kérdezni én is egy pár dolgot.
Nekem is van egy whirlpool mosógép motorom:
C.E.SET.
MCA 45/64 - 148/ALB1
1,9A - 420W
230-240V - 50Hz - cl F/F
A vonalkód részénél a számok:
MCA 45/64 - 148/ALB1
LINE 828 WK 30/03
6 kivezetése van a motorból sorban egy összedugó résszel: 2 vékony piros, ami a motor végéből jön, 1 kék, 2 szürke és 1 fekete. - A szénkefe színe az egyik kék a másik szürke, ha jól láttam.
Szeretnék készíteni belőle egy cirkulát, de sajnos a villamossági részéhez abszolút nem értek. Melyik vezetékhez mit kössek, hogy jól működjön. Egy kapcsolási rajzot is kérhetek? -amit én is megértek. Kondenzátor kell hozzá? Szerintem a mosógépből van benne, de melyik? (olvastam, hogy kicsik ezek a motorok hozzá, de nekem nem kell nagy rönköket vágni vele. Meg azt mondták: "fogaskerék áttéttel erősebb lesz") -na majd meglátom. Meg akarom csinálni.
Köszönöm előre is a türelmes válaszokat!
Üdvözlettel: Attila
ui.: Nézzétek el nekem a tudatlanságomat villamosság terén!
Üdv!

Szerintem ez nem túl célszerű ötlet, ezek a motorok nem erre készültek. A körfűrész (cirkula) elég szemetes üzemű, ezek a motorok meg viszonylag nyitottak, másrészt nem folyamatos üzemre készültek (melegedés-hűtés). A centrifugálás is maximum 5 perc idejű folyamatos működést jelent.
A motorokat elektronika vezérli, ezt hogyan oldod meg? Inkább add el, és vegyél körfűrészhez való motort.
18 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég