Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Szeretném tudni, hogy milyen szerszámmal lehet fába csapolást készíteni, hogy ne kézzel kelljen minden csapot kifaragni. H valakinek van ötlete szívesen venném!! :roll:
Köszi G.
Üdv!

Függően attól, milyen csapott szeretnél készíteni, illesztő fűrész, körfűrész, véső, fakalapács, vagy hagyományos kalapács, fafúró és ráspoly. Lévén a logika azt diktálja, ha a véső vége fa, akkor azt fával illik ütni, ellenkezőleg szétreped. :evil: Tetejébe még ott vannak az idegen csapos megoldások. :D
Jó lenne tudni, mi az, amit el szeretnél készíteni, mert az egyes csapolásoknak , mint minden másnak az életben, vannak előnyei és hátrányai, egy létránál pl átmenő csapolás a célszerű, mert rendkívül erős kötés alakítható ki, míg egy szék esetén már nem.
Egy egyenes sarokkötés gyakorlatilag körfűrésszel pillanataok alatt kivágható, de a fészek belső nútja leginkább egy alkalmas méretű és ÉLES vésővel faragható ki, ügyelve, hogy mindkét oldalon ne szakadjon ki a rost. Belső fészeknél pedig a kimérést követően oszlopos/pisztoly fúrógéppel a kellő mélységig kifúrjuk a fészek helyét, majd alkalmas vésővel lejavítjuk.
Csak remélni tudom, hogy a lényeget leszűrted belőle. Most átmenetileg ugyan van időm, és ha nagyon szorít a kapca, esetleg készíthetek egy képssorozatot az egyes fázisokról, de szerintem erre rengeteg példát találsz a neten. Rögtön álljon itt egy, ez a klasszikus fecskefark - angol földön galambfark- csapolás, amit a változatosság kedvéért szalagfűrésszel készít el a canadai srác. Lehet Tőle tanulni! :shock:

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!

Itt pedig egy egyszerű fatipliző késziszerszám.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 28 vendég