Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2334 hozzászólás Oldal: 1 / 156
Sziasztok!
A házi vízművel kapcsolatban szeretném megkérdezni pontosan mit jelent a szívómélység adat.
Pontosabban, hogy egy mondjuk 8m-es szívómélységű házi vízmű mélyebb kútból nem szívja fel a vizet, vagy a vízszintnek kell legalább 8m-en lennie? Remélem nem kérdeztem nagy hülyeséget.
Szerintem ez azt jeletni, hogy 8 métert tud "emelni" a szivattyú, ergo 8 méter mély kútból még kiemeli.
Ha arra gondolsz mi van akkor, ha 9 méter a kút, ebből 8 méter levegő, 1 méter víz, és a szivattú a legalján van, akkor az mindegy szerintem. Tehát így is ki kell emelje. (Szerintem.)

De ezt csak így józan paraszti ésszel gondolom, majd valaki okosabb megírja a részleteket.
A 8 méteres szívómagasság azt jelent, hogy a kút nyugalmi vizszintje maximum 8 méterrel lehet alacsonyabban, mint a szivattyú szívócsonkja (Ez általában egy elméleti szívómagasság a valóságban ez szintkülönbség kisebb a különböző veszteségek miatt). De valóban ha 8 méternél nagyobb a szintkülönbség nem tudod felszívni. Természetesen a kút lehet mélyebb, nem az hanem vizsszint szivattyútól mért távolsága a fontos. Remélem tudtam segíteni.

Üdv : mamut
Sziasztok ! Elég jól elmondták az előttem szólók én inkább a dolog buktatójára hívnám fel a figyelmet. Valóban a szívómagasság ( szerintem inkább mélység ) az ahol még hajlandó a szivattyú értékelhető mennyiséget szállítani. Viszont fontos hogy a kút hozama legyen figyelembe véve a szivattyú telepítése előtt ,mert lehet hogy a nyugalmi szint 6 méter (tehát úgy tűnik telepíthető a szivattyú ) de amikor a szivattyú üzemel és termeli a vizet akkor a vízszint elkezd csökkenni a kútban és bizony annyira is lecsökkenhet hogy képtelen lesz szállítani a szivattyú. Tehát az un. üzemi vízszint az ami fontosabb a kérdés eldöntéséhez. Ezt elvileg a kút készítője megmondta hogy mekkora hozamnál mekkora az üzemi vízszint. Ha nem akkor nekünk kell megállapítani, tehát kipróbáljuk hogy mennyit csökken szivattyúzáskor és ennek függvényében felszínre vagy aknába telepítjük a szivattyút ( vagy kénytelenek leszünk búvár típust választani). Az sem elhanyagolható hogy minél kisebb a szívómélységre telepítünk szivattyút annál több vizet fog szállítani, tehát gazdaságosabb üzemeltetni.
Teljesen igaza van az elöttem szólónak, ténleg az üzemi vizsszint számít. A szívómagasság pedig valóban józan ember számra mélység, csak valamiért az áramlástechnikai gépekkel foglalkozok bizonyára szerintük logikus magyarázat szerint magasságnak nevezik, azthiszem mert nekik a vizszint 0 szint.
Köszönöm mindenkinek a segítséget
üdv. mindenkinek

Még annyit szeretnék hozzátenni ehez a témához, hogy amit "lalibatyo" mondott az igaz. Csak a búvár szivattyúknak az a hátránya, hogy nem tudnak, illetve nem szeretik a nyomást. Ezek csak kiemelésre valók ( nyitott, nyomás nélküli tárolókba). Itt szoktak nagyon sokan tévedni.
Bővebb információt : belapapa@gmail.com címen.
Elnézést de vitáznom kell veled ! Az igaz hogy vannak olyan búvár szivattyúk amik vízátemelésre valók, többnyire ezek láthatók a barkács áruházak szórólapjain is (főleg mert olcsók) Viszont vannak olyan búvár szivattyúk (talán hibám hogy nem így írtam) amit csőbúvárnak hívnak. Ezek meglehetősen nagy teljesítményre és nyomásra képesek. Ebből a membrános fajtát is ugyan ide sorolják (ruszki búvár) de én lebeszélnék róla mindenkit aki kútba akarja tenni ! Induló áruk 40-50 ezer körül van és ami profibb az 100-200 ezer is lehet. Egy Grundfos vagy Wilo hamar ebbe az árba kerül.
http://www.szivattyubolt.hu/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=221&Itemid=26&vmcchk=1
Ezek a linken csak 70-80 mm átmérőjűek voltak és bődületes teljesítménnyel. De vannak 4" os ( 95-100 mm) És attól nagyobb méretben is. Persze kevésbé neves gyártótól 4" os méretben már tudunk venni a fent említett induló ártól és azok közt is van olyan ami bőven elég egy ház körül. Az enyém pl Eurojet és vagy öt éve lent van a kútban. 25 méter üzemi víszintről öntözök vele úgy hogy majd 100 méter hosszú csövön nyomja a vizet.
Sziasztok!
A házi vízellátóval kapcsolatba kérdezném,hogy fenékszelep használata kell-e,vagy magát kilégteleníti?
Ha fenékszelep alatt lábszelepet vagy visszacsapó szelepet értünk akkor igen szükség van rájuk ! Nélkülük a tartályban lévő víz a szivattyú megállásakor visszafolyna a kútba. Az önfelszívós szivattyú is csak akkor önfelszívó ha van víz a szivattyú házban, tehát csak így légteleníti ki magát.
Köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
olyan gondom van, hogy a házi vízművem szivattyújának a járókereke eldeformálódott. Tud-e valaki olyan üzletet, ahol alkatrészt is árulnak házi vízműhöz.
Köszönettel a válaszokat: dzsek
Ha mondanál márkát és típust könnyebb lenne segíteni.
Köszönöm lalibatyó a válaszodat. Az adatok: GMI gyártmány
tipus: C-HW 1000W
emelőmagasság:44m
szállitott vízmennyiség: Qmax:3600l/h.
Üdvözlettel: Dzsek.
Meglehetősen ismeretlenül hangzik ez a GMI gyártmány magyar oldalakon. Mennyi idős és hol vetted ? Fém vagy műanyag a lapát ?
Szétszedted és azért látod deformálódottnak a lapátot, vagy hangos és ebből gndolod hogy ez a baj? Vagy valami nagyobb szennyeződést felvett és az tette tönkre ?
Ha megvannak a papírjai akkor abban van infó a szakszervízre és az alkatrész ellátásra.
Ha nincs akkor van itt pár bolt ahol érdelklődhetsz.
http://www.dl-line.hu/modules.php?name=Aruhaz&s_op=viewproduct&cid=44
http://www.szivattyubolt.hu/index.php
http://www.szivattyu.neet.hu/index.php?categoryID=278
http://www.szivattyuk.hu/?gclid=CPmmsdmfo5kCFdIWzAod1CaKpA

Esetleg küldjél képet privátban és megpróbálom beazonosítani. De van is itthon pár szivattyú talán olyan is amihez alkatrész kell .
2334 hozzászólás Oldal: 1 / 156

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég