Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok.Adott egy sövényvágó, sajnos már tépi a sövény.reszelővel amennyire tudtam összerakott állapotban meghúztam az éleit.de nem lett sokkal jobb? Hogyan illik ezt élezni?Levehetem a gépről a késeket és köszörűvel? Egyszerű olcsó sövényvágó. :D köszi
Üdv
Mivel olló ezért tudod csak egy oldalról szabad élezni és lehetőleg azzal az élszöggel amivel eredetileg is volt. Az hogy mivel a te dolgod de minél finomabb szemcséjű eszköz legyen. Többnyire különösebben nem bonyolult leszedni sem, sőt egyben az excenterek állapotát is ellenőrizheted mert lehet azzal is baj van már sőt a pengéket összeszorító kötések is lehetnek kopottak ami miatt az olló nem "zár" rendesen ezért is a körülményes vágás.
Üdv!

Nincs sövényvágóm, így azt sem tudom, hogyan van kialakítva a vágórész élezése, egy biztos, ha élezünk, akkor a éllel szemben dolgozunk, ha eltávolítjuk a sorját, akkor az él irányába fenünk.
Hogy teljesen őszinte legyek leginkább asztalos és egyéb vésők területén szereztem tapasztalatokat, azokat tudom borotva élesre fenni, de ez... ha az ott alkalmazott metódus itt is működik, akkor a következők szerint kellene eljárni.
Ránéztem néhány sövényvágó élkialakításra, hát nem egyszerűmegoldásokat alkalmaznak. Az előzőek alapján, ha reszelővel dolgozol, és/vagy köszörülsz, mindig a vágóél él részét kell abban a szögben, ahogy azon gyárilag ki lett alakítva, az éllel szemben köszörülni, vagy reszelővel, lehetőleg finom reszelővel, élezni. A megmunkálást követően mindig akad sorja, amit a fenés hivatott eltávolítani, ezért ekkor már a másik oldalon, ez egymáson elcsúszó felületeket akár egy finom kővel, vagy nagy finomságú (400-600), sík falapra rögzített vászonnal húznám le.
Hogy teljesen őszinte nem tudom így tesznek-e a hivatásos sövényélezők, esetleg meg kell keresni egy kisgép kereskedést, ahol ilyet vállalnak, mert nem lehetetlen, hogy teljesen spec. gépet igényel.
További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm segítséget.Megéleztem rosszabb nem lett :D :)
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 31 vendég