Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
414 hozzászólás Oldal: 28 / 28
Nem szabad az aljába rakni mert a motor a szivattyú alján van és ha bele megy az iszapba nem lesz rendes hűtése. Még az is elő fordulhat hogy tartósabb használat során ez miatt fog túlmelegedni és leégni. Ásott kútnál legalább fél méter, fúrt kút esetén 1,5-2 méter a kívánatos és persze nem úgy hogy 1 hét alatt annyit nyúlik a "kötél" hogy majd az iszap tartja a szivattyút alulról
lalibatyo írta: Nem szabad az aljába rakni mert a motor a szivattyú alján van és ha bele megy az iszapba nem lesz rendes hűtése. Még az is elő fordulhat hogy tartósabb használat során ez miatt fog túlmelegedni és leégni. Ásott kútnál legalább fél méter, fúrt kút esetén 1,5-2 méter a kívánatos és persze nem úgy hogy 1 hét alatt annyit nyúlik a "kötél" hogy majd az iszap tartja a szivattyút alulról


Köszönöm. Majd akkor feljebb húzom még egy kicsit. Jelenleg úgy csináltam,hogy leengedtem amig éreztem,hogy leér és onnan húztam vissza kb 10-15 centit. A "kötél" egy 3eres lapos vezeték ami már eddig is tartotta 1 hónapja. Csak többször elfogyott a víz egy nagyobb locsolás után. És mivel még kb 2méterrel le tudtam engedni így annyival több vízet tudok használni. A kút víz termelése tud változni?
Igen, szokott változni. Az ásott kutaké általában a nyár végére csökkenni szokott, a parti szűrésűeké pedig nagyban függ a közeli folyó vízállásától.
A kútvíz keménysége miatt a szivattyút megvédendô,azt találtam ki,hogy:
Néhány kiló citromsav oldatot beöntök a kútba.Felszívom a szivattyút ezzel a savas vizzel,hagyom egy napot álni.Ezzel talán a lapátokra,belsôbe lerakodott vízkövet ki tudnám oldani?
Miből gondolod hogy nagyon vízköves és vízkőmentesíteni kell ?
Majd csak félevente tervezem mondjuk.A német kemenysegi foktol félek.37,5nk
Ami megfelel kb 1200mg/l össz asvanyi anyag tartalomnak.
Hát én inkább kivenném azt a szivattyút a kútból és úgy, de maga a savazás az megszokott technológia csak sósavval csinálják és hát normálisabb szivattyúnak nem is lesz tőle baja. Alapvetően az a gond az ötleteddel hogy a sav "nem tudja" hogy neki a szivattyúról a kútcsőről vagy a vízadó rétegben található és savval oldható ( meszes) anyagokkal kell reakcióba lépnie.
Van egy kerti szivattyúnk, ami a kerti kútból szívja fel a vizet. https://hu.flatfy.com/ Azonban mint kiderült, a kútvíz erősen meszes, és részben eldugította a szivattyút. De érdekes módon nem az történik, amit vártunk volna: nem pörög a motorja folyamatosan, nem szív sokkal hosszabb ideig, mint eredetileg -- sokkal inkább állandóan bekapcsol és kikapcsol, mindig csak egy nagyon keveset szív, aztán leáll 5-10 másodpercig. Igazából nem is biztos, hogy a meszesség az oka, bár arra gyanakszunk.

Valakinek volt ilyen jellegű problémája?
Nem olyan ritka ez, de kérek egy-két képet arról a szivattyúról rendszerről.
414 hozzászólás Oldal: 28 / 28

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég