Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
12 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok! Van (volt) egy Elpumps JPV 1300 szivattyúm, ami 1 hónapos. Szombaton nagy vihar volt és beázott az akna, bemosta a földet is. A szivattyú valószínüleg teljesen víz alatt volt, illetve a ventilátor burkolatba behordta a víz a földet, vagyis nem tudott elindulni a szivattyú (ezt utólag találtam meg szétszedés után). Fogalmam sem volt erről és elindítottam a szivattyút (kapcsolóról ami máshol van), kb 10mp-ig búgott és azóta se kép se hang. Ezután vettem észre az akna beázást és a szivattyú kiszerelése után a beázását (állt a víz a kötődobozában ami gyanítom befolyt a tekercshez is) és a földet a ventilátor házban. A kérdésem az lenne, hogy jól tippelek, hogy a megszorulás miatt leégett a szivattyú (aminek a beázás sem tett túl jót)? Vagyis van egy kb annyiért javítható szivattyúm, mint amennyibe kerülne egy új? Előre is köszi a válaszokat.
10 másodperc többnyire kevés egy leégéshez de nem kizárt. Szét kellene kapni azt a szivattyút főleg a motorját. Kipucolni kimosni ( vízzel) aztán kirakni a napra és a levegőre 1 hétre. Ezt követően összerakni ( csapágy csere ha kell) és ha szerencséd van fog menni.
Ez hetekig félig volt vízzel és túlélte :

sziv.jpg
sziv.jpg (384.59 KiB) Megtekintve 770 alkalommal.
Kitakarítottam a ventilátor burkolatot, megforgatva nem szorul a tengely de hiába kapcsolom be nem csinál semmit. Elképzelhető, hogy a kondi szállt csak el vagy inkább esélyesebb a menetzárlat/leégés?
Ha nem "búg" akkor ott más a baj nem a kondi. Valami szakadás. Ha van rajta valami kapcsoló az is, vagy akár egy vezeték leolvadás valamelyik kötésnél a kapocsléc környékén. Ha hővédelmes hőbiztosítékos akkor akár az is elmehetett. Ha "elfüstölt" a tekercselés akkor nem csak 10 másodpercet volt bekapcsolva.
Gondoltam adok neki még egy esélyt délután és láss csodát beindult! :shock:
Igaz hangosabb lett, gondolom a csapágy nem örült a víznek, de működik.
Ajánlott lenne szétszedni, kitakarítani és esetleg egy új csapágyat tenni bele?
Na ezt nem kellett volna ! Tessék szétszedni és kiszárítani ha szeretnéd hogy sokáig jó legyen. A víztől a tekercselés elég hamar zárlatos lesz és mehet a kukába .
Jól értem, hogy szétszedés után a tekercs rész mossam ki vízzel?
Csak akkor ha iszapos belül de csak annyit amennyit nagyon szükséges és levegővel ki kell fújni egyből és úgy szárítani napokig. Ha csak vizes akkor ki kell szárítani tehát napokig kirakni a tűző napra ahol a levegő is jár ügyelve hogy eső víz el ne áztassa ismét. Ezt követően kell összerakni esetleg csapágyakat cserélni és lesz esély hogy sokáig jó marad.
Így néz ki jelenleg. Mit javasolsz? Elég kiszárítani? A forgórészről a rozsdát el kellene gondolom valahogy távolítani...
IMG_5412.jpg
IMG_5412.jpg (410.8 KiB) Megtekintve 724 alkalommal.

IMG_5411.jpg
IMG_5411.jpg (403.11 KiB) Megtekintve 732 alkalommal.

IMG_5410.jpg
IMG_5410.jpg (295.81 KiB) Megtekintve 731 alkalommal.
Azért látszik az iszap de annyira nem gáz. Ki kell törölgetni és szárítani, a forgórészt pedig elég áttörölni valami olajos wd40 es és társai ronggyal. A csapágyakat én cserélném ha jók akkor is mert vizet kapott elkezdhet rozsdásodni ami hamar a végét is fogja jelenteni.
Na ez jó hír! A csapágycser mennyire igényel célszerszámot?
Esetleg valami seeger gyűrű fogó lehet szükséges és lehúzó szerszám hogy ne kelljen ütni verni hogy lejöjjön a tengelyről elverni így annak a végét vagy a menetjét stb. De kíméletes ütögetéssel bronz kalapáccsal is lehet megoldás, de nem olyan nagy dolog ez szerintem hogy némi érzékkel egy egyszerűbb garázs szerszám felszereltsége ne lenne elegendő.
Ha elhozod 1 hideg sörért lekapom róla :) :) :)
12 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 2 vendég