Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok! :-)
Kezdő hobbi kertész vagyok. Egy éve vásároltunk családi házat. Több növényt szeretnék megismerni. Így a felmerülő kérdések a zeller növényről, hogyan termeszem otthoni kertbe?
Tatuska írta: Sziasztok! :-)
Kezdő hobbi kertész vagyok. Egy éve vásároltunk családi házat. Több növényt szeretnék megismerni. Így a felmerülő kérdések a zeller növényről, hogyan termeszem otthoni kertbe?

Szia Tatuska! :-)
A kerti zeller nemcsak jobb ízű, mint a bolti típusok, de kevésbé kémiailag is megterhelt. Hűvös tavaszi és nyári régiókban kora tavasszal ültesd a zellert. Meleg tavaszi és nyári régiókban nyár közepétől későig ültessen zellert késő ősszel, vagy tél elején. Íme a zeller vetésével, termesztésével és betakarításával kapcsolatos tanács.
Zeller a kert alapanyaga, mert annyira hasznos a konyhában - levesekhez és salátákhoz.
Ehhez a hűvös időjáráshoz 16 hét hűvös időre van szükség a betakarításhoz. A zellert szívós kétévente tartják számon, de évente termesztik, amelyet főként ehető 30-45 cm szárai miatt termesztenek. Nem nehéz zellert termeszteni, de a zellert a magból kell indítani a transzplantációkat nehéz megtalálni, és nem mindig sikerülnek.
Kétféle zeller létezik. A zeller ásásához talajra van szükség, amelyet a szárakhoz kell, miközben nőnek, hogy ropogós, fehér szárat hozzanak létre. Ennek megkönnyítése érdekében a zellert általában árokba ültetik, innen ered az elnevezés, de néhány kertész csövek, vagy gallérok segítségével segíti ezt a blansírozási folyamatot. Az alternatíva az ön fehérítő zeller termesztése, amelyhez nincs szükség ezekre a további lépésekre. Ez sokkal könnyebbé teszi a termesztést, és a szárak is ugyanolyan ízletesek!

Ültetési dátumok tavaszra

Átlagosan tavaszi fagy május 15-én következik be.
Indítsd el a magokat beltéren növényi palánták, vagy transzplantációkat. Indítsd el a magokat a szabadban.
Március 5-20, Március 13-20, Május 22-június 5, Május 22–26.

Ültetés

Talajelőkészítés
Válasszon egy olyan helyet, ahol teljes közvetlen napfény éri. A zellernek komposztban dúsított talajra van szüksége. Lazítsd meg a talajt 30-40 cm mélységig kerti villával, vagy ásóval. Keverd 5 - 10 cm érett trágyát, vagy komposztot a talajba. Vagy dolgoz valamilyen 5-10-10 műtrágyában. A talajnak meg kell őriznie a nedvességet, nedves határokkal határolva.
A zeller az olyan talajt kedveli, amelynek pH-ja 5,8 és 6,8 között van. Szerez talajvizsgálatot, ha nem biztos a talaj pH-jában.
Fontos, hogy a zeller nedvességtartó talajban nőjön, amely nem folyik le túl gyorsan. A vadzeller mocsaras talajban növekszik, ezért ennek a szomjas zöldségnek állandó nedvességet kell biztosítania, míg egy napsütötte egyenletes növekedést kell biztosítania.

Magok vetése beltéren

A hosszú tenyészidő miatt a legjobb, ha zellert maggal kezdünk. Tavaszi termés esetén 10-12 héttel az utolsó tavaszi fagyos idő előtt kezd el a magokat elvetni. (Őszi termés esetén időben indítsd el a magokat, hogy a palántákat 10-12 héttel az első őszi fagy dátum előtt átültesd.)
Megjegyzés: A mag apró, ezért gondosan és éles jó szemekkel kell vetned.
Ültetés előtt áztasd a magokat egy éjszakán át meleg vízben. Ez felgyorsítja a csírázást.
Töltsd meg a vetőmag lapokat, vagy cserepeket jó minőségű vetőmag keverékkel, majd óvatosan nyomkodjuk meg.
Az áztatott magokat jó csírázás érdekében ne takard be a talajt. A magok vetésének legegyszerűbb módja, ha óvatosan megérinti a föld keverék felülete felett. Gondosan figyelemmel kíséred, ahogy a magok lehullanak. Ideális esetben azt szeretnéd, ha körülbelül egy centire esnének egymástól. Ha elkészült, tömörítsd meg a magokat a talajba.
Fed le az önindító tálcákat, edényeket műanyag borítással a nedvesség megtartása érdekében. A csírázásnak körülbelül egy héten belül meg kell történnie, de akár három hétig is eltarthat. Legyél türelmes.
A palánták megjelenése után nem sokkal egy fluoreszkáló fényt helyez el 3 cm-rel felettük, napi 16 órára (a növényeknek is sötétre van szükségük).
Napközben tartsd 21–23 ° C, éjszaka 15–18 °C környezeti hőmérsékletet.
Ha a palánták 5 cm magasak, ültessük át őket egyedi tőzeg cserepekbe, vagy mélyebb új cserepes talajjal. Cserepekben állítsd a növényeket legalább 5 cm távolságra egymástól.
Az átültetés előtt keményítsd le a palántákat úgy, hogy enyhén csökkented a vizet, és minden nap néhány órára a szabadba
teszed.

Transzplantációk a földön

Ültesd zellert a szabadban, amikor a talaj hőmérséklete eléri a legalább 10 °C-ot, és az éjszakai hőmérséklet nem süllyed 4° C alá. Kezd a zeller akklimatizálását a szabadba két héttel az ültetés előtt. Hagyd növényeket minden nap fokozatosan hosszabb ideig kint, ügyelve arra, hogy fagytól védve kerüljön.
A szerves komposztot ültetés előtt dolgozzuk a talajba. Vagy keverj bele kicsi műtrágyát. Alaposan öntözzük meg.

Gondozás

A zeller sok vizet igényel. Ügyelj arra, hogy az egész vegetációs időszakban sok vizet biztosíts, különösen meleg, száraz időben. Ha a zeller nem jut elegendő vízhez, a szár száraz és kicsi lesz.
Adj hozzá sok komposztot és talajtakarót a növények köré a nedvesség megtartása érdekében. A tápanyagban gazdag szerves műtrágyával ellátott talaj lendületet ad növekedésnek. A pelletek kiválóak, csakúgy, mint a kávézacc, a növények között a talajba elszórva. A növények közé rakhatsz szerves anyagokat, például komposztot is. Ez megtartja a gyökérzet hűvösségét, elősegíti a növények táplálását és rögzíti a talaj minden fontos nedvességét.
A zellert gyomláld, de legyél óvatos a gyomlálás során, mivel a zeller sekély gyökerekkel rendelkezik, és könnyen megsérülhet.
A növekvő zellerszárakat kösd össze, hogy ne szétesenek.

Kártevők és betegségek

A zeller meglehetősen problémamentes, de korán vigyázz a csigákra. A sörcsapdák elcsábítják a csigákat a fiatal növényektől, és a szerencsétlen áldozatokat szükség szerint ártalmatlanítani lehet.
  • Bolhabogarak
  • Csigák
A kártevők elleni védekezés céljából a növényeket a tenyészidőszak első négy-hat hetében takard le kerti anyaggal (sor fedőkkel).

Betakarítás és tárolás

Betakarítás a zellernél nyáron és ősszel, egészen az első kemény fagyok beállásáig. Enyhébb területeken a zeller áttelelhet, alkalmanként szárat termelhet a leghidegebb hónapokban. Majd tavasszal újra megindulhat.
A zeller betakarított részei elsősorban a szárak, amelyek a föld felett lesznek.
Szed a szárakat, amikor csak akarod. A fiatal zeller ugyanolyan jó, mint az érett kifejlett.
Betakarítás a szárakat kívülről. A betakarítást akkor kezdheted meg, ha a szárak körülbelül 21 cm magasak.
A zellert akár egy hónapig is el lehet tartani a kertben, ha körülötte talaj épül fel az ideális hőmérséklet fenntartása érdekében. A zeller elviseli az enyhe fagyot, de az egymást követő fagyokat nem.
Tipp: Minél sötétebbek a szárak, annál több tápanyagot tartalmaznak. A textúra színnel változik; a sötétzöld szárak keményebbek lesznek.
Tartsd a zellert egy műanyag zacskóban a hűtőszekrényben. A zeller jó hétig gond nélkül eltartható.

Ajánlott fajták

Az „Alfina” karcsú szárú, sötétzöld, gyorsan növekvő fajta (érésig 60 nap).
A „Conquistador” toleráns a magasabb tempókkal és az öntözési hiányokkal szemben.
Zeller története
A zellerleveleket, Tutankhamun fáraó sírjában fedezték fel (ismertebb nevén Tut király, aki Kr. E. 1341-ben született és Kr. E. 1332-1233 között uralkodott, amikor 19 éves korában meghalt). Egy régészeti ásatás a görögországi Samos déli részén fedezte fel a zellermag darabok darabjait, amelyek Kr. E. 600-ból származnak.
A görögök és a rómaiak a zellert “kenyér” -nek nevezték, és vadonban betakarították gyógyászati ​​tulajdonságai miatt. A rómaiak voltak az elsők, akik ízesítőként értékelték és főzéshez használják. A zellert először a középkorban termesztették, de csak az 1800-as években használták először a pácoláshoz.
A vad zellermag őshonos Kelet- és Dél-Európában és a Földközi-tengeren. Indiában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Japánban, Kínában, Magyarországon és az Egyesült Államokban termesztik. Az Indiában termesztett vetőmag erősebb és nagyobb, mint a kínai zellermag, míg a francia vetőmagok kissé sötétebbek.

Mikor és hol használható?

A zeller magok különféle ételekhez felhasználhatók egész formában, vagy frissen őröltként. Használhatjuk a megkülönböztető, csípős ízét a zeller magoknak a sós lében tartósított receptjeiben, főttben, tojás-, hús- és zöldség ételeiben, szószokban, salátaöntetekben, szószokban, káposztafélékben, töltelékekben, sültekben és paradicsomlében.
Amikor a zeller magot őrlik és sóval keverik, akkor ez a népszerű zellersó lesz.
A zeller sót többféle módon használják, beleértve az aroma fokozására, a hot dog-ok fűszerezés összetevőjét.
A zellermag jól működik sóval, hagymával és paprikával kombinálva.
Zeller és zellermag íze és profilja
Az ánizsra és édesköményre hasonlóan a zellermag szénaszerű, füves, enyhén keserű ízű és aromájú.
Jozsef68 írta:
Tatuska írta: Sziasztok! :-)
Kezdő hobbi kertész vagyok. Egy éve vásároltunk családi házat. Több növényt szeretnék megismerni. Így a felmerülő kérdések a zeller növényről, hogyan termeszem otthoni kertbe?

Szia Tatuska! :-)
A kerti zeller nemcsak jobb ízű, mint a bolti típusok, de kevésbé kémiailag is megterhelt. Hűvös tavaszi és nyári régiókban kora tavasszal ültesd a zellert. Meleg tavaszi és nyári régiókban nyár közepétől későig ültessen zellert késő ősszel, vagy tél elején. Íme a zeller vetésével, termesztésével és betakarításával kapcsolatos tanács.
Zeller a kert alapanyaga, mert annyira hasznos a konyhában - levesekhez és salátákhoz.
Ehhez a hűvös időjáráshoz 16 hét hűvös időre van szükség a betakarításhoz. A zellert szívós kétévente tartják számon, de évente termesztik, amelyet főként ehető 30-45 cm szárai miatt termesztenek. Nem nehéz zellert termeszteni, de a zellert a magból kell indítani a transzplantációkat nehéz megtalálni, és nem mindig sikerülnek.
Kétféle zeller létezik. A zeller ásásához talajra van szükség, amelyet a szárakhoz kell, miközben nőnek, hogy ropogós, fehér szárat hozzanak létre. Ennek megkönnyítése érdekében a zellert általában árokba ültetik, innen ered az elnevezés, de néhány kertész csövek, vagy gallérok segítségével segíti ezt a blansírozási folyamatot. Az alternatíva az ön fehérítő zeller termesztése, amelyhez nincs szükség ezekre a további lépésekre. Ez sokkal könnyebbé teszi a termesztést, és a szárak is ugyanolyan ízletesek!

Ültetési dátumok tavaszra

Átlagosan tavaszi fagy május 15-én következik be.
Indítsd el a magokat beltéren növényi palánták, vagy transzplantációkat. Indítsd el a magokat a szabadban.
Március 5-20, Március 13-20, Május 22-június 5, Május 22–26.

Ültetés

Talajelőkészítés
Válasszon egy olyan helyet, ahol teljes közvetlen napfény éri. A zellernek komposztban dúsított talajra van szüksége. Lazítsd meg a talajt 30-40 cm mélységig kerti villával, vagy ásóval. Keverd 5 - 10 cm érett trágyát, vagy komposztot a talajba. Vagy dolgoz valamilyen 5-10-10 műtrágyában. A talajnak meg kell őriznie a nedvességet, nedves határokkal határolva.
A zeller az olyan talajt kedveli, amelynek pH-ja 5,8 és 6,8 között van. Szerez talajvizsgálatot, ha nem biztos a talaj pH-jában.
Fontos, hogy a zeller nedvességtartó talajban nőjön, amely nem folyik le túl gyorsan. A vadzeller mocsaras talajban növekszik, ezért ennek a szomjas zöldségnek állandó nedvességet kell biztosítania, míg egy napsütötte egyenletes növekedést kell biztosítania.

Magok vetése beltéren

A hosszú tenyészidő miatt a legjobb, ha zellert maggal kezdünk. Tavaszi termés esetén 10-12 héttel az utolsó tavaszi fagyos idő előtt kezd el a magokat elvetni. (Őszi termés esetén időben indítsd el a magokat, hogy a palántákat 10-12 héttel az első őszi fagy dátum előtt átültesd.)
Megjegyzés: A mag apró, ezért gondosan és éles jó szemekkel kell vetned.
Ültetés előtt áztasd a magokat egy éjszakán át meleg vízben. Ez felgyorsítja a csírázást.
Töltsd meg a vetőmag lapokat, vagy cserepeket jó minőségű vetőmag keverékkel, majd óvatosan nyomkodjuk meg.
Az áztatott magokat jó csírázás érdekében ne takard be a talajt. A magok vetésének legegyszerűbb módja, ha óvatosan megérinti a föld keverék felülete felett. Gondosan figyelemmel kíséred, ahogy a magok lehullanak. Ideális esetben azt szeretnéd, ha körülbelül egy centire esnének egymástól. Ha elkészült, tömörítsd meg a magokat a talajba.
Fed le az önindító tálcákat, edényeket műanyag borítással a nedvesség megtartása érdekében. A csírázásnak körülbelül egy héten belül meg kell történnie, de akár három hétig is eltarthat. Legyél türelmes.
A palánták megjelenése után nem sokkal egy fluoreszkáló fényt helyez el 3 cm-rel felettük, napi 16 órára (a növényeknek is sötétre van szükségük).
Napközben tartsd 21–23 ° C, éjszaka 15–18 °C környezeti hőmérsékletet.
Ha a palánták 5 cm magasak, ültessük át őket egyedi tőzeg cserepekbe, vagy mélyebb új cserepes talajjal. Cserepekben állítsd a növényeket legalább 5 cm távolságra egymástól.
Az átültetés előtt keményítsd le a palántákat úgy, hogy enyhén csökkented a vizet, és minden nap néhány órára a szabadba
teszed.

Transzplantációk a földön

Ültesd zellert a szabadban, amikor a talaj hőmérséklete eléri a legalább 10 °C-ot, és az éjszakai hőmérséklet nem süllyed 4° C alá. Kezd a zeller akklimatizálását a szabadba két héttel az ültetés előtt. Hagyd növényeket minden nap fokozatosan hosszabb ideig kint, ügyelve arra, hogy fagytól védve kerüljön.
A szerves komposztot ültetés előtt dolgozzuk a talajba. Vagy keverj bele kicsi műtrágyát. Alaposan öntözzük meg.

Gondozás

A zeller sok vizet igényel. Ügyelj arra, hogy az egész vegetációs időszakban sok vizet biztosíts, különösen meleg, száraz időben. Ha a zeller nem jut elegendő vízhez, a szár száraz és kicsi lesz.
Adj hozzá sok komposztot és talajtakarót a növények köré a nedvesség megtartása érdekében. A tápanyagban gazdag szerves műtrágyával ellátott talaj lendületet ad növekedésnek. A pelletek kiválóak, csakúgy, mint a kávézacc, a növények között a talajba elszórva. A növények közé rakhatsz szerves anyagokat, például komposztot is. Ez megtartja a gyökérzet hűvösségét, elősegíti a növények táplálását és rögzíti a talaj minden fontos nedvességét.
A zellert gyomláld, de legyél óvatos a gyomlálás során, mivel a zeller sekély gyökerekkel rendelkezik, és könnyen megsérülhet.
A növekvő zellerszárakat kösd össze, hogy ne szétesenek.

Kártevők és betegségek

A zeller meglehetősen problémamentes, de korán vigyázz a csigákra. A sörcsapdák elcsábítják a csigákat a fiatal növényektől, és a szerencsétlen áldozatokat szükség szerint ártalmatlanítani lehet.
  • Bolhabogarak
  • Csigák
A kártevők elleni védekezés céljából a növényeket a tenyészidőszak első négy-hat hetében takard le kerti anyaggal (sor fedőkkel).

Betakarítás és tárolás

Betakarítás a zellernél nyáron és ősszel, egészen az első kemény fagyok beállásáig. Enyhébb területeken a zeller áttelelhet, alkalmanként szárat termelhet a leghidegebb hónapokban. Majd tavasszal újra megindulhat.
A zeller betakarított részei elsősorban a szárak, amelyek a föld felett lesznek.
Szed a szárakat, amikor csak akarod. A fiatal zeller ugyanolyan jó, mint az érett kifejlett.
Betakarítás a szárakat kívülről. A betakarítást akkor kezdheted meg, ha a szárak körülbelül 21 cm magasak.
A zellert akár egy hónapig is el lehet tartani a kertben, ha körülötte talaj épül fel az ideális hőmérséklet fenntartása érdekében. A zeller elviseli az enyhe fagyot, de az egymást követő fagyokat nem.
Tipp: Minél sötétebbek a szárak, annál több tápanyagot tartalmaznak. A textúra színnel változik; a sötétzöld szárak keményebbek lesznek.
Tartsd a zellert egy műanyag zacskóban a hűtőszekrényben. A zeller jó hétig gond nélkül eltartható.

Ajánlott fajták

Az „Alfina” karcsú szárú, sötétzöld, gyorsan növekvő fajta (érésig 60 nap).
A „Conquistador” toleráns a magasabb tempókkal és az öntözési hiányokkal szemben.
Zeller története
A zellerleveleket, Tutankhamun fáraó sírjában fedezték fel (ismertebb nevén Tut király, aki Kr. E. 1341-ben született és Kr. E. 1332-1233 között uralkodott, amikor 19 éves korában meghalt). Egy régészeti ásatás a görögországi Samos déli részén fedezte fel a zellermag darabok darabjait, amelyek Kr. E. 600-ból származnak.
A görögök és a rómaiak a zellert “kenyér” -nek nevezték, és vadonban betakarították gyógyászati ​​tulajdonságai miatt. A rómaiak voltak az elsők, akik ízesítőként értékelték és főzéshez használják. A zellert először a középkorban termesztették, de csak az 1800-as években használták először a pácoláshoz.
A vad zellermag őshonos Kelet- és Dél-Európában és a Földközi-tengeren. Indiában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Japánban, Kínában, Magyarországon és az Egyesült Államokban termesztik. Az Indiában termesztett vetőmag erősebb és nagyobb, mint a kínai zellermag, míg a francia vetőmagok kissé sötétebbek.

Mikor és hol használható?

A zeller magok különféle ételekhez felhasználhatók egész formában, vagy frissen őröltként. Használhatjuk a megkülönböztető, csípős ízét a zeller magoknak a sós lében tartósított receptjeiben, főttben, tojás-, hús- és zöldség ételeiben, szószokban, salátaöntetekben, szószokban, káposztafélékben, töltelékekben, sültekben és paradicsomlében.
Amikor a zeller magot őrlik és sóval keverik, akkor ez a népszerű zellersó lesz.
A zeller sót többféle módon használják, beleértve az aroma fokozására, a hot dog-ok fűszerezés összetevőjét.
A zellermag jól működik sóval, hagymával és paprikával kombinálva.
Zeller és zellermag íze és profilja
Az ánizsra és édesköményre hasonlóan a zellermag szénaszerű, füves, enyhén keserű ízű és aromájú.


Szia!
Nagyon szépen köszönöm az értékes tanácsokat!
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég