Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok! :-)
Kezdő hobbi kertész vagyok. Egy éve vásároltunk családi házat. Több növényt szeretnék megismerni. Így a felmerülő kérdések a szerecsendió növényről, hogyan termeszem otthoni kertbe?
Tatuska írta: Sziasztok! :-)
Kezdő hobbi kertész vagyok. Egy éve vásároltunk családi házat. Több növényt szeretnék megismerni. Így a felmerülő kérdések a szerecsendió növényről, hogyan termeszem otthoni kertbe?

Szia Tatuska! :-)

Szerecsendiót indonéziában és vezették be, 18 században, és nőtt is az egyes tartományban például: Kerala, Tamil Nadu, és Karnataka. Fontosak az édességipar, a kulináris és a gyógyszeripar számára. A szerecsendió 7–16, illetve 4–15% olajat eredményez. Ezt az olajat élelmiszer-ipari termékek és likőrök ízesítésére, valamint az illatszeriparban használják. A szerecsendió olajat szinte teljes egészében a feldolgozott élelmiszerek ízesítésében használják. A földből származó zsír kifejezésével elkészített szerecsendió-vajat, főtt szerecsendiót többnyire fűszeres illat adják az illatszereknek. A perikarpot lekvárok, zselék és savanyúságok készítésére használják. A szerecsendió botanikai neve Myristica fragransHoutt, amely a Myristicaceae családhoz tartozik. A szerecsendió egy sűrűn lombozott örökzöld fa, amely 20 m magasságig nő.

Éghajlat és talaj

A szerecsendió meleg nedves körülmények között jól virágzik olyan helyeken, ahol éves csapadékmennyiség legalább 150 cm. Jól növekszik a tengerszinttől az felfelé körülbelül 1300 m-re. Az agyagos föld, a homokos föld és a vörös lateritikus talajú területek ideálisak növekedéséhez. A száraz éghajlat és a vízben jelentkező körülmények sem kedveznek a szerecsendiónak. A Nyugat-Ghátok és a Keleti-Ghátok domb lejtőjén (700 és 1300 méter között) uralkodó talaj és éghajlat ideális a szerecsendió termesztésére.

Fajták

Indiában nincs megnevezett szerecsendió fajta.

Szaporítási technikák

A szerecsendió fákat általában magon keresztül szaporítják. A nagy termésű fákból fakadó, nagy termésű gyümölcsökből származó gyümölcsöket leszedik, vagy összegyűjtik, amikor lehullanak. A gyümölcs húsos héját, valamint a magot borító buzogányt vetés előtt eltávolítják. A magokat a gyűjtés után azonnal el kell vetni a speciálisan előkészített óvodai ágyakba. Ha késik a vetés, a magokat nedves homokkal töltött tálcákban lehet tartani, vagy ploybagokban, vagy mohában tárolhatják, amelyek 15 napig életképesek.
A jó csírázáshoz rendszeres öntözés szükséges. A csírázási kezdheti körülbelül a 30 napon, és a vetés után akár 90 napig is tart. Körülbelül 20 napos csírákat ültetünk át polietilén zsákokba, amelyek jó talaj, homok és jól lebomlott keverékét tartalmazzák (3: 3: 1). Körülbelül 18–24 hónapos palántákat alkalmaznak a szántóföldi átültetésre.

Ültetés

A palántákat 12-18 hónapos korban ültetik át a fő mezőbe. Az ajánlott távolság 8 x 8 m. A 60 cm-es kocka mélyedéseit ásták, és komposzttal és talajréteggel töltötték meg. Az esős évszakokban a palántákat gondosan ültetjük a gödrök közepébe. A fiatal növényeket mesterséges árnyékkal látják el, és a nyári hónapokban öntözik. A medencéket a helyszínen elérhető kukákkal mulcsozzák. Mivel a szerecsendió könnyű árnyékot igényel, különösen a korai stádiumban, a gyorsan növő árnyéknövények, például az Erythrina indicia (Az Erythrina közepes méretű, mutatós, lombhullató fa, amely általában 10 méter körül nő. A fiatal szárak és ágak vastagon felfegyverkezve legfeljebb 8 mm hosszú vaskos kúpos tüskékkel rendelkeznek, amelyek 2-4 év után lehullanak. Ritkán néhány tüske fennmarad, és a parafa kérgével együtt megmarad. A kéreg fiatalon sima és zöld, hámlik papír vékony pelyhekben, az életkor előrehaladtával vastag, parafa és mélyen repedezett lesz. Az élénk rózsaszínű és a skarlátvörös színű, felálló terminális racemák, 15-20 cm hosszú porzó félék kissé kinyúlnak a virágból. a gazdag, vörös virágzás téltől tavaszig feltűnő megjelenést mutat a lombtalan ágak között. A rövid életű virágokat a nyár elején gyorsan követik az új levelek. A teljes virágzású korallfa olyan, mint egy madárház, amely számos madárfajt vonz, valamint a körbe kerülő méheket nektárt enni és beporozni a fákat.), az Elithosperma, vagy a Gliricidia maculálódnak, vagy banánt ültetnek közéjük néhány hónappal az ültetés előtt. A szerecsendió növények növekedésével ezek az árnyéknövények elvékonyodhatnak. Az öntözés nem feltétlenül előnyös a felnőtt fák számára a jobb hozam elérése érdekében.
A szerecsendió előnyösen kókuszdióval és areca dióval keverve termeszthető. Ha a kókuszdiót legalább 8x8m távolságra ültetik, az egyik ültetvény 2,7mx 2,7m távolsággal megemelt, szerecsendió ültethető az areca diót minden harmadik sorába úgy, hogy a négy szerecsendió növény által alkotott négyzeten belül kilenc lesz areca dió palánták. Kávé alapú vegyes rendszerben is szerecsendiót lehet ültetni 7-8 méteres távolságra.

Trágyák és műtrágyák alkalmazása

A szerecsendióhoz nagy trágya szükséges a megfelelő növekedéshez és hozamhoz. A gazdaság udvarán trágya, vagy komposzt növényenként 10 kg mennyiségben alkalmazható az ültetés első évében. A mennyiséget évente növelni kell, hogy egy jól megtermett, körülbelül tizenöt éves, vagy annál idősebb fa 50 kg szerves trágyát kapjon. Az első évben növényenként 20 g nitrogént, 18 g foszfort és 50 g káliumot tartalmazó műtrágyákat alkalmaznak. A műtrágya adagja évente fokozatosan növelhető, amíg egy jól megtermett, tizenöt éves, vagy annál idősebb fa évente körülbelül 500 g nitrogént, 250 g foszfort és 1000 g káliumot kap. A műtrágyákat két egyenlő részletben alkalmazzák, először május-júniusban a szerves trágyával együtt, a másik pedig szeptember-október hónapokban. Sekély árkot ásnak minden fa köré 1–1 sugarú körben.

Aratás

A palánta fák 7-8 év alatt, míg az oltványok 4-5 év alatt kezdenek el felnőni. 15-20 év múlva érik el a teljes terhelési fázist, és akár 60 évet is elérhetnek. A szerecsendió-fák egész évben virágoznak, bizonyos hónapokban csúcsot érnek. Ezért, bár a gyümölcsök egész évben láthatók, a betakarítás csúcsszezonja júniustól augusztusig tart. A gyümölcsök a virágzástól a betakarításig 9 hónapot vesznek igénybe. Amikor a dió húsos héja szétnyílik, a gyümölcsök teljesen érettek leszedésre. Vagy leszakítják a fáról, vagy hagyják, hogy a földre essenek, majd összegyűjtik őket. A külső húsos héj eltávolítását követően a buzogányt kézzel leválasztják a maghéjról, és ellapítják. Ezután tíz-tizenöt napig hagyjuk lassan száradni a napon. A szárítás során a buzogány fokozatosan törékennyé válik, és sárgásbarna színt kap. A magokat külön-külön 4–8 hétig szárítják, vagy napsütésben, vagy mesterséges melegben, amíg a mag a héjban zörög, amelyet aztán egy fából készült kalapáccsal feltörnek, és a magot kiveszik. A húsos burok savanyúságok, lekvárok és zselék készítéséhez használható.

Terméshozam

Egyéni szerecsendió-gyümölcs súlya átlagosan 60 g, amelynek magja 6–7 g, buzogánya 3–4 g, a többi pedig a héja. Egy teljesen kinőtt fa normál körülmények között átlagosan 2000-3000 gyümölcsöt teremhet évente. Feltételezve, hogy a kert fáinak mintegy 65% ​​-a nőivarú és optimális hozamú, hektáronként körülbelül 800 kg szerecsendióra és 100 kg buzogányra lehet számítani.

Főzés indonéz szerecsendióval

A 16. században a szerecsendió népszerű volt az angol ételekben, például a süteményekben, a bárány sültbe, a húspitekben és a pudingokban, és ezekben a helyekben ma is megtalálhatók! A Közel-Keleten ezt a fűszert bárány, vagy birkahúsból készült ételekben, paradicsom-alapú mártásokban és zöldségsültben használják. Az európaiak szeretik burgonyapürében, rizs ételekben, tésztafélékben, levesekben, rizs pudingokban, pitekben, kekszekben és feldolgozott húsokban használni. Olaszországban érdekes ízjavító lehet a lasagnában található szerecsendió. A franciák olyan ételekben használják, amelyeknél a húst hosszú ideig kell főzni. A karibi konyhában a szerecsendió nélkülözhetetlen fűszerként szolgál mindenben, a rántásos ételízesítőktől kezdve a süteményekig, jégkrémekig, gyümölcsőkig, eggnogókhoz, kenyerekhez, tortákhoz és egyéb desszertekig.
Az Egyesült Államokban a szerecsendió egy olyan fűszer, amely minden bizonnyal felidézi a nosztalgiát. Leginkább ünnepi, vagy desszert fűszerként gondolják, és mint ilyen, népszerű süteményekben:
édes tekercsekben
banán kenyérben
tök pitekben
almás pitékbe
csokoládéban
citrom desszertekben
kókusztejben
gyümölcs pitekben
muffinokban és édes kenyérbe.
Szeretjük öntettel is használni tejszínes tejszínre, tojáspogácsára, tejszínhabbal, latte-ra és fagylaltra. Sós ételekhez is használjuk, néhány szakács főként tojások, levesek, például:
szószok
tenger gyümölcsei
chowders és húsgombóc titkos összetevőjeként említi!
Népszerű az olyan tejtermékekkel rendelkező élelmiszerekben is.
A szerecsendió ízletes káposzta, sárgarépa, sajt ételek, csirke, tojás, hagyma, burgonya, spenót, édesburgonya és olyan húsok, mint a borjúhús vagy marhahús.
Jozsef68 írta:
Tatuska írta: Sziasztok! :-)
Kezdő hobbi kertész vagyok. Egy éve vásároltunk családi házat. Több növényt szeretnék megismerni. Így a felmerülő kérdések a szerecsendió növényről, hogyan termeszem otthoni kertbe?

Szia Tatuska! :-)

Szerecsendiót indonéziában és vezették be, 18 században, és nőtt is az egyes tartományban például: Kerala, Tamil Nadu, és Karnataka. Fontosak az édességipar, a kulináris és a gyógyszeripar számára. A szerecsendió 7–16, illetve 4–15% olajat eredményez. Ezt az olajat élelmiszer-ipari termékek és likőrök ízesítésére, valamint az illatszeriparban használják. A szerecsendió olajat szinte teljes egészében a feldolgozott élelmiszerek ízesítésében használják. A földből származó zsír kifejezésével elkészített szerecsendió-vajat, főtt szerecsendiót többnyire fűszeres illat adják az illatszereknek. A perikarpot lekvárok, zselék és savanyúságok készítésére használják. A szerecsendió botanikai neve Myristica fragransHoutt, amely a Myristicaceae családhoz tartozik. A szerecsendió egy sűrűn lombozott örökzöld fa, amely 20 m magasságig nő.

Éghajlat és talaj

A szerecsendió meleg nedves körülmények között jól virágzik olyan helyeken, ahol éves csapadékmennyiség legalább 150 cm. Jól növekszik a tengerszinttől az felfelé körülbelül 1300 m-re. Az agyagos föld, a homokos föld és a vörös lateritikus talajú területek ideálisak növekedéséhez. A száraz éghajlat és a vízben jelentkező körülmények sem kedveznek a szerecsendiónak. A Nyugat-Ghátok és a Keleti-Ghátok domb lejtőjén (700 és 1300 méter között) uralkodó talaj és éghajlat ideális a szerecsendió termesztésére.

Fajták

Indiában nincs megnevezett szerecsendió fajta.

Szaporítási technikák

A szerecsendió fákat általában magon keresztül szaporítják. A nagy termésű fákból fakadó, nagy termésű gyümölcsökből származó gyümölcsöket leszedik, vagy összegyűjtik, amikor lehullanak. A gyümölcs húsos héját, valamint a magot borító buzogányt vetés előtt eltávolítják. A magokat a gyűjtés után azonnal el kell vetni a speciálisan előkészített óvodai ágyakba. Ha késik a vetés, a magokat nedves homokkal töltött tálcákban lehet tartani, vagy ploybagokban, vagy mohában tárolhatják, amelyek 15 napig életképesek.
A jó csírázáshoz rendszeres öntözés szükséges. A csírázási kezdheti körülbelül a 30 napon, és a vetés után akár 90 napig is tart. Körülbelül 20 napos csírákat ültetünk át polietilén zsákokba, amelyek jó talaj, homok és jól lebomlott keverékét tartalmazzák (3: 3: 1). Körülbelül 18–24 hónapos palántákat alkalmaznak a szántóföldi átültetésre.

Ültetés

A palántákat 12-18 hónapos korban ültetik át a fő mezőbe. Az ajánlott távolság 8 x 8 m. A 60 cm-es kocka mélyedéseit ásták, és komposzttal és talajréteggel töltötték meg. Az esős évszakokban a palántákat gondosan ültetjük a gödrök közepébe. A fiatal növényeket mesterséges árnyékkal látják el, és a nyári hónapokban öntözik. A medencéket a helyszínen elérhető kukákkal mulcsozzák. Mivel a szerecsendió könnyű árnyékot igényel, különösen a korai stádiumban, a gyorsan növő árnyéknövények, például az Erythrina indicia (Az Erythrina közepes méretű, mutatós, lombhullató fa, amely általában 10 méter körül nő. A fiatal szárak és ágak vastagon felfegyverkezve legfeljebb 8 mm hosszú vaskos kúpos tüskékkel rendelkeznek, amelyek 2-4 év után lehullanak. Ritkán néhány tüske fennmarad, és a parafa kérgével együtt megmarad. A kéreg fiatalon sima és zöld, hámlik papír vékony pelyhekben, az életkor előrehaladtával vastag, parafa és mélyen repedezett lesz. Az élénk rózsaszínű és a skarlátvörös színű, felálló terminális racemák, 15-20 cm hosszú porzó félék kissé kinyúlnak a virágból. a gazdag, vörös virágzás téltől tavaszig feltűnő megjelenést mutat a lombtalan ágak között. A rövid életű virágokat a nyár elején gyorsan követik az új levelek. A teljes virágzású korallfa olyan, mint egy madárház, amely számos madárfajt vonz, valamint a körbe kerülő méheket nektárt enni és beporozni a fákat.), az Elithosperma, vagy a Gliricidia maculálódnak, vagy banánt ültetnek közéjük néhány hónappal az ültetés előtt. A szerecsendió növények növekedésével ezek az árnyéknövények elvékonyodhatnak. Az öntözés nem feltétlenül előnyös a felnőtt fák számára a jobb hozam elérése érdekében.
A szerecsendió előnyösen kókuszdióval és areca dióval keverve termeszthető. Ha a kókuszdiót legalább 8x8m távolságra ültetik, az egyik ültetvény 2,7mx 2,7m távolsággal megemelt, szerecsendió ültethető az areca diót minden harmadik sorába úgy, hogy a négy szerecsendió növény által alkotott négyzeten belül kilenc lesz areca dió palánták. Kávé alapú vegyes rendszerben is szerecsendiót lehet ültetni 7-8 méteres távolságra.

Trágyák és műtrágyák alkalmazása

A szerecsendióhoz nagy trágya szükséges a megfelelő növekedéshez és hozamhoz. A gazdaság udvarán trágya, vagy komposzt növényenként 10 kg mennyiségben alkalmazható az ültetés első évében. A mennyiséget évente növelni kell, hogy egy jól megtermett, körülbelül tizenöt éves, vagy annál idősebb fa 50 kg szerves trágyát kapjon. Az első évben növényenként 20 g nitrogént, 18 g foszfort és 50 g káliumot tartalmazó műtrágyákat alkalmaznak. A műtrágya adagja évente fokozatosan növelhető, amíg egy jól megtermett, tizenöt éves, vagy annál idősebb fa évente körülbelül 500 g nitrogént, 250 g foszfort és 1000 g káliumot kap. A műtrágyákat két egyenlő részletben alkalmazzák, először május-júniusban a szerves trágyával együtt, a másik pedig szeptember-október hónapokban. Sekély árkot ásnak minden fa köré 1–1 sugarú körben.

Aratás

A palánta fák 7-8 év alatt, míg az oltványok 4-5 év alatt kezdenek el felnőni. 15-20 év múlva érik el a teljes terhelési fázist, és akár 60 évet is elérhetnek. A szerecsendió-fák egész évben virágoznak, bizonyos hónapokban csúcsot érnek. Ezért, bár a gyümölcsök egész évben láthatók, a betakarítás csúcsszezonja júniustól augusztusig tart. A gyümölcsök a virágzástól a betakarításig 9 hónapot vesznek igénybe. Amikor a dió húsos héja szétnyílik, a gyümölcsök teljesen érettek leszedésre. Vagy leszakítják a fáról, vagy hagyják, hogy a földre essenek, majd összegyűjtik őket. A külső húsos héj eltávolítását követően a buzogányt kézzel leválasztják a maghéjról, és ellapítják. Ezután tíz-tizenöt napig hagyjuk lassan száradni a napon. A szárítás során a buzogány fokozatosan törékennyé válik, és sárgásbarna színt kap. A magokat külön-külön 4–8 hétig szárítják, vagy napsütésben, vagy mesterséges melegben, amíg a mag a héjban zörög, amelyet aztán egy fából készült kalapáccsal feltörnek, és a magot kiveszik. A húsos burok savanyúságok, lekvárok és zselék készítéséhez használható.

Terméshozam

Egyéni szerecsendió-gyümölcs súlya átlagosan 60 g, amelynek magja 6–7 g, buzogánya 3–4 g, a többi pedig a héja. Egy teljesen kinőtt fa normál körülmények között átlagosan 2000-3000 gyümölcsöt teremhet évente. Feltételezve, hogy a kert fáinak mintegy 65% ​​-a nőivarú és optimális hozamú, hektáronként körülbelül 800 kg szerecsendióra és 100 kg buzogányra lehet számítani.

Főzés indonéz szerecsendióval

A 16. században a szerecsendió népszerű volt az angol ételekben, például a süteményekben, a bárány sültbe, a húspitekben és a pudingokban, és ezekben a helyekben ma is megtalálhatók! A Közel-Keleten ezt a fűszert bárány, vagy birkahúsból készült ételekben, paradicsom-alapú mártásokban és zöldségsültben használják. Az európaiak szeretik burgonyapürében, rizs ételekben, tésztafélékben, levesekben, rizs pudingokban, pitekben, kekszekben és feldolgozott húsokban használni. Olaszországban érdekes ízjavító lehet a lasagnában található szerecsendió. A franciák olyan ételekben használják, amelyeknél a húst hosszú ideig kell főzni. A karibi konyhában a szerecsendió nélkülözhetetlen fűszerként szolgál mindenben, a rántásos ételízesítőktől kezdve a süteményekig, jégkrémekig, gyümölcsőkig, eggnogókhoz, kenyerekhez, tortákhoz és egyéb desszertekig.
Az Egyesült Államokban a szerecsendió egy olyan fűszer, amely minden bizonnyal felidézi a nosztalgiát. Leginkább ünnepi, vagy desszert fűszerként gondolják, és mint ilyen, népszerű süteményekben:
édes tekercsekben
banán kenyérben
tök pitekben
almás pitékbe
csokoládéban
citrom desszertekben
kókusztejben
gyümölcs pitekben
muffinokban és édes kenyérbe.
Szeretjük öntettel is használni tejszínes tejszínre, tojáspogácsára, tejszínhabbal, latte-ra és fagylaltra. Sós ételekhez is használjuk, néhány szakács főként tojások, levesek, például:
szószok
tenger gyümölcsei
chowders és húsgombóc titkos összetevőjeként említi!
Népszerű az olyan tejtermékekkel rendelkező élelmiszerekben is.
A szerecsendió ízletes káposzta, sárgarépa, sajt ételek, csirke, tojás, hagyma, burgonya, spenót, édesburgonya és olyan húsok, mint a borjúhús vagy marhahús.


Szia Jozsef68!
Nagyon szépen köszönöm az alapos, minden részletre kiterjedő információt!
Üdv: Tatuska
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég