Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok! :-)
Kezdő hobbi kertész vagyok. Egy éve vásároltunk családi házat. Több növényt szeretnék megismerni. Így a felmerülő kérdések a ajwain fűszer növényről, hogyan termeszem otthoni kertbe?
Tatuska írta: Sziasztok! :-)
Kezdő hobbi kertész vagyok. Egy éve vásároltunk családi házat. Több növényt szeretnék megismerni. Így a felmerülő kérdések a ajwain fűszer növényről, hogyan termeszem otthoni kertbe?


Szia Tatuska! :-)

Ha meg szeretnéd fűszerezni a gyógynövénykertjét, és meghaladná a szokásos petrezselymet, kakukkfüvet és mentát, próbálja ki az indiai főzésben népszerű ajwain-t, vagy caromot. Vonzó és könnyen termeszthető gyógynövény ágyakhoz és beltéri tartályokhoz. Csak egy kis carom növényi információra van szüksége, hogy élvezhesse ezt az illatos, ízletes gyógynövényt.

Mi az Ajwain?

A hagyományos indiai gyógynövény ajwain ( Trachyspermum ammi ), amelyet caromnak, ajowannak és püspöki gyomnak is neveznek, kulináris és gyógynövény egyaránt. Gyorsan növekszik, terjed és kitölti az ágyak tereit. A levelek vonzóak és barázdáltak, ezért az ajwain termeszthető a konyhában való használatra, de akár szegélyként, vagy díszágyakban is. A levelek friss növényi ízűek, a kakukkfűre emlékeztetnek. A főzés során felhasználhatja azokat a magokat is, amelyek hasonlítanak a köménymagokra, és vannak kakukkfű, ánizs és oregánó utalások.

A leveleket a legjobban frissen lehet használni zöldséges és joghurtos ételekben, míg a magokat darálhatjuk, vagy egészben felhasználhatjuk curry-kben, szószokban, chutney-ban és lencsében. A gyógynövények hagyományos gyógyászati ​​felhasználásai között számos emésztési probléma szerepel: gyomorrontás, gáz, hasmenés és hasi fájdalom. Bakteriális és gombás fertőzések kezelésére, asztma és egyéb légúti megbetegedések kezelésére, a köhögés csökkentésére és vizelethajtóként is alkalmazzák.

Hogyan lehet Carom-ot növeszteni a kertben, vagy bent

Ha valahol trópusi helyen él, akkor a szabadban karomot termeszthetsz évelő növényként. Mérsékeltebb éghajlaton ez lehet egy éves a szabadban, vagy termeszthetsz beltérben konténerekben. Ez a növény könnyen termeszthető, de nehéz lehet megtalálni. Ha találsz friss ajwain-t egy indiai specialista élelmiszerboltban, akkor a dugványokból növényt növeszthetsz.

A carom szinte bármilyen talajtípusokon megnő, de inkább a lúgos talajt kedveli. Nincs szüksége sok szerves anyagra, és ha a talajba kerül, csak rendszeres öntözésre és napfényre lesz szüksége. Győződjön meg arról, hogy a talaj jól lefolyik, és nem öntözi túl, és a carom növényeinek növekedésnek és terjedésének kell indulnia. Kerülje a telepítést olyan helyre, ahol nem szeretné, hogy közöket töltsön be. Hajlamos eluralkodni, hasonlóan a mentához.

Ajwain fűszer története

Az ókori Egyiptomban az ajwain magokat rendszeresen használták gyógyszerként és kulináris fűszerként. A hagyományos ajurvédikus gyógyászatban (a világ egyik legrégebbi holisztikus „teljes testének” gyógyító rendszere) az ajwain magok régóta fennállnak az asztma, tartós köhögés, puffadás és emésztési zavarok kezelésében. Fertőtlenítő és csíraölő szerként is felírták őket.

Az ajwaint (más elemekkel való kombináció részeként) mind a pogány, mind a wiccan rituálékban talizmán fűszerként (tárgyként gondolják, amely bizonyos varázslatos tulajdonságokat tartalmaz a birtokosa számára, amely szerencsét von maga után, vagy védelmet nyújt a potenciális gonoszoktól vagy kártól), általában tasakban vagy juju zsákban tartják.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég