Szerző:
zsoltime » hétf. júl. 12, 2021 7:15 pm
Sziasztok,
Az elmúlt pár napban olvasgattam a fórumot, de lenne pár kérdésem. Van egy fúrt kutam (Szolnok mellett), ami a 90-es évek elején (de inkább közepén) készült, nem mai darab. 63-as béléscső, benne egy 32-es PVC cső, legfelső 2m-es szál már 40-es, nem teljesen tudom már, hogy miért.
A nyugalmi vízszint 5.2-5.3m, az üzemi vízszint nem tudom pontosan mennyi lehet, de tegnap miután kiszippantottam kicsit több mint 3m³ vizet, a szivattyú lekapcsolása után 3-4 perccel 6-6.5m közötti szintet mértem. (Szivattyúzás közben azért nem tudtam mérni, mert a felső 40-es csőtől megakadt az ólomsúlyom.) 30 perccel később 6m, 70 perccel később pedig 5.5m.
A szivattyú egy
DAB JET 62 M, ami minden nap-másnap pöccre indul. De... Ennek 6-6 és fél méterről olyan 28l/perccel kéne nyomnia, ennek ellenére a 12.5m hosszú 3/4-es tömlőből mindössze 16-17l jön percenként. Ha lefojtom, akkor már csak 9-10l/perc.
- Screenshot 2021-07-08 at 19.01.09.png (511.82 KiB) Megtekintve 8324 alkalommal.
Szeretném valahogy ezt feltornázni olyan 25l/percre (esetleg 30?).
A víz elég gázosnak tűnik, de van egy olyan érzésem, hogy valahol fals levegőt szív a szívóágon. Csak az első 6 métert húztam fel, mert akkor már nagyon hajlott a cső, és recsegett szerencsétlen, nem akartam még el is törni. A 6 méteren a három ragasztásból az első már gyanús.
Arra gondoltam, hogy újabb ragasztgatás helyett a jelenlegi PVC csövet inkább lecserélném KPE csőre.
1, 32-es KPE cső elég lenne, vagy jobb, ha 40-es van lent? A szivattyún 1"-os bemenet van. Bár most így belegondolva, lehet a 40-es lábszelep már el sem férne a 63-as béléscsőben.
2, Milyen mélyre kell belógatni? Elég 10-11m? A mostani alja szerintem annál lentebb van.
3, Érdemes lenne-e lentebb tennem a szivattyút? Mindenképp lejjebb akarom tenni, de eddig csak annyira akartam, hogy ne látszódjon. Itt olvasgatva viszont úgy tűnik, hogy talán jobban járnék, ha -0.4m helyett minimum -1.5m lenne. A karakterisztika szerint 5m körül már 32-33l/percnek kéne lennie.
4, Szükség van-e esetleg új szivattyúra? Bár mindenképp le akarom ezzel tesztelni először, hogy van-e valami fejlődés
Előre is köszönöm a válaszokat!