Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
30 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Tisztelt Fórumozók,

olyan törpefeszültségű (12, esetleg 24V) szivattyút keresek, amit kerti medencém vizét egy 250m hosszúságú, 3/4"-os LPE vízmelegítő csőkígyón keresztül stabilan keringeti, esetleg megbirkózik 1,2-2m emelési magassággal. Lehetőleg Debrecenben, vagy környékén. Pár üzletet, céget hívtam, de csak 240V-osat tartanak. Jelenleg egy Baumaccs-os Bestway 12 Voltos van beletéve a medencébe ( ! :-) ), 150 m csővel, de attól tartok, 250m-hez kicsi lesz..:) Előre is köszönöm. Üdv.: L.
Üdvözlet!
Új fórumozó vagyok. Nem tudom, hogy ezzel a témával kapcsolatban már kérdezett-e valaki. 10 méteres fúrt kutam van, aminek 5 méteren van a vízszintje. Azt szeretném kérdezni, hogy a "Grundfos Hydrojet JP6" házi vízmű jó választás-e. Egy 72 m2-es családi házat kellene ellátnia, és a kertet (havi 15-20 m3 víz). Úgy tudom, hogy ezen a típuson nincs szárazon futás elleni védelem. Érdemes-e kiegészíteni áramláskapcsolóval, vagy teljesen szükségtelen? Ennek a ház vízműnek 60 l-es tartálya van. Elegendő-e ez a tartályméret? Hány liter vizet tud egy ekkora tartály a két kapcsolás között? Azt olvastam, hogy ezekben a tartályokban gumi membrán van, ami elég sűrűn tönkre szokott menni. Létezik-e olyan tartály, 100 liter fölötti, amiben nincs gumi membrán? Igazából azt szeretném tudni, hogy tágulási tartállyal kiváltható-e a házi vízmű tartálya, mert abban úgy tudom, nincs gumi membrán, és így elegendő csak egy szivattyú + áramláskapcsoló.

Válaszokat előre is köszönöm.
Robi.
Plaszlo írta: Üdv!

Talán ez elég lesz:

http://www.nemsemmi.hu/Melegviz_szivattyu_pumpa_12V_1A


Köszönöm, épp erre van szükségem. Üdv: L
Subi Robi

Hát nem olcsó darab de nem hinném hogy csalódást okozna. A tartályok membránja kb 2-5 évet szokott kibírni de érdemes azért ellenőrizgetni a légnyomást bennük gyakrabban és nem akkor észrevenni hogy baj van mikor már pohár vizenként ki-be kapcsol a szivattyú, vagy már ki sem kapcsol. A 60 literes tartályból 20 liter körüli mennyiség vehető ki két kapcsolás közt ( a térfogat harmada kb.) A tágulási tartály is membrános csak abban nem cserélhető ( többnyire a membrán) és ami még nagyobb baj hogy nyomást sem viseli olyan jól mert alacsonyabb értékekre készítik őket. A membrán nélküli tartály nem rossz de gyakran kell a levegőt pótolni mert elnyeli a víz és épp ez miatt belül is jobban korrodál. nyomáskapcsolót és áramlás kapcsolót nem építünk egy rendszerbe, vagy ez vagy az. Szárazfutás védelem ha jó a kút akkor szinte felesleges.
a
Ha szűkösebb az anyagi keret akkor a pedroolo lehet jó alternatíva. Amúgy én nem vennék semmit mert vagy 5 házi vízmű és legalább ugyanannyi mélykúti búvár van itthon, nem beszélve a zagy és szennyvíz szivattyúkról :) Tartályból a minél nagyobb annál jobb elvet kell követni, persze az ésszerűség határain belül. Az hogy áramlás kapcsolót favorizál egy kereskedő annak csupán annyi az oka hogy nem mindegy neki az hogy 3-4 ezerért elad 1 nyomáskapcsolót vagy pedig 15-30 ezerért egy áramlás kapcsolót :) Nem fog a nyomáskapcsoló kimenni a divatból ! De ha valóban jó áramlás kapcsolót akarsz akkor a Grundfosnak van egy ami tartályt is tud kezelni.
Szerintem egy 80-120 literes tartály ( ez kb 20-30 liter a két kapcsolás közt) elegendő. Nem árt nagyobb rendszernyomást beállítani főleg alsó értéknek és venni egy nyomás szabályozó szelepet is. Beépítve a ház vízrendszerébe szinte full komfortos lesz a rendszered és észre sem veszed mikor kapcsol a szivattyú.
a
egy hónapja lett fúrva a kutam,azóta folyamatosan(napi 8 óra) ment benne egy rezgő szivattyú és homok az jön belőle

Hát ez nagy hiba ! Először is kutat akkor veszünk át ( fizetünk ki) ha tiszta a víz mert lehet hogy sosem lesz tiszta egy kivitelezési hiba miatt. A rezgős szivattyú az alapvetően ciszterna ürítésére vagy esetleg ásott kút üzemeltetésére való, nem ritkán a szakszerűen és homokmentesen elkészített kutat is véglegesen tönkre teszi. Nálam például kizáró oka a garanciának egy egy speciális esetet kivéve a rezgős szivattyú vagy a szakszerűtlen üzemeltetés. Átadáskor az üzemi paramétereket a készítőnek meg kell adni mint nyugvó szint üzemi szint max (homokmentes) hozam, javasolt szivattyú telepítési mélység stb. Csak állékony talaszerkezet esetén volna szabad használni rezgőst fúrt kútban és célszerű a szivattyú telepítési mélységben erősített csövet beépíteni. Láttam már kamerával jópár szétvert kutat.
Az MSZ 22111 szerint egy kút vize max 50gr/M3 homokot tartalmazhat ezt pedig mindegyik szivattyú elviseli. Fokozott homoktűrése a zagy és szennyvíz szivattyúnak van a többinél inkább csak marketing duma és ha valami baja lesz szinte biztos hogy nincs gari ha van benne homok.
Én csőbúvárt használok azt is szoktam beépíteni mindenkinek aki pár tízezret be tud vállalni a probléma mentes kútüzemeltetés érdekében. Azt szoktam mondani attól kevés kellemetlenebb dolog van mikor hajnal négykor le kell lapátolni a havat a kútaknáról mert lelevegősödött a szivattyú és a nagydolog ott vigyorog a fajanszban öblítésre várva.
a
Igen, kiegészítve egy nyomásszabályozóval.
a
a
Hello
Azt írtad a szomszédod aki kútfúró az csinálta a kutad. Neki ezekett a kérdéseket meg kéne tudni válaszolni, ill el kellett volna mondani mikor átadta a kutat.
Nem ez történt ?
Kedves Lalibatyo,

Korábban nagyon sok hasznos tanáccsal láttál el és mindig is figyeltem a hozzászólásaidat.

Vásárultunk egy kis caládi házat, hozzá van egy kis medence. A keringető szivattyúja szivárog egy "O" tömítésnél. Sajna a szivattyút már nem forgalmazzák Magyarországon (típusa SC075), így Hongkongból kellene tömítést és tömszelencét rendelnem hozzá. Elég speciális a tömítőgyűrű, főleg hogy 24 cm átmérőjű, és nem kör a keresztmetszete, hanem sarkainál metszett téglalap. A kérdésem az lenne, hogy szerinted van-e ilyen jellegű/profilú tömítés Magyarországon forgalomban? Illetve a jelenlegi tömítésnek alapvetően nincs baja, de mégis amikor indul a szivattyú akkor kb 2 dl víz kifolyik az összetételnél. A tömítést be lehet kenni valamilyen gumiápoló szilikonnal? Hátha úgy jobban ráfekszik a felületekre.

Köszönöm a válaszodat.
30 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég