Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
15 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok! A problémám a következő! Van egy 2 éves szennyvíz szivattyúm, amit fű, és virág locsolásra használok. A használati utasítás szerint max. 5 m. mélyből képes vizet szívni. Mérőszalaggal lemérve, 2. 90-en van, és egyik pillanatról a másikra abbahagyta a víz nyomást. Felhúztam, hordóból nyomja a vizet, a kútban is megy a motor, viszont víz nem akar jönni. Átmostam a csövet, így sem! Segítene valaki??? Köszi!!!!
Hát a nem túl részletes leírásra nem túl részletes választ tudok csak adni. A szennyvíz szivattyú az nem szív hanem nyom, tehát vízben kéne lennie ill víz alatt. Ráadásul arra való hogy az eresz alatti esővizes hordót kiürítsük vele vagy az udvari felfújhatós medence vizét kiszivattyúzzuk, főleg ha valami csupa műanyag szivattyú lenne. Esetleg a talajvizes pincét víztelenítsük. Tudom a pár ezer forintos ára sokakat elcsábít aztán jön a meglepetés.
Tedd bele cső nélkül egy nagyobb edény vízbe aztán próbáld le úgy. Ha úgy sem szállít akkor kukában a helye mert a javítás árából veszel másikat.
Köszi szépen!
Próbáltam hordóban, vödörben, csővel, és anélkül. Jól működik. A kútban is megy, csak a vizet nem nyomja! Ja, és teljesen elmerül a vízben! Ezért nem értem, hogy az egyik pillanatról a másikra történik ez!
Ezek a szivattyúk arra sem képesek hogy az összelapult locsolótömlőn elnyomják a vizet.
Sziasztok!

Alábbi szenyvízszivattyúval rendelkezem:
http://www.al-ko.com/shop/hu/szennyvizs ... mfort.html

A pöcém kipucolására használom, viszont a havonkénti tisztítás eléggé macerás...Szeretném fix pontra berakni az aknába a szivattyút, így folyamatosan víz alatt lenne, kiépíteném a rendszert, és ha szükséges, egy gombnyomásra beindítanám, majd a tisztítás után lekapcsolnám a nélkül, hogy magát a gépet elmozdítanám.

A kérdésem az, hogy ez a fajta alkalmas arra, hogy vízben ússzon egész évben?Egyáltalán létezik olyan verzió, amire én gondoltam, vagy maradjak a havonkénti szarakodásban?

Köszönöm a megtisztelő válaszokat!
Szia !
Elvileg bármelyik búvár alkalmas arra hogy élete végéig víz alatt legyen. A szennyvíz szivattyú is egy speciális fajtája ennek ami szennyezett vizet is képes szállítani. Aztán hogy az élet majd mit produkál az kiderül mert azért az Alko az nem Flygt. Nekem a kételyeim ott indulnak ezekkel a 10 deka savállólemez és 2 kiló műanyag szennyvíz szivattyúkkal mikor ez van a használatijában :
Klórtartalmú uszodavíz vagy üledékes
folyadékok továbbítása után a szivattyút
tiszta vízzel át kell mosni.
"
Már pedig ez szerint nem csak kivenni kell de ki is mosni ha a szennyvízgödröt tisztítod.
Köszönöm a gyors reagálásod lalibatyo!

Szerencsére nem csak tojunk az egészre típusú szennyvíz folyik az aknába, hanem a konyhai mosogatóvíz és a fürdős víz is, ami azt eredményezi, hogy szilárd cucc nem igazán van, ami esik, az pedig egy idő után szétmállik.
A rendszert úgy építeném ki, hogy nem fixre telepítem a szivattyút, hanem időközönként azért tiszta víz is át fog menni rajta,így a használati útmutató által javasoltak hellyel közzel tartható is lesz.

Tavasszal ásás és csövezés indul is.

Ui:Megkérdeztem egy AL-KO forgalmazót is, erre ezt a választ kaptam most este:

"Mindegyik merülő szivattyúnk így az Ön Drain 15000 INOX szivattyúja is alkalmas arra, hogy folyamatosan a víz alatt legyen a bemerítési mélység határán belül.
A Drain 15000-nél az a probléma lehet, hogy csak szennyezett vizet tud szállítani, mivel nem daraboló késes (az AL-KO-nak nincs darabolós szivattyúja)
az esetleges darabok, papír stb. megakadhatnak a szivattyúban, amit ezért ilyenkor ki kell venni és kitisztítani."
Lenne még egy kérdésem, ez már egy szivattyús lenne.

Van egy tiszta víz szállítására alkalmazott szivattyúm, amelyhez van 50l-es puffertartály. Maga a szivattyú 50-160 l/min szállítási teljesítményre képes, és 6 baros. Mire beér a házba, a nyomás 4 bárra csökken.
A puffer levegőnyomását illetve a szivattyú nyomáskapcsolójának értékeit milyen értékre állítsam be?
Van egy általános érték, vagy mire figyeljek?

Köszönöm!
A szennyvíz szivattyút minél vastagabb csővel kellene szerelni és olyannal ami nem lapul össze nem törik meg mert csak pisilés lesz a vége nem 15m3 /óra. Mondjuk 15 az tuti nem lesz már most is mernék nagy tétben fogadni :)
A házi vízműnél nem igazán értem mire akarsz kilyukadni. A 6 bar a szivattyúnál a nyomásmérőn 4 pedig a cső másik végén a házban ha nyitva a csap ? Vagy 6 bar van a szivattyúra írva de csak 4-et mérsz ? Bőven elég egy lakásban a 4 hiszen 6 bar a bojler és más max nyomása. A tartály légnyomása az a bekapcsolási nyomás kellene legyen ill 1-2 tizeddel kevesebb. Ezért is az 1,5 az elterjedt mert a PM5 nyomás kapcsólókat használják ezekhez az erőlködőművekhez az pedig 1,5 körül indít. A dobozára írt 6 baros szivattyút pedig 4,5 nél feljebb nem kellene állítani kikapcsoláshoz mert a 6 ból lejön a szívómélység ami kapásból lehet 0,5-0,8 és hát nem baj ha az utolsó 2 litert nem 1 perc alatt kínlódja be a tartályba a szivattyú :). De azt szoktam mondani nyomáskapcsolót az tekergessen aki tudja mit csinál és mit miért tesz és miért merre kell tekerni és melyik csavart hogy az legyen amit szeretne mert többnyire csak baj a vége a tekergetésnek.
KPE csővel gondoltam, az tuti nem fog kilapulni :)

6 bar a max teljesítménye, 4 lesz, mire beér a házba.Ez idáig teljesen jó.
Sajnos a házi vízmű nyomáskapcsolójához hozzá lett nyúlva, mert a szaki úgy látta jónak anno, mikor szarakodott a rendszer...

Jut eszembe, hogyan is tudom a nyomásértékeket a nyomáskapcsolón beállítani?Sajnos ehhez még analfabéta vagyok.
Itt már írtunk párszor csak más témában erről a nyomáskapcsoló "tekergetésről", biztosan megtalálod. Viszont a korábbi írásomban próbáltalak lebeszélni róla és az hogy valaki tudja melyik végét kell fogni a svédkulcsnak nem jelenti azt hogy tud nyomáskapcsolót is állítani, mert ott több feltételnek is teljesülnie kell, többek közt a szivattyú paraméterei gyári és jelenlegi állapotban, rendszer állapota, a kívánt érték, és a probléma amiért ez most nem jó. Tessék ezt inkább valóban hozzáértőre bízni aki tudja mit lehet, tudja hogyan kell, és meg is tudja csinálni azt amit mond. Arról nem beszélve hogy sem a nyomásmérő nem hiteles ezeken a rendszereken, sem pedig a pár ezer forintos nyomáskapcsoló nem az a szerkezet ami örökké működik hiba nélkül. Láttam már olyant hogy a PM5 nyomáskapcsolót akarták beállítani 8 bár kikapcsolásra és 5 bar bekapcsolásra egy focipálya öntözőrendszerén :) ami persze nem is sikerülhetett de napokig tekergette a vízszerelő és épp csak meg nem szakította már a csavarokat :) de volt olyan is hogy a tekergetés vége az alagsor elárasztása lett mert kinyitott a bojler biztonsági szelepe :) -szerencsére és nem robbant. Mondanom sem kell ezek azért nem házi erőlködő művek voltak hanem komoly búvárszivattyúkból összerakott vízellátó rendszerek. Viszont több olyan is volt házi erőlködőkkel hogy nem kapcsolt ki a szivattyú a "hozzáértő" tekergetés eredményeképp és szivattyú csere lett a sztori vége.
Szia lalibatyo!

Elnézést, hogy nem reagáltam, most jutottam megint annyi időhöz, hogy szóljak.

Nem is akarom tekergetni a nyomáskapcsolót, de muszáj szerintem...mert el lett csavarva anno.

Ma volt egy kis időm, és megnéztem a be és kikapcsolási értékeket.

A szivattyú: Leo XJWm140/60 (3BM) szivattyú

A bekapcsolási érték: 1,8 Bar, kikapcsolás 4 Bar-nál. A puffert 1,5 Bar-ra toltam.
Szted ezek jó értékek, vagy tekergessek? / említettem, hogy hozzá lett nyúlva nem általam/

Köszönöm!
Üdv
Ez a szivattyú azért már egy komolyabb vas.Amit kell róla tudni hogy 5 bar nyomás ellenében 30 liter 3 bar nyomás ellenében 120 litert szállít a gyári adatok alapján. Hozzáfűzném hogy a szívómélység ebből levonandó ami akár 0,5 - 0,7 bar is lehet. Én a kikapcsolási nyomást nem bántanám, a 4 bar az elég kell hogy legyen. A bekapcsolási viszont kicsit kevéske ha a rendszer komfortja is szempont, ezért azt 2,5 barra emelném.
Szép napot.Van egy búvárszivattyúm amit általában medence üritésre használtam.Az ásott kútból vennék vizet.De ha leengedem és az úszokapcsoló is helyzetbe áll nem tolja a vizet.A vizmagasság talajszinttől 2.5 M a vizmélység cca 7 M.
Ha kiveszem,és vödörbe teszem a vödörből ezerrel kitolja a vizet.
Mi lehet a gond?

Csatolmányok

Ez medence tartály stb. ürítésre való, nem tud nyomást produkálni. Ezért vékony hosszabb csövön (slagon) sem képes a vizet elnyomni. Ha csak belógatod a vízbe 1-2 métert akkor talán a kút mellé rövid vastag 1" csövön termelne ki valamit egy vödörbe.
15 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 43 vendég