Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1
A szüleim rám hagytak egy 1700 m2 telket házzal .Mivel megbetegedtem és leszázalékoltak a rokkantnyugdíjból nem tudom fent tartani magam. A házat( bár a jegyző ajánlotta adjam el és vegyek valahol de ne itt egy olcsót ) nem tudom eladni mert fel kellene újítani .Így maradt a kert. Szeretnék kérni tanácsokat,tippeket mit hogyan csináljak, hogy engem is ellásson és el is tudjak adni a termésből. A kert kb. 1400m2 . a hosszú oldalon mindkét felén vegyes szőlő van ültetve .Egyik tőke otelló ,mellette fehér borszőlő tőke aztán cardinál és egyéb csemege és bor szőlők .Eddig próbáltam permetezni de ilyen ültetésnél A nem egyszerű így szeretnék áttérni a bio módszerre megelőzni a betegségeket .1.segítség ez Hogyan, Mivel,Mikor . A gyümölcsfák :5db sárga barack ,4db alma ,3db meggy ,3db cseresznye ,8db őszibarack ezek mind más fajtájúak és 1-6 évesek + egy 40 éves körte. Itt nem tudom mit mikor mivel kell permetezni .(Olyan tűzoltó típus) betegség látszik, tanács szerint permeteztem. Ítt is kéne segítség ,azt se tudom hogyan néz ki rügyfakadás ,zöldbimbós meg pirosbimbós állapot. A szőlő metszésével ,kacsozással,ritkítással elboldogulok ,de a gyümölcsfák metszésénél segítség van.A kert talaja murvás de van itt ott egy kis jobb rész.Sukorón sajnos ilyen a talaj .A zöldségtermelésnél ismerem a vetésforgót ,próbálkozok a növénytársítással ,A paradicsomot permetezem rézzel mert bebarnul az alja és rohad meg pár nap alatt le ég az egész lomb majd rohad a termés is de ha permetezem akkor is csak később . A zöldségeknél a terület talaját is fel kell javítani, ellenálló fajtákat ki választani , és a növényt is kondicionálni írta egy szakkönyv .Megint itt a kérdés mivel , hogyan . Az akarat meg van bennem , van v. tavaszra lesz kb 2-3 m3 vegyes komposztom . Nagy része növény babszár,kaszálék ,csalán vágott gaz paprikaszár falevél keményfa hamu/ nyúl kaki is került bele egy kicsi rétegelve.Tehát kérem a segítséget ,tanácsot ötletet könyv ajánlatot .és a , mulcs hova milyen nővényhez milyen vastagon ? Paprika alá próbáltam pár nap mulval összetapadt nem engedte át a vizet locsolni kellett naponta, de lehet hogy egy kicsit megtapostam gazoláskor, Kösz előre is a segítséget .
Hát csak pár gondolat a tapasztalataimból, mert a közelben lakom és ugyanaz a talaj itt is, gránitmurvás.
Szőlő : az otello rendben nem kényes nem beteg, rézzel permetezni tilos, mert leég a levele de nem is kell permetezni, bírja. A csemege szőlők kényesek azokat permetezés nélkül nem nagyon lehet termeszteni még ha az időjárás kedvező is rá. Elsősorban az atkák és virágzáskor a bogarak az ellenségek aztán jön a lisztharmat és ha maradna is pár szem mire érni fog azt elviszi valamilyen rothadás. A borszőlők már annyira nem kényesek de ez erősen fajtafüggő és időjárásfüggő.
Fák : A sárga barack az bírja többé kevésbé de ha a monília elhatalmasodik rajta akkor kiszárad egyik hétről a másikra. Sajnos még akkor is ha permetezed. Nem véletlen hogy 100 éves sárgabarack nem létezik. Az almát a tetvek atkák és a lisztharmat gyötri és persze a molyoktól kukacos lesz. Aztán ha elkapja a varasodás akkor belülről rothad kifelé. Őszibarack gondos tavaszi metszést és ápolást kíván. Körte attól függ milyen fajta. A molyok tetvek és levélbolhák szokták kínozni, de ez is tud varasodást kapni és belülről rothadni. Érdemes figyelni a szomszédokat és nem szégyellni megkérdezni mit mivel permetez és miért. Én pl ha felakasztom a hátamra mindig megkérdeznek ketten hárman és másnap már ők is csinálják, de van hogy én kérdezek rá mert lehet nem vettem észre azt a növényeimen amit a szomszéd.
Kertészkedés: A paradicsom imádja a fahamut, de permetezni nem akkor kell mikor már beteg hanem előtte, de ez alapvetően másra is igaz. Én már palántázástól nyomom neki a bordóit, és bizony a tetvek és nyárutón az üvegházi molytetű is bántani szokta, de jól terem van értelme foglalkozni vele. Ilyen a borsó és a bab is. Borsóból a rajnait vetem hamar érik. A későbbi velőborsók nagy szeműek de kukacosodnak. A paprika az sosem sikerült igazán, nem is palántázom már, legfeljebb pár tő csípőset. A szamóca szeret itt és szépen terem, 3 évente átültetem. A málna szintén de vízigényes öntözni kell. A krumplinak nem sok értelme van ebben a talajban nekem úgy tűnik pár évnyi próbálkozás után. Karalábé káposzta karfiol többnyire sikerül a tök is el van. Dinnye már kevésbé, nem erőltetem. A répa az jobb, a zöldség az csak a zöldje miatt mert a gyökere az nem sokat ér annak ami itt terem. Fokhagymából az őszi ami bírja. Vöröshagymából több féle is van általában jó de nagy fejek nem lesznek bármilyen fajtát próbáltam még. Ráadásul a hagymalégy is erősen támadja ezért sok kukacos is lesz közte. Javaslom a szomszédságban is kérdezősködj, habár mostanság már szinte mindenki csak füvet vet.
És akkor itt a rügyfakadás a szőlőn ez amikor már nem rügy de még nem is levél. Mondjuk a kép már 1-2 nappal rügyfakadás után készült arról a rügyről de az alatta lévő az még fakadás előtti állapotban van.

fakadó.jpg
fakadó.jpg (32.6 KiB) Megtekintve 7180 alkalommal.


Aztán a piros bimbó ez az amikor holnap már kinyílnak az első virágok a fán. Viszont van olyan növény aminek levele és van aminek virágja van előbb :)

piros.jpg
piros.jpg (45.53 KiB) Megtekintve 7176 alkalommal.


És őszibaracknál a tafrina elleni permetezést szokták az "egérfűles" állapotban kezdeni főleg ha hűvös az idő.

oszibarack-2.jpg
oszibarack-2.jpg (15.07 KiB) Megtekintve 7161 alkalommal.
5db termő őszibarack és nektarin fám van mindegyiken a levélcsúcstól kezdve sárgul 10-15 levél .Milyen hiánybetegsége lehet ? manyi
Kép nélkül nehéz lesz bármit mondani.
Üdv!

Ha sárgulással együtt ráncosodik is és befeketedik, akkor 1 tafrinás fertőzés, ha a fonákon apró, fehér lisztecskék jelennek meg, akkor viszont 2 tetvesedés. A jelenlegi időjárás mindkettőnek kedvez. Az elsőt rezes lemosó permetezéssel lehetett volna megelőzni, a jelenlegi szerek nem csodaszerek, illetve a hőmérséklet emelkedésével a gombás fertőzés is abbamarad. A 2-hoz meg értelem szerűen valamilyen rovarölő, tetűirtó kell, pl. Sherpa, Actara. Tetves fertőzés esetén a fákon megjelennek a hangyák is, ebből is következtethető.
De csak kép nélkül ötletelek. Egy pár kép valóban jó lenne.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Sziasztok.
Az idei hideg télben sajnos tövig elfagyott az egyik díszbokrom (nyári orgona). De ahogy nézem, a környéken az összes így járt.
Azt a tanácsot kaptam, hogy várjak vele jövő tavaszig, akkor derül ki, hogy túlélte-e. Nekem picit hihetetlenül hangzik, hogy idén egyáltalán nem fog kihajtani, és majd jövő tavasszal megmozdul. 1 évig elvan a talajban a gyökere úgy, hogy igazából semmi tápanyagot nem állít elő magának. Addig meg ott éktelenkednek a kiszáradt ágai szegénynek.
A kertem talaja gránitmurvás, kb 1000m2 szeretnék talajt javítani. Jelenleg fel van szántva. Melyik talaj javítási mód lenne ide megfelelő? Alginit ásványi trágya , depónia hulladékkezelő komposztja ,marhajó pellet a sorokba ,friss lótrágya .Zöldség féléket szeretnék termeszteni . Kérnék javaslatot ,hogy melyik lenne jobb és kb . mennyi kellene a kertbe .Előre is köszönöm a tanácsot. Manyi Sukoróról.
Manyika
Ugyanazon hegy déli felén lakunk, a problémánk ugyanaz. Ha nagyon murvás akkor talaj csere a felső fél méteren. Ha annyira nem akkor sok sok komposzt, érett istállótrágya gyakori kapálás öntözés tápanyag utánpótlás. Nem véletlenül volt régen szőlőhegy és gyümölcsös a terület :)
Sziasztok!

Mennyire aktív ez a fórum? :)

Mi a véleményetek a babérmeggy ültetéséről? https://kert-to.hu/babermeggy/

Nagyon tetszik mivel jól takar, csak nem tudom milyen gyorsan növekedik. Érdemes inkább ez helyett fagyalt ültetni?
Megértem, milyen nehéz lehet egy kertet gondozni. Ez különösen vonatkozik a növények termesztésére kedvező időjárásra. Egyetlen időjárás-előrejelző webhelyem van, amelyben megbízom. Ráakadtam erre az oldalra, a https://www.meteoprog.com/hu/ címre, ami a forrásom lett. Most már az időjárási viszonyokat figyelembe véve tervezhetem meg tevékenységeimet. A felhasználók tájékoztatására irányuló megközelítésük túlmutat a puszta előrejelzéseken; a platform oktatási értéket kínál.
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég